De inrichting verandert, maar de "enthousiaste" vrijwilligers zoals Agnes Overkamp blijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De inrichting verandert, maar de "enthousiaste" vrijwilligers zoals Agnes Overkamp blijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

VVV wordt een inspiratiepunt

WINTERSWUK – De VVV in het oude raadhuis wordt gemoderniseerd. De inrichting wordt aangepast en de informatie wordt op een andere wijze gepresenteerd. Burgemeester Joris Bengevoord is er trots op dat de VVV in Winterswijk de eerste in de Achterhoek is die wordt omgevormd tot een inspiratiepunt. Burgemeester en wethouders hebben besloten hiervoor 100.000 euro ter beschikking te stellen.

Door Bernhard Harfsterkamp

"We zijn al een jaar bezig om samen met Achterhoek Toerisme de informatie op een hoger plan te tillen", zegt Gienne te Gronde, vestigingsleider van de VVV. "We zijn toe aan een nieuwe inrichting. We kunnen het nu doen." De papieren folders en routes blijven, maar daarnaast kunnen er films bekeken worden en komen er schermen, waarop de bezoekers zelf hun routes kunnen samen stellen. Het concept is bedacht door VVV's in Zeeland en daar al beproefd. In de nieuwe opzet wordt aan een aantal thema's speciaal aandacht besteed. Dat zijn de steengroeve, het centrum, de grens en het landschap. "We willen de steengroeve visualiseren en de verschillende lagen met wat daarin gevonden is zichtbaar maken." De presentatie van de verschillende thema's moet de recreant inspireren om ook ter plekke te gaan kijken.

Steeds meer bezoekers
De VVV krijgt veel bezoekers. "Vorig jaar was een topseizoen met 18.000 bezoekers", zegt Te Gronde. "Dit jaar worden het er nog meer. Mensen vinden het prettig om hier te komen en halen graag informatie op. Daarbij worden ze geholpen door achttien enthousiaste vrijwilligers." Het valt op dat er steeds meer Duitsers de VVV bezoeken, maar ook de Winterswijksers zelf komen meer. Mensen die Winterswijk willen bezoeken zoeken ook op andere manieren informatie bij elkaar. De website van 100% Winterswijk en de VVV is 190.000 keer bezocht. De nieuwe inrichting moet voor het nieuwe toeristenseizoen in 2020 klaar zijn. De ruimte in het oude raadhuis zal opener worden. De oude balie, die nog uit de tijd dateert, waarin de afdeling burgerzaken er zat, zal verdwijnen. Het was al wel eerder de bedoeling om de VVV te veranderen, maar nadat vorig jaar duidelijk was geworden dat het raadhuis niet zou worden verkocht kon er verder mee worden gegaan. De vernieuwde VVV moet er ook aan bijdragen dat de doelstelling van de gemeente om per jaar één miljoen overnachtingen te realiseren wordt gehaald.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden