Hans van Lith (r) reikt het 1000ste exemplaar van 'Mijn jeugd in oorlogstijd' uit aan Thijs van Beem (l).  Foto Lineke Voltman
Hans van Lith (r) reikt het 1000ste exemplaar van 'Mijn jeugd in oorlogstijd' uit aan Thijs van Beem (l). Foto Lineke Voltman

1000ste exemplaar 'Mijn jeugd in oorlogstijd' uitgereikt

Algemeen

WINTERSWIJK - Zoals zovele bijeenkomsten de laatste maanden vanwege de maatregelen door het corona virus moesten komen te vervallen of uitgesteld worden, kon ook de officiële overhandiging van het boekje ‘Mijn jeugd in oorlogstijd’ van Vereniging het Museum in Winterswijk niet eerder plaats vinden. Afgelopen donderdag was het eindelijk zover.

Door Lineke Voltman

Hans van Lith, voorzitter van het museum reikte het 1000ste exemplaar uit aan Thijs van Beem, voorzitter van de Rotary Oost-Achterhoek. De bedoeling was dat de overhandiging van het boekje zou plaatsvinden aan bestuursleden van de Stichting Fonds Henk van Ommen, omdat dit fonds een bijdrage van 2000 euro beschikbaar heeft gesteld om zo’n 700 boekjes aan leerlingen van groep 7 en 8 van alle basisscholen in Winterswijk uit te kunnen reiken.
De voorzitter van de Rotary vond het een eer om het 1000ste boek namens het Henk van Ommen Fonds in ontvangst te mogen nemen. “Vereniging het Museum had op de 'goede doelen markt’ die ieder jaar door de Rotary wordt belegd en waar verenigingen hun plannen kunnen voorleggen, ook een aanvraag gedaan voor subsidie van het boekje, maar er waren zoveel aanmeldingen dat het museum buiten de boot viel. Daarop stelde de penningmeester van de Rotary, die ook penningmeester is van het Henk van Ommen Fonds, voor om dit fonds aan te spreken. Het Henk van Ommen Fonds werd tien jaar geleden opgericht nadat bekend werd dat Winterswijker Henk van Ommen, in leven tandarts in Winterswijk en tot zijn overlijden lid van de Rotary, een prachtig bedrag uit zijn erfenis beschikbaar had gesteld aan de Rotary bestemd voor goede doelen, die de samenleving ondersteunen. Hiervoor is een aparte stichting in het leven geroepen, de Stichting Fonds Henk van Ommen.

Oorlogsverhalen van oudere Winterswijkers
Tijdens de bijeenkomst donderdag keek Dick Ruhe, lid van de werkgroep Oral History, nog even terug op het tot stand komen van het boek: “ ‘Mijn jeugd in oorlogstijd’ is een bundeling van 14 verhalen van Winterswijkers, die de tweede wereldoorlog bewust als kind of jongere hebben meegemaakt. De werkgroep Oral History van Vereniging het Museum heeft de gesprekken met de oudere Winterswijkers opgenomen en integraal uitgetypt. Het idee er achter was dat deze verhalen bewaard moesten blijven voor toekomstige generaties. De viering van de 75-jarige bevrijding in mei was aanleiding om er een boek van te maken en uit te reiken aan de leerlingen."
De overhandiging van de boekjes aan de scholen is door de corona ook gewijzigd. Ruhe: “In plaats van het oorspronkelijke plan, waarbij de ouderen zelf hun verhaal op de scholen zouden voorlezen, maar dat door de corona natuurlijk niet door kon gaan, hebben we een film gemaakt met gedeelten uit de verhalen aangevuld met foto’s. Bij de film hoort ook een lesbrief, waarbij de leerlingen door verschillende facetten van de oorlog worden geleid en vragen moeten beantwoorden naar aanleiding van de film. Na de meivakantie zijn de boekjes door medewerkers van het Museum bij de scholen bezorgd. “

‘Mijn jeugd in oorlogstijd’ is te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandelaren en bij Vereniging het Museum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant