Geen verplaatsing Verhaegh Trading. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geen verplaatsing Verhaegh Trading. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Toch geen volledige sanering Dennenoord

Geen overeenstemming bereikt met Verhaegh Trading

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In de raadsvergadering van februari besloot een meerderheid van de gemeenteraad dat volledige sanering van de bedrijvigheid op Dennenoord de beste keuze is. Burgemeester en wethouders werd gevraagd om met de drie nog aanwezige bedrijven in gesprek te gaan over opheffen dan wel verplaatsten. Aan het begin van de raadsvergadering van afgelopen donderdag deelde wethouder Inge Klein Gunnewiek mee dat de pogingen om met Verhaegh Trading tot overeenstemming te komen over verplaatsing van zijn bedrijf naar elders zijn mislukt.

Kloof van miljoenen onoverbrugbaar
"We hebben veel pogingen gedaan en alles geprobeerd", zei wethouder Klein Gunnewiek. "Het is niet gelukt om met elkaar in gesprek te komen." Er zijn wel voorbereidende stappen gezet en de gemeente en Verhaegh Trading hebben bedragen genoemd op basis van taxaties en schadeloosstellingrapporten en andere berekeningen. "Het voorgenomen bod van de gemeente bedroeg enkele miljoenen, terwijl de berekening van Verhaegh Trading een veelvoud daarvan was. Wij hebben dan ook moeten constateren dat deze bedragen onoverbrugbaar ver uit elkaar liggen." Serieuze onderhandelingen konden daardoor niet worden gestart. Waarschijnlijk betekent dit een terugkeer naar het oorspronkelijke voorstel van B en W uit januari. Uitgangspunt daarbij was dat de drie bedrijven blijven, maar dat het bedrijventerrein anders verkaveld zou worden. Voor Verhaegh Trading zou één locatie gerealiseerd worden dichter bij de Hanenkampweg. De overlast voor de omwonenden zou dan minder worden.

Slechte uitkomst voor alle betrokkenen
Jan Verhaegh van Verhaegh Trading was echter niet tevreden over deze oplossing, omdat hij dan nog steeds niet goed uit de voeten zou kunnen. Daarvoor moesten volgens hem het bestemmingsplan en zijn milieuvergunning veranderen. Ook geloofde hij niet dat de overlast voor de buurt er minder door zal worden. Dit leidde er toe dat een meerderheid van de gemeenteraad voorstelde te gaan onderhandelen over verplaatsing. Wethouder Klein Gunnewiek sprak over een slechte uitkomst voor alle betrokkenen. "Er zijn alleen maar verliezers. Verhaegh Trading kan zijn bedrijfsactiviteiten op de huidige locatie niet meer uitbreiden en de hinder voor de omgeving blijft bestaan. Maar wij vinden dat wij deze bedragen niet kunnen verantwoorden, niet met oog op eventuele staatssteun, niet aan onszelf, niet aan u als raad en niet aan de inwoners van Winterswijk. Het is helaas, maar het is niet anders."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden