Alternatieve route tussen blusvijver en spoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Alternatieve route tussen blusvijver en spoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Toch geen brug over spoorwegovergang Greversweg

Alternatieve route langs het spoor richting overgang Wooldseweg

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de raadsvergadering van februari besloot een meerderheid van de gemeenteraad niet mee te werken aan de afsluiting van de onbewaakte spoorwegovergang in de Greversweg, omdat voetgangers, fietsers en ruiters dan de overgang niet meer zouden kunnen passeren. Voor volledige afsluiting was geen draagvlak in de buurt. Na overleg met Prorail deelde wethouder Wim Aalderink in maart mee dat de overgang toch afgesloten kon worden, omdat er een alternatief was gevonden. Er zou een brug over het spoor komen. In de raadsvergadering van april bleek dat hiervoor eveneens geen draagvlak was bij de buurt. Buurtbewoner Wouter Langendijk stelde voor te kiezen voor een alternatieve route langs het spoor. Tijdens het persgesprek op dinsdag 21 mei deelde de wethouder mee dat na overleg met de buurt hiervoor nu definitief is gekozen en dat er geen brug komt.

Eenvoudige oplossing
Langendijk had in de buurt rondom de spoorwegovergang gepeild hoeveel adressen een brug bespreekbaar vonden. Dat waren er slechts twee. Voor elf adressen bleek het geen goede oplossing, omdat "bijzondere weggebruikers" de overgang dan niet meer kunnen passeren. Voor mensen met een scootmobiel, ouderen met een elektrische fiets, ruiters en menners wordt een brug een obstakel. Bovendien is, vond Langendijk, een brug niet passen in het waardevolle cultuurlandschap. Hij wilde bovendien niet in verband gebracht worden met zo'n "peperdure oplossing", die de buurt niet heeft gewild. "Wij waren altijd voor een eenvoudige oplossing", zei hij.

Iedereen tevreden
Die eenvoudige oplossing was het plaatsen van betonblokken en hekjes, zodat auto's niet meer konden passeren. Langendijk is echter duidelijk geworden, dat er bij Prorail maar "twee smaken zijn". Afsluiten of volledig beveiligen. Het eenvoudige en veel goedkopere alternatief van de buurt was in de afgelopen jaren al eerder voorgesteld, maar werd in de raadsvergadering van april opnieuw onder de aandacht gebracht. Daarna is de gemeente toch weer gaan praten met de buurt met als resultaat dat er een halfverhard pad tussen blusvijver aan de Grotersweg, bedrijventerrein Veeneslat, ROVA en de retentievijver nabij de Wooldseweg zal komen. Daarna kunnen alle gebruikers veilig het spoor oversteken en hun weg naar 't Woold vervolgen. "Iedereen is nu tevreden", zegt wethouder Aalderink, "Er is geen onbewaakte spoorwegovergang meer en er is een goed alternatief". Bij de blusvijver zal wel een bruggetje over een deel van het water nodig zijn, maar die zal niet opvallen in het landschap.

Meer berichten