Schrijver Theo Soontiens neemt het publiek mee in de inhoud van zijn toneelstuk. Foto: PR
Schrijver Theo Soontiens neemt het publiek mee in de inhoud van zijn toneelstuk. Foto: PR

Toen-Nu-Danzoekt acteurs voortheaterstukken over Tante Riek

Algemeen

WINTERSWIJK – Het nieuwe jaar is begonnen. Een periode van twaalf maanden om vooruit te kijken, vol verwachting. En in dat jaar wordt er 75 jaar teruggekeken. Voor Toen-Nu-Dan is het de aanleiding om de aftrap te verzorgen van een groots vijfjarig kunstzinnig en theatraal educatieprogramma over onderdrukking en vrijheid met de Winterswijkse Tante Riek in de hoofdrol. Afgelopen zondag konden geïnteresseerden zich opgeven om voor of achter de schermen van de theaterstukken mee te doen.

Door onze verslaggever

Toen-Nu-Dan heeft als doel herdenken als een werkwoord te zien. Bestuurslid Willem te Voortwis: "Niet alleen op 4 mei met de pet af twee minuten stil zijn, maar een besef creëren." De stichting doet dit door Winterswijk in de komende vijf jaren kennis te laten maken met kunstzinnige, muzikale en theatrale uitingen rondom het leven van de lokale verzetsheld Tante Riek.

Acteurs gezocht
In mei en juni 2020 worden de eerste twee theaterstukken opgevoerd in Winterswijk met haar leven in de hoofdrol. De schrijvers waren zondag zelf aanwezig om tekst en uitleg te geven. Geïnteresseerden waren afgekomen op de oproep voor de rolbezetting. Er wordt gezocht naar toneelspelers, dansers en musici. "En de mensen achter de schermen, die even belangrijk zijn, zoals decor, kleding en organisatie," vult schrijver Leander Grooten aan.

'Een Hoger Goed'
Professioneel theatermaker Theo Soontiëns schreef het toneelstuk dat op 3 mei 2020 in Theater de Storm wordt opgevoerd. Het speelt zich met name af in de huiskamer van Heleen Kuipers-Rietberg en haar man Piet. "Het toneelstuk gaat over de relaties tussen de mensen in het gezin Kuipers-Rietberg. Hoe kon Tante Riek enerzijds de liefhebbende moeder zijn en anderzijds de principiële, strabante dame die zovelen hielp onder te duiken, dat fascineert mij," aldus Soontiëns. Tijdens de presentatie volgen direct aanmeldingen om rollen te vervullen, waaronder de opgave van twee jonge tienermeiden.

'Wie niet weg is, is gezien'
De Winterswijker Leander Grooten schreef een theaterstuk over vluchten, verraad en vervoer. Naast acteurs zoekt hij ook muzikanten, dansers en vertellers. "Ik wil bereiken dat het publiek anno nu ervaart hoe het is om niet in vrijheid te zijn, om door anderen te worden geleefd. Toen ik werkte in gevangenissen heb ik gezien hoe een mens reageert als hij niet vrij is te doen en laten wat hij wil." De voorstelling is interactief, modern en divers. In het voorjaar zal Grooten een klas van het Gerrit Komrij College het opgejaagd worden een dag lang laten ervaren. Middels videovlogs komt een compilatie terug in de voorstelling in het weekend van 19 en 20 juni.

Caro Wicher
Zowel Soontiëns als Grooten maken gebruik van de kwaliteiten van dramadocent en regisseur Caro Wicher uit Aalten. Ze regisseert al ruim twintig jaar in de Achterhoek amateurgezelschappen en heeft door de jaren heen meerdere keren samengewerkt met Theo Soontiëns. Voor Leander Grooten is het schrijven van toneel en regisseren redelijk nieuw. "Ik laat mij coachen en inspireren door Caro. Ze is een vakkundige steunpilaar."

Mannen nodig
Sommigen schreven zich specifiek voor een rol in voor 'Een Hoger Goed' van Soontiëns, anderen voor 'Wie niet weg is, is gezien' van Grooten. Beide toneelschrijvers zien een gemis: "We hebben jongens en mannen nodig, we roepen ze op zich dan ook op te geven. Ze zijn nodig als Duitse militair, als figurant, als gezinslid en als presentator."

Eerste repetitie
Op maandag 13 januari om 19.30 uur is de eerste repetitie gepland in Boogie Woogie in Winterswijk. Caro Wicher roept op: "Mocht je interesse hebben, kom dan, ook al weet je nog niet zeker of je mee wilt doen." Tijdens de repetitie worden scenes hardop met elkaar gelezen om er kennis mee te maken. "Nu zijn het nog letters op papier. Als je het leest, gaat het al leven."


www.toennudan.nl
info@toennudan.nl
06 - 381 878 06

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant