Grenssteen Torfpad Vennweg. Foto: Stichting Historische Kring Kotten
Grenssteen Torfpad Vennweg. Foto: Stichting Historische Kring Kotten

Natuur, turf en grind markeren een unieke wandeling

Algemeen

Turf & Grind Grenswandeling

KOTTEN - Na de succesvolle wandelingen van de afgelopen jaren langs de grens en de wandeling over de Borkense Baan kan de wandelaar zijn of haar hart weer op halen. Op zondag 16 februari houdt de Stichting Historische Kring Kotten in samenwerking met de Heimatvereine in Burlo en Oeding een grensoverschrijdende wandeltocht door het prachtige natuurgebied van Kotten, Woold en het aangrenzende Duitse gebied. Dit jaar staan turf en grind als thema centraal.

De wandelaar wordt gedurende de tocht door middel van panelen van informatie voorzien die te maken heeft met dit thema. Natuurlijk kunnen de echte 'diehards' flink doorstappen, want de circa veertien kilometer lange tocht is volledig voorzien van pijlen en bij de start ontvangt de wandelaar een paspoort met kaart. Het paspoort is noodzakelijk om de zogenaamde grensposten te kunnen passeren en deze zijn gesitueerd in het rijkelijke groen.
Onderweg passeren deelnemers de terreinen die een paar jaar geleden zijn afgeplagd en waar de natuur volop bezig is terrein te winnen. Het bijzondere natuurgebied het Nonnenven ontbreekt als voormalige grintpunt uit de jaren dertig niet. Vanwege de grindwinning lussen de lopers ook om de Klostersee heen waar tussen 1990 en 2004 grind werd gebaggerd. Na het Entenschlatt komen de wandelaars bij het veen uit, waar ze de grens passeren via het Torfpad dat in 2018 werd geopend als groene grensovergang. Hierna gaat de tocht 'onder het hout door' naar Camping de Veenemaat in Winterswijk Kotten.
De start is op zondag 16 februari tussen 9.00 en 12.00 uur bij Camping Veenemaat, Veenweg 2, in Winterswijk Kotten. De kosten voor de tocht zijn 5 euro, waarvan 2 euro gaat naar de te verplaatsen vlasoven die op korte afstand van de camping is gepland. Daarnaast kan er worden gestart bij het Heimathaus Burlo aan de Vennweg 10 in Burlo (D). Op de genoemde adressen kan worden gegeten en gedronken tegen betaling. Tevens kan men daar gebruik maken van het toilet. Parkeren kan op aangegeven plekken.

Borkense Baan. Foto: PR Stichting Historische Kring Kotten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant