Werknemers van leidekkersbedrijf Koenders brengen de koperen lei aan.Daarmee heeft het dak voor de rest van deze eeuw zijn nieuwe jas aangetrokken. Foto: Han van de Laar
Werknemers van leidekkersbedrijf Koenders brengen de koperen lei aan.Daarmee heeft het dak voor de rest van deze eeuw zijn nieuwe jas aangetrokken. Foto: Han van de Laar

Jacobskerk heeft een nieuwe jas

Algemeen

Koperen lei maakt dak compleet

WINTERSWIJK - Op een zonovergoten maar nagenoeg lege Markt stonden genodigden en enkele toevallige voorbijgangers te kijken naar het laatste huzarenstukje met betrekking tot het vernieuwde dak van de Jacobskerk. Namens ‘De Vrienden van de Jacobskerk’ overhandigden Willem van den Berg en secretaris Arjen Jonk de koperen lei aan het College van Kerkmeesters van de Protestantse Gemeente Winterswijk. ‘De Vrienden’ hadden namelijk een bod van 5.000 euro uitgebracht op die leien waren daarmee de hoogst biedende. De lei werd daaropvolgend overhandigd aan de dakdekkers om te worden geplaatst.

Door Han van de Laar

Willem: “Wij hebben als doel ondersteuning te bieden bij het onderhoud en behoud van de Jacobskerk voor huidige en toekomstige generaties. Toen begin dit jaar de Kerkrentmeesters een actie startten om zo geld in te zamelen voor het vernieuwen van het leien dak hebben wij een bod uitgebracht.” Arjen: “Het ondersteunen van deze actie past precies in onze doelstelling. Op allerlei manieren proberen we geld in te zamelen, dat dan weer ten goede komt aan de kerk. Rondleidingen en bijvoorbeeld het beklimmen van de toren, behoren tot de activiteiten die we doen, met zo’n 50 vrijwilligers. Dus we hoefden niet lang na te denken over een passend bod.”

Kerkrentmeesters
Johan Grievink en Durk Bouma, leden van het College van Kerkrentmeesters waren blij met de gift. Johan: “De hele leienactie was een groot succes. Het heeft al met al zo’n 8.500 euro opgebracht. Veelmeer dan we verwachtten. Er was ook een bijdrage van Monumentenbelangen van 750 euro. Daarnaast zijn er voor 5 euro per stuk leien verkocht aan particulieren die op de achterkant van de lei een korte persoonlijke boodschap of een naam konden laten opnemen. Dat waren er ook nog eens zo’n 650.” Durk: “Van dit geld en van wat we al hadden gereserveerd, hebben we de dakbedekking kunnen laten vervangen. Tevens zijn er nog extra werkzaamheden verricht, omdat men toch op het dak bezig was. Zo is ook de balk waarop het windkruis is bevestigd, vernieuwd en het windkruis is helemaal gerenoveerd. Met een hoogwerker is dit weer op de koorsluiting geplaatst.”

Kerkvader Augustinus
Op de koperen lei, die zichtbaar is aan de zuidkant van de kerk net onder de rechterhoek van de toren, staat de volgende tekst: ‘Het leven is werkelijk sterfelijk, maar de hoop op leven is onsterfelijk.’ Deze tekst is van kerkvader Augustinus. Een fresco van hem is in het gewelf van de Jacobkerk te zien. Harrie te Lintelo, directeur/eigenaar van leidekkersbedrijf Koenders uit Neede: “We hebben in totaal 8000 m² dak vervangen. Daar was 36 ton leisteen voor nodig. Dit dak gaat zeker weer tachtig jaar mee, waarschijnlijk wel langer. De net geplaatste, glimmende koperen lei wordt in de loop der jaren groenig, maar je kunt hem altijd blijven zien. We vonden deze lei wel een passende bijdrage onzerzijds. Een mooie finishing touch.”
‘De Vrienden van de Jacobskerk’ zoeken overigens nog nieuwe vrijwilligers. Informatie of aanmelden kan bij Annie Esselink: rwjc.esselink@hetnet.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant