Tom Rhebergen bij zijn armworsteltafel. Foto: Verona Westera
Tom Rhebergen bij zijn armworsteltafel. Foto: Verona Westera

Leer de techniek, meet krachten tijdens het Euregio arm- worstel toernooi

Algemeen

Kennismaking met de sport

MEDDO/REKKEN - "Je kunt de sterkste en grootste man van de Achterhoek aan de tafel zetten, maar iemand van een kilo of 70 kan deze man met armworstelen verslaan, puur op techniek." Aan het woord ervaren en succesvol armworstelaar Tom Rhebergen uit Rekken. Tom organiseert een armworsteltoernooi in MotorHotelMeddo aan de Goorweg 9 in Meddo. Op 14 maart zijn belangstellenden vanaf 10 uur welkom om kennis te komen maken met deze bijzondere sport. Liefhebbers kunnen na een clinic, deelnemen aan de eerste Achterhoek Cup armworstelen, Of zichzelf later op de dag meten met de 'ervaren jongen'.

"Het zijn echt getrainde sporters die armworstelen", weet Tom. "Of je doet deze sport goed en serieus, of je doet het niet", legt de Rekkenaar uit. "Mensen denken bij armworstelen al snel aan een café, of sportkantine waar kerels met een paar biertjes op tegen elkaar handje drukken. Wij doen totaal iets anders", stelt Tom stellig. "Natuurlijk heb je flinke kracht nodig, maar bij deze sport komt zo veel techniek kijken. Op techniek kun je winnen. Ik zou alleen al uren kunnen praten over de manier waarop de deelnemers hun handen in elkaar grijpen en welke manieren er zijn om daar je voordeel uit te halen", vertelt de Achterhoekse armworstelaar. En dat hij een Achterhoekse armworstelaar is, is op zich al bijzonder, want heel veel wordt de sport in deze streek nier beoefend. "Eigenlijk ben ik de enige die ook deelneemt aan toernooien. De sport is bekender in en rondom Urk. Daar is een club mannen die goed is in deze sport. Ook in Amsterdam is een club", weet Tom. Zelf neemt Tom jaarlijks aan 4 tot 5 toernooien deel. "Ik train naar het toernooi toe. Dat is in het trainingsschema het hoogtepunt. Na de wedstrijd heb ik last van de pezen. Dan moet ik rust nemen. De sport is namelijk wel erg belasten voor pezen en de aanhechtingen. Beginners hebben vaak last van irritatie aan de pezen. Door meer training wordt dat minder."

Tom heeft twee trainingsmaatjes waarmee hij oefent. "Twee jongens uit Eibergen komen regelmatig hier langs om op de tafel te oefenen", wijst Tom naar de armworsteltafel, die ter demonstratie in de huiskamer is gezet. "Dit is een wedstrijdtafel waar de grootste armworstelaars van de wereld aan gestaan hebben", vertelt hij. "Via via en met veel mailen en lobbyen heb ik deze tafel kunnen aanschaffen." Tijdens een toernooi is er altijd maar één tafel waarop gestreden wordt.Op deze tafel van Tom, die door alle armworstelaars herkend zal worden, wordt tijdens het toernooi in Meddo ook gestreden.

Clinic
"We willen het toernooi in Meddo het heel laagdrempelig houden, zodat iedereen kan komen kennis maken met deze sport", laat Tom weten. Om die reden is er vanaf 10 uur eerst en clinic. Alle deelnemers aan de clinic krijgen een trainingstool cadeau. "We willen er voor zorgen dat er geen blessures ontstaan. Dat is een ongeschreven regel in de sport. Met name bij minder ervaren worstelaars hou je goed in de gaten hoe iemand beweegt of staat. Als ik het vermoeden heb dat er iets mis zou kunnen gaan met een tegenstander, laat ik los. Zo zit de sport in elkaar. We gaan respectvol met elkaar om. De eerlijke strijd aan tafel is er, maar daarna gaan we heel sociaal met elkaar om", lacht Tom. "Ik ben bijvoorbeeld regelmatig in Urk geweest om technieken te leren. Die mannen geven graag uitleg en tips"

Wie na de clinic deel wil nemen aan de Achterhoek Cup is welkom om aan te schuiven. Tom wil de komende periode bij sportscholen in de regio gaan vertellen over de sport, om zo ook (kracht)sporters te motiveren mee te doen. Deelnemers worden ingedeeld in gewichtsklassen. "De Achterhoek Cup is echt alleen voor Achterhoekers", benadrukt Tom. In de middag komen de armworstelaars uit het hele land, maar ook uit andere landen aan de tafel. "Dan kunnen liefhebbers ook de echte toppers in actie zien, waaronder een Europees kampioen. "Zelf neemt Tom als organisator geen deel. "Dat is ook een ongeschreven regel. Als organisator maak je de indelingen, dus om dan ook maar enige schijn van oneerlijkheid te voorkomen doet iemand die organiseert niet mee." De scheidsrechter komt uit Duitsland. "Verder komt er een team uit Zwitserland van armworstelaars in een rolstoel. Want ook voor mensen met een beperking is armworstelen een sport die ze vaak prima kunnen doen. Ik ben heel erg verheugd met de komst van de Zwitsers", laat de sympathieke Rekkenaar weten.

De locatie leent zich prima voor dit evenement. "Voorheen zat er een zwembad in de zaal. Doordat er hoogteverschil is kunnen de toeschouwers de tafel die centraal en wat lager staat, van alle kanten goed zien." Tijdens het toernooi krijgt hij hulp van zijn broer Bram om zo alles in goede banen te leiden.
Tom hoopt dat er veel belangstelling zal zijn voor het armworsteltoernooi en dat veel belangstellenen kennis komen maken met het armworstelen. "Het zou mooi zijn als we de sport wat kunnen promoten en misschien dat er een paar sterke Achterhoekse jongens of meiden ook mee zouden willen gaan trainen, zodat we samen naar toernooien kunnen gaan. Wie alvast voorbereidingen wil treffen, of meer wil weten over de sport, mag me gerust mailen of bellen."


Tel. 0642422235

Mail: t_rhebergen@hotmail.com

www.euregioarmwrestling.jouwweb.nl

facebook: Euregio Armwrestling

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant