Vlnr: Charlotte Rixten, Pim, Lies ter Braak en Tom in het café van Villa Mondriaan. Foto: Lineke Voltman
Vlnr: Charlotte Rixten, Pim, Lies ter Braak en Tom in het café van Villa Mondriaan. Foto: Lineke Voltman (Foto: )

'Iedereen verdient een werkplek waar hij met plezier naar toe gaat'

WINTERSWIJK - "In het voorjaar van 2019 zijn we met elkaar in gesprek gekomen en in de zomer heeft alles vorm gekregen. Sinds januari dit jaar werken we samen", zegt Lies ter Braak van Bijzonder Gewoon over de samenwerking met museum Villa Mondriaan, waarbij de horeca is uitbesteed aan Bijzonder Gewoon, het restaurant aan de Bossesteeg dat Myrthe Sikkink jaren geleden heeft opgezet waarbij ze jongelui met een afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid geeft tot een zinvolle dagbesteding in de vorm van werken in de horeca.

Door Lineke Voltman

Deze samenwerking kwam tot stand omdat beide partijen volgens Ter Braak dezelfde insteek hebben om talenten te ontdekken en ontwikkelen bij jongens en meisjes die buiten het reguliere werkveld vallen. "Zij kunnen zich binnen Bijzonder Gewoon maar vooral ook daar buiten verder ontwikkelen. Wij gaan op zoek naar wat ze graag zouden willen doen en wat bij hun past. Zo doen ze bv. restaurant werkzaamheden in de horeca van de kinderopvang en bij Marga Klompé en ze werken bij supermarkten en bedrijven. Op die manier komen ze in aanraking met werkplekken en kunnen ze uiteindelijk een keuze maken wat ze het liefst zouden doen. Wij gaan ervan uit dat ook deze jongens en meisjes een werkplek verdienen waar ze met plezier naar toe gaan."

De intensie van Bijzonder Gewoon is dat tijdens de openingstijden van het museum altijd afwisselend twee personen in het café aanwezig zijn, een van de jonge medewerkers samen met een vaste kracht, zodat ze niet de verantwoordelijkheid hoeven te dragen. "Maar als blijkt dat iemand hier graag een vaste dag wil werken dan zullen we daar uiteraard over in gesprek gaan. We hebben 15 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt en zes vaste medewerkers. Daarnaast kunnen we nog een beroep doen op weekend- en oproepkrachten."

Luncharrangement
Ter Braak: "Wij bieden bezoekers van Villa Mondriaan ook een luncharrangement aan zodat ze na het bezoek aan het museum een wandeling door Winterswijk kunnen maken om alle bijzonderheden te bekijken en daarna bij Bijzonder Gewoon de lunch kunnen gebruiken."

Enthousiaste jongeren
Tijdens ons gesprek bij Villa Mondriaan zijn de jongens Pim en Tom druk met hun werkzaamheden in het café van het museum. Zij serveren koffie en thee en zijn duidelijk enthousiast dat ze hier mogen werken. Pim geniet vooral van het contact met mensen. "Gasten ontvangen en bedienen vind ik heel leuk , ik denk dat ik een goede gastheer ben." Tom werkt net als Pim al zo'n vijf jaar bij Bijzonder Gewoon. "Ik werk het liefst in de keuken waar ik de gebruikte spullen weer schoon maak en mag helpen om de lunch voor te bereiden maar ik sta ook graag achter de bar en help met betalen. Ik vind het leuk dat ik nu ook in het café van het museum mag werken.

Nu nog kunnen bezoekers van het museum in het café genieten van koffie, thee, frisdranken en gebak. "Maar op den duur willen we ook een snack van de week aanbieden als kleine lunch," zegt Ter Braak.
Ook Charlotte Rixten, directeur van Villa Mondriaan, is blij met de samenwerking. "Nadat het contract met de vorige horeca uitbater aflopend was ben ik op zoek gegaan naar iemand anders. Ik kwam op het idee van Bijzonder Gewoon toen ik daar zat te lunchen. Deze samenwerking past perfect omdat we beiden als uitgangspunt het ontwikkelen van talent hebben en het is geweldig dat we dat nu kunnen combineren en uitbreiden."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden