Winnaar A-categorie Zeevi(e)s. Foto: PR
Winnaar A-categorie Zeevi(e)s. Foto: PR (Foto: )

Henny Woordes koning van Miste

MISTE - Miste heeft afgelopen weekend het jaarlijkse Volksfeest gevierd. Donderdagavond werd de aftrap verzorgd door Egerländerkapel de Nöttenkrakers met een gezellig programma met onderhoudende luister- en dansmuziek. Velen hadden gehoor gegeven aan de oproep om de Dirndl en Lederhosen aan te trekken en na ontvangst met het traditionele oranjebittertje zat de stemming er al vlot in.

Vrijdag was de optocht. Er waren mooie combinaties van bloemenwagens en zitwagens. Met acht versierde wagens was de deelname aan het corso iets minder, maar de kwaliteit had daar niet onder te lijden. Onder begeleiding van Excelsior trok heet corso door Miste. De zitwagens waren van de Binnenboom, Eekeler, Jonenhoek en Harmelinkhoek. Halverwege de optocht werd de traditionele stop gehouden. Een regenbuitje mocht de pret niet drukken en geheel volgens traditie werd de geplande vertrektijd niet gehaald. De schoolkinderen konden tijdens de stop zich uitleven met 'piñata slaan', een activiteit die, tot volle tevredenheid, het ballonnen oplaten heeft vervangen.

Bij de A-wagens was er ook dit jaar weer een spannende strijd tussen de Pumpelbuukskes, De Pöppels en de Tunnelkroepers. Dit jaar trokken de Tunnelkroepers aan het langste eind met Zeevi(e)s, een leuke wagen die het probleem van plastic afval in zee wist te verbeelden. De Pöppels werden tweede met hun verwijzing naar de processierups 'Laat me met rups'. De Pumpelbuukskes werden derde met 'Koningswagen', hiermee verwijzend naar Koning Hans in de vorm van een hoge hoed. De Pumpels veroverden de prijs voor de beste zitwagen met 'We laten ons niet aan banden leggen'.
Ook bij de jeugdwagens leverde de plastic soep de inspiratie op voor de winnende wagen. Met maar liefst 95 punten werden de Vissies eerste met 'Linke soep' Corsogroep KIS werd tweede met hun 'Back to the 80's'. Bas en Sam Boenink werden derde met 'Tempelridders', Amely, Lieve en Abel werden vierde met FlowerPower.
Na de optocht werd het feest officieel geopend door de voorzitter gevolgd door een woordje van Johan Wilterdink, hoofd van de lagere school. Aansluitend werden de prijzen door de jury uitgereikt. Dit alles onder het genot van broodjes en koffie. Om 13.00 uur ging het middagprogramma van start met de school- en volksspelen.
Het Jeugdkoningsschieten begon om 16.30 uur. De vogel hield zeer hardnekkig stand en na enige assistentie van de jeugdcommissie en voorzitter werd de vogel op scherp gezet. Bo Duenk maakte het koelbloedig af en zij mag zich het komende jaar Jeugdkoningin van Miste noemen. Zij werd gehuldigd in de zaal waar ze de versierselen overhandigd kreeg van de Jeugdkoning van vorig jaar. Hierna nam DJ Double B het stokje over en binnen no time was het weer volop feest.
Zaterdagmorgen moesten de feestvierders weer vroeg uit de veren om met de gehele optocht te vertrekken naar de residentie van Hans en Rianne Oonk, het Koningspaar van het afgelopen jaar. Op een prachtige locatie met een heerlijk oranje zonnetje werd ook hier het geplande tijdschema niet gehaald en moest de voorzitter de feestvierders echt oproepen tot vertrek. Nadat hij Hans en Rianne had bedankt nam Hans het woord. In zijn speech gaf hij aan hoe bijzonder een Koningsjaar is, dat het een jaar is waarin veel kan gebeuren maar ook dat met steun van familie, vrienden en buurt dit een onvergetelijke ervaring is.
Terug bij Den Tappen werd de vogel van 2019 in de bak gehesen en begonnen 19 schutters aan de strijd om de troonsopvolging. Henny Woordes loste het verlossende schot en mag zich Koning van Miste noemen met Joke aan zijn zijde als Koningin. De Meenkmolen heeft nu het predikaat 'Koninklijk' en zal volgend jaar een schitterend decor vormen voor het 'uithalen'.
's Avonds werd het feest weer swingend afgesloten door De Millennium Showband en kan Miste terugzien op een zeer geslaagde editie van het School- en Volksfeest.

Meer berichten