Ad Huijsmans. Foto: Clemens Bielen
Ad Huijsmans. Foto: Clemens Bielen

'Santiz heeft onnodig frictie veroorzaakt tussen Oost- en West Achterhoek'

Algemeen

WINTERSWIJK- De plannen tot nieuwbouw van het ziekenhuis in Doetinchem met een grotere ambitie dan een basisziekenhuis brengen een onnodig spanningsveld teweeg tussen Doetinchem en Winterswijk. Dat is de belangrijkste conclusie, die getrokken wordt door ziekenhuisdeskundige Ad Huijsmans. Hij heeft ontelbare directie- en toezichtfuncties bekleed in het bedrijfsleven maar vooral in de gezondheidszorg. Vele ziekenhuizen van groot tot klein zijn door zijn leiding tot stand gekomen en door hem geleid. Van het academisch ziekenhuis in Utrecht (AZU) tot het kleine Amstelland Ziekenhuis. Van hoog gespecialiseerde opleidingsziekenhuizen tot basisziekenhuizen. Kortom iemand die weet van de hoed en de rand als het om (re)organisatie en bestuur van ziekenhuizen gaat.

Door Clemens Bielen

Nu door Rolf de Folter, interim bestuurder voor Santiz, is uitgesproken dat de Spoedeisende Hulp (SEH), de geboortezorg en de intensive Care (IC) in Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) naar het nieuw te bouwen ziekenhuis in Doetinchem zullen worden overgeheveld, wanneer de fusie wordt doorgezet, is er in ieder geval duidelijkheid geschapen over de toekomst van het SKB na een fusie. Ook heeft de Folter toegegeven, dat de bouw van het ziekenhuis de 'gamechanger' is in het fusieproces. De grote vraag blijft dan of de fusie wordt doorgezet of niet. Ad Huijsmans heeft daar een duidelijke mening over.

Onbehoorlijk bestuur en onbehoorlijk toezicht
"De kern van het verhaal is, dat er in 2017 is afgesproken, dat er gestreefd werd naar twee gelijkwaardige en volwaardige basisziekenhuizen. Het SKB in Winterswijk heeft de beschikking over een gebouw en inrichting die volledig voldoen aan de moderne eisen; in Doetinchem is men toe aan een nieuw te bouwen ziekenhuis. Nu weten we, dat er drie jaar lang een andere ambitie onder de nieuwbouw van het ziekenhuis in Doetinchem heeft gelegen en dat is ruim twee jaar lang stilgehouden. Dat is nu eindelijk boven water gekomen. Met deze ambitie verstoor je het bestaande zorglandschap, dat in de Achterhoek gekenmerkt wordt door sterke korte verticale lijnen van eerstelijnszorg naar boven."
Korte lijnen tussen huisartsen, verpleegkundigen, thuiszorg, geboortezorg en specialisten werken zeer effectief, volgens Huijsmans. "Het goede vertrouwen, dat er vooral in deze regio bestaat, is beschaamd. Niemand heeft tot eind 2019 in de gaten gehad, dat er een heel andere agenda werd gevolgd. Dat noem ik toch een vorm van onbehoorlijk bestuur en onbehoorlijk toezicht, want je hoort daarover te communiceren. De consequenties van de gevolgde lijn komen namelijk voor rekening en risico van de patiënten, de huisartsen, de verpleeghuizen en andere uitvoerenden van zorg. Ook gemeentebesturen krijgen opeens te maken met een heel ander functiepatroon."

Menzis
De belangrijkste zorgverzekeraar in de regio, Menzis, wil tot nu toe - evenmin als Santiz - niet inhoudelijk in gesprek met Achterhoek Nieuws om zijn visie te geven. In een schriftelijke reactie wordt er verwezen naar overlegplatforms als Regiogroep en Thematafels. Verder geeft Menzis aan dat de zorgverzekeraar niet het ziekenhuis financiert. Ad Huijsmans hierover: "De bouw van het ziekenhuis in Doetinchem is niet geagendeerd in de Regiogroep, en daar draait het nu juist om! De opstelling van Menzis is dat ze niet zorgen voor de financiering, maar ze bekostigen wel de rampen die zich voordoen. Als een ziekenhuis nieuw gebouwd wordt, wordt het duurder. Menzis krijgt te maken met een SKB dat voor een deel geen functie meer zal hebben, maar onlangs nog ijverig heeft geïnvesteerd in een volwaardig basisziekenhuis. De vraag is ook of een groter zorgaanbod in Doetinchem kans van slagen heeft en rendabel is. Door in Doetinchem een groter aanbod te creëren doorbreek je al de lijnen die er nu tussen huisartsen en basisspecialisten zijn. Bestuurlijk gesproken is er een schisma gecreëerd tussen Oost- en West Achterhoek, dat nergens voor nodig was geweest en daar zijn de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht voor verantwoordelijk. In het proces zie je, dat naarmate de druk op bestuurders toeneemt, ook de tunnelvisie toeneemt. Stel de ontwikkeling in de vraag van de patiënt
centraal. Ga uit van de al bestaande goede verticale verhouding tussen eerste lijn – basisziekenhuis en omliggende topziekenhuizen, en de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg kan met een gedegen plan per ziekenhuis worden geborgd."

Goede raad is minder duur
Nu de kaarten deels op tafel liggen komt natuurlijk de hamvraag of de fusie moet doorgaan. Huijsmans: "Ga terug naar het uitgangspunt van twee gelijkwaardige basisziekenhuizen. Het is een veel betere oplossing. Het probleem van de personele bezetting is een landelijk probleem en is niet specifiek voor de Achterhoek. Een businessplan voor beide ziekenhuizen kan snel worden gerealiseerd, want alle benodigde gegevens zijn al voorhanden. De demografische ontwikkeling, wat de meeste aandoeningen zijn, wat de top tien aandoeningen per specialisme op termijn zijn, dat heeft Gupta (het adviesbureau voor de zorg, waar Santiz mee werkt) keurig in een database staan. Er zal bij de specialisten in Doetinchem teleurstelling zijn, maar dat zijn uiteindelijk ook nuchtere mensen, die dan kunnen kiezen voor een ander ziekenhuis, waar ze hun ambities wel kwijt kunnen.
Ook voor het ziekenhuis in Doetinchem geldt nu, dat het goed en naar behoren functioneert. Voor de gemeente Doetinchem, die al maatregelen heeft genomen voor een groter ziekenhuis is het een strop, maar je kunt beter je verlies nemen van naar ruwe schatting 8-10 miljoen, dan het risico lopen op vele malen meer financieel verlies, maar ook verlies van welzijn en zorg voor de gemeenschap. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant