Vieze handjes door het planten van de bomen en struiken. Foto: Linda IJmker
Vieze handjes door het planten van de bomen en struiken. Foto: Linda IJmker (Foto: )

Vieze handen en héél veel boompjes

Leerlingen De Bataaf en De Kolibrie vergroenen schoolplein met Tiny Forest

WINTERSWIJK - Bang voor vieze handen zijn de leerlingen van groep 5 en 6 van basisscholen De Bataaf en De Kolibrie niet. Op vrijdagochtend 13 december plantten zij onder begeleiding van IVN Natuureducatie een heus Tiny Forest aan op hun schoolplein. Dit inheemse minibosje bevat meer dan 2000 boompjes en struiken van 25 verschillende soorten. Wethouder Elvira Schepers trapte af, door de eerste boom te planten.

De aanplant van het Tiny Forest is ook de start voor verdere vergroening van het plein: Imalda Dragt, directeur De Bataaf: "Na de kerstvakantie is het Tiny Forest af en gaan we verder met de rest van het plein. Als het meezit zijn we eind maart klaar en hebben we meer schaduwplekken, biodiversiteit en mogelijkheden voor natuurlijk spelen."
Bij het minibosje wordt ook een natuurlijk buitenlokaal ingericht waarin de kinderen straks les krijgen. Linda IJmker, projectleider IVN "Met het Tiny Forest Ranger lesprogramma gaan leerlingen meehelpen in het beheer van het bosje en houden ze in de gaten hoe de natuur zich ontwikkelt. De natuur kun je ook prima gebruiken voor buitenles in vakken zoals taal, rekenen."
Wethouder Schepers: "Een Tiny Forest brengt natuurbeleving dichterbij. Het daagt kinderen uit te spelen, te ontdekken en te leren in een groene omgeving. Ook levert een Tiny Forest een positieve bijdrage aan een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving. Door het aanplanten van bomen verminderen we de 'versteende' publieke ruimtes."

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

Elke buurt zijn eigen minibos
Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur voor iedereen dichterbij.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden