Niek en Lida van Zutphen vieren hun diamanten huwelijk. Wethouder Aalderink krijgt een cadeau. Foto: Verona Westera
Niek en Lida van Zutphen vieren hun diamanten huwelijk. Wethouder Aalderink krijgt een cadeau. Foto: Verona Westera (Foto: )

Niek en Lida van Zutphen 60 jaar getrouwd

WINTERSWIJK - De trouwambtenaar zag het meteen: 'daar komt een liefdevol paar'. En hij had gelijk. Het echtpaar Niek Van Zutphen en Lida van Zutphen-Sijdeman vierde donderdag 10 oktober dat zij zestig jaar gelden in het huwelijk traden, met familie, vrienden en buren. Locoburgemeester Wim Aalderink overhandigde namens de gemeente bloemen aan het diamanten echtpaar. In de vaas was het logo van de gemeente gegraveerd, zodat Niek en Lida een blijvende herinnering hebben aan deze bijzondere dag.

Door Verona Westera

Niek en Lida genoten zichtbaar van alle bezoek en waren erg blij met de felicitaties die zij per brief ontvingen, namens de koning en de commissaris van de Koning.

Niek (88) en Lida (83) ontmoetten elkaar in de schouwburg in Rotterdam. "Het was het stuk Medea, een moeilijk stuk", weet Lida zich nog goed te herinneren. "Ik was daar met mijn moeder en een vriendin", gaat ze verder. Deze vriendin kende Niek via de kerk en zij stelde de twee aan elkaar voor. "Ik vond hem meteen een leuke jongen", lacht Lida. "Ja, ze kaapte me meteen in hoor", grapt Niek. Op 10 oktober 1959 trouwden ze in Rotterdam. In het zelfde jaar verhuisde het echtpaar naar Winterswijk. Ze kregen twee kinderen. "Mijn schoonvader wilde weer gaan studeren en Niek zou dan het familiebedrijf, Winkelaar uitgeverij en drukkerij, overnemen", legt Ida uit. "Ik had in Rotterdam een baan in de reclame", vult Niek aan. "Maar daar was ik na vijf jaar wel klaar. Ik heb aangegeven dat ik tijdelijk de uitgeverij en drukkerij wel wilde voortzetten. Maar dat tijdelijk werd tot mijn 72ste", vertelt hij lachend. Niek van Zutphen is de grondlegger van Achterhoek Nieuws. "In Rotterdam verscheen het huis-aan-huisblad 'De Havenloods', zelfs nu nog. De formule van deze krant heb ik als voorbeeld gebruikt voor het opzetten van Achterhoek Nieuws." Daarvoor gaf Winkelaar sinds 1902 de Nieuwe Winterswijkse Courant uit. Dit alom in Winterswijk gelezen abonnementsblad verscheen tot en met 1990.

Ook Lida werkte mee in het bedrijf. "Ik reed graag auto, daarom hielp ik bij de verspreiding", legt ze uit. "Dat was wellicht nog wel het allermoeilijkste bij het krantenbedrijf. Een goede verspreiding en daar heeft Lida hard voor meegewerkt", complimenteert Niek zijn vrouw.
Naast zijn werk in de uitgeverij was Niek ook actief binnen de Winterswijkse gemeenschap, onder andere bij de ABH, waar hij dertien jaar voorzitter was. Maar hij heeft zich ook landelijk ingezet voor de positie van de huis-aan-huisbladen bij de Nederlandse Nieuwsblad Pers.
Lida was ook jarenlang actief in de Winterswijkse gemeenschap. Zij werkte in de terminale thuiszorg. "Door de artrose kon ik dit werk niet meer doen, maar het was zulk mooi en dankbaar werk waar ik zo veel voor terug kreeg." Helaas kon Lida door de artrose ook niet meer gymnastieken. "En dat terwijl ze nog wel nationaal kampioen ritmische gymnastiek is geweest", laat Niek met enige trots weten.

Locoburgemeester Aalderink bracht dan wel de bloemen, maar ging zelf ook niet met lege handen naar huis. Hij ontving een oude foto van het voormalige pand van uitgeverij Winkelaar aan de Meddosestraat.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden