Het winnende team: Obs 't Waliën. Foto: Linda Stemerdink
Het winnende team: Obs 't Waliën. Foto: Linda Stemerdink

Coding Challenge voor basisscholen groot succes

WINTERSWIJK - Op 14 mei hield de bovenschoolse werkgroep ‘de Ideeënfabriek’ van Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk (SOPOW) de Coding Challenge 2019: Ozobot edition. Alle groepen 6, 7 en 8 konden zich inschrijven. Vooraf hebben de leerlingen lessen gevolgd over hoe je een robot programmeert. Er werd gewerkt met de Ozobot, een kleine robot die onder andere over lijnen kan rijden. Ook werd er wat verwacht van de creatieve en muzikale vaardigheden van de kinderen. Voor het project werd er vooral zelfstandig gewerkt door de leerlingen. “Meestal wisten we meer van programmeren dan onze eigen juf, dus daar had je dan ook niks aan…,” grinnikte een jonge programmeur.

De kinderen van het Woold vertelden dat ze heel wat vergaderd hebben. “Overleggen is heel belangrijk. Alle kinderen moeten goed kunnen samenwerken en je moet goed naar elkaar kunnen luisteren,” vertelde een leerling. Sommige kinderen waren zo enthousiast dat ze de meester of juf vroegen of ze na schooltijd door mochten doorgaan. Dat gebeurde regelmatig. Maar op Obs Kotten maakten ze het wel heel bont. “Het werd een keer half 7,” vertelde één van de deelneemsters.

Afgelopen dinsdag was het dan zover: De scholen namen het tegen elkaar op.

Op een groot parcours dat Winterswijk in 2039 voorstelde, moesten de robots pakketjes bezorgen. Ieder pakketje leverde punten op. Het team van groep 8 van de Kolibrie had de pakketjes ontworpen op de computer en vervolgens geprint met een 3D-printer. Daar was iedereen wel van onder de indruk.

Er waren allerlei obstakels die het de robots lastig maakten. Er werden hele slimme oplossingen bedacht om de pakketjes te vervoeren. Fout geparkeerde autootjes werden verplaatst en pakketjes met een lage waarde werden uit de weg geruimd door Ozobot. Obs ‘t Waliën kreeg het voor elkaar een robot het parcours te laten verlaten om een obstakel te ontwijken en Obs Woold wist het pakketje te pakken waarvan vooraf nog niet duidelijk was waar het zou liggen. Echte programmeerskills heb je daar voor nodig. Dat alles onder het geluid van zelf gekozen en vaak ook zelf bewerkte muziek die door de dj van de school werd verzorgd.

De vierkoppige jury bestaande uit echte specialisten, had natuurlijk even nodig om de punten te berekenen. Er werden punten gegeven voor de bezorgde pakketjes, creatief programmeren, het knutselwerk en de muziek. Uiteindelijk rolde Obs ‘t Waliën als winnaar uit de bus, gevolgd door respectievelijk Obs Woold en groep 8 van De Kolibrie.

Het was een geslaagde ochtend, een mooie afsluiting van een innoverend project.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden