Bekenden zoeken op oude foto's. Rechts Hans Smit. Foto: Sis Huiskamp
Bekenden zoeken op oude foto's. Rechts Hans Smit. Foto: Sis Huiskamp (Foto: )

Expositie historie Volksfeest in Wereld van Wenters

WINTERSWIJK - 130 jaar Volksfeest, samengevat in tientallen foto's, tekeningen, voorwerpen, filmbeelden en curiosa; de vrijwilligers van Vereeniging Volksfeest hebben zich onder leiding van Willy Hemink het vuur uit de sloffen gelopen om spullen te selecteren en bijeen te brengen. Een groot deel komt uit eigen archief. Maar ook eigenaren van particuliere fotoalbums, films en schoenendozen hebben in de loop van de jaren bijgedragen. Het resultaat: een prachtige tentoonstelling in museum Wereld van Wenters aan de Meddosestraat.

Door Sis Huiskamp

Er zijn foto's, de oudste uit 1890, van besturen, corso's en muziekkorpsen, ook een maquette van het oude feestgebouw en bouwtekeningen. Daarop is zelfs het gebouwtje voor de toiletten te zien. Ook een tekening van Piet te Lintum uit 1966, kort nadat de windhoos het feestgebouw verwoestte, is onderdeel van de collectie. Vaandels, hoge hoeden, insignes en wat al niet meer. Winterswijkers, oud-Winterswijkers en belangstellenden met herinneringen aan het Volksfeest, kunnen hun hart ophalen tot 28 september. Ook tijdens het Volksfeest is het museum geopend.

Hans Smit, President van de vereniging, opende op 5 juli de tentoonstelling na inleidende woorden van burgemeester Joris Bengevoord en voorzitter van Vereniging het Museum Hans van Lith. Smit hield een toespraak die veel weg had van een college Winterswijkse geschiedenis. Het Volksfeest staat bol van de tradities, die lang niet allemaal 130 jaar bestaan. De kermis bijvoorbeeld, is vanaf 1875 een aantal jaren afwezig geweest, nadat eerder tijdens de feestelijkheden twee dodelijke incidenten plaatsvonden. "De optocht met het bloemencorso is de ziel van ons feest," aldus Smit. "Iedereen komt ervoor de deur uit en kan meedoen en feestvieren, en dat zonder entreekosten. Dat is een groot goed. Voor 2019 hebben alweer 49 grote wagens voor het corso ingeschreven."

Tijdens de informele borrel na de opening is er jonge jenever, ook een traditie. Hans Smit herkent op een van de oude bestuursfoto's uit de vorige eeuw zijn vader, die hem ooit voorging in de functie van President. Hij vertelt dat het zorgvuldig beheerde geld dat de verzekering uitkeerde na de verwoesting van het feestgebouw, sinds 1966 altijd de basis is geweest waarop de Vereeniging Volksfeest haar activiteiten kon ontplooien.

Het Winterswijks Volksfeest, immaterieel erfgoed op de lijst van Unesco, kent elk jaar trouwe bezoekers, waaronder velen die van heinde en verre komen. De Vereeniging Volksfeest spant zich met succes in voor het voortbestaan ervan. Hans van Lith omschreef het als volgt: "Deze diepgewortelde traditie is het meer dan waard om in het zonnetje te worden gezet met een expositie." We kunnen daar slechts aan toevoegen: Gaat dat zien!
Museum Wereld van Wenters is geopend van dinsdag t/m vrijdag, 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 3.

Meer berichten