Nel Schellekens achter haar kookaltaar. Foto: Clemens Bielen
Nel Schellekens achter haar kookaltaar. Foto: Clemens Bielen

Culinaire Proeftuin 'Het Keunenhuis' opent op 14 juni haar deuren

Algemeen

WINTERSWIJK- Je moet het maar durven: in een uithoek van Nederland beginnen aan een uniek culinair concept in Nederland. Topkok Nel Schellekens heeft haar intrek genomen in Landgoed 'Het Keunenhuis'. Een prachtig cultuur- en landschapsmonument in een fantastisch panorama. Natuurmonumenten kreeg het landgoed in bezit inclusief de scholtenboerderij, die in een deplorabele staat verkeerde en zocht naar een goede bestemming. Een onvoorstelbaar megaproject, waar de eisen die gesteld worden aan een Rijksmonument, de moderne energievoorziening en de eisen gesteld door de Warenautoriteit voor restaurants, zorgen voor een driedimensionale spagaat.

Door Clemens Bielen

Nel Schellekens kreeg het voor elkaar. Ze denkt, zoals ze zelf zegt, niet in moeilijkheden, maar vat de koe bij de horens, of nog liever de stier bij de horens. Want in haar filosofie van 'kop tot kont koken', verspillingsvrij, maakt zij ook smakelijke gerechten van de minder gewilde mannelijke diersoorten. De stier, de bok, de haan worden door haar kooktechnieken verwerkt en omgetoverd in heerlijke gerechten. Toen er in Winterswijk een kangoeroe 'vermist' werd, kreeg ze wel honderd telefoontjes of die niet bij haar in de pan lag! Het Keunenhuis wordt een trefpunt van allerlei activiteiten met koken als onderwerp.
Nel Schellekens is niet alleen een warme persoonlijkheid, maar zij is een onuitputtelijke bron van ideeën, die net even, of geheel anders zijn.

'Meer van de stront'
Schellekens: "Iedereen die ik ken, vroeg zich af waar ik aan begon en waarom ik niet midden in het land ging zitten. Maar ondanks mijn accentje ben ik Achterhoeker geworden, mijn hart klopt op zijn Achterhoeks. Ik noem mijn Culinaire Proeftuin van het Keunenhuis ook wel een micro-economie. Ik werk naast Natuurmonumenten samen met boeren uit de omgeving, maar ook met de achterbuurvrouw en de zorgboerderij. De mensen komen vanuit heel Nederland en ook daarbuiten."
In haar zoektocht naar een locatie werd haar eerst door Natuurmonumenten 'Het Hakvoort' in Vorden aangeboden. Schellekens: Maar 'Het Hakvoort' was te clean, en ik ben meer van de stront." "Het Keunenhuis heeft gewoon op mij staan wachten, het paste direct als een jas." Zij viel ook bijna letterlijk in de stront, toen zij bij haar eerste bezoek aan het Keunenhuis in de – gelukkig leeggemaakte – mestput viel. De authentieke scholtenboerderij met schoppe is op zich al een lekkernij.

Wat gaat er allemaal gebeuren?
Centraal staat natuurlijk de liefde voor het koken. Geen kookeiland, maar een 'kookaltaar' staat er in de deel. Dan is er nog een moestuin en het 'theater': Een klaslokaal met zelfontworpen schoolbanken niet met inktpotten, maar met een voorziening voor ingrediënten. Schellekens: "Het is eigenlijk allemaal teveel om uit te leggen".
Er worden kookworkshops gehouden, je kunt als groep(je) inschrijven om te komen eten met een bepaald thema, de boerderij bezichtigen, meedoen aan 'Nels tafel' of aan de 'Ossentoer' of op 'kraamvisite' gaan. Wat dat allemaal inhoudt zal binnenkort op de website te lezen zijn. De opening vindt plaats op 14 juni en in september moet het volledige plan draaien.
Een bezoek aan de Culinaire Proeftuin van het Keunenhuis is om je vingers bij af te likken.

Het Keunenhuis. Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant