Het verkeersexamen was goed georganiseerd. Foto: PR
Het verkeersexamen was goed georganiseerd. Foto: PR Foto: Picasa

Praktisch verkeersexamen prima geregeld door vrijwilligers VVN

Algemeen

WINTERSWIJK - Dinsdagmorgen 2 april en woensdagmorgen 3 april, fietsten leerlingen van Winterswijkse basisscholen een 'rondje' Winterswijk tijdens het verkeersexamen. Met hun oranje, genummerde hesjes trokken ze de aandacht.

Je kon ze overal tegenkomen op de 5 km. lange route: op de rotonde bij de Peperbus, bij het gemeentehuis, op de Groenloseweg, op de Europalaan en langs de twee scholen voor voortgezet onderwijs (Schaersvoorde en Gerrit Komrij College), waar velen van hen volgend schooljaar zelfstandig naar toe fietsen. Ook met de fiets aan de hand een stukje Misterade lopend afleggen, hoorde bij het parcours.
Elk jaar weer krijgen de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Winterswijk, die het praktisch verkeersexamen organiseren, lof toegezwaaid van de leerkrachten van de deelnemende scholen. Lof voor de goede organisatie. Vanaf het begin, dat een deelnemende school op de parkeerplaats van De Storm arriveert en alle fietsen worden gekeurd op technische gebreken en leerlingen de hesjes krijgen uitgedeeld, tot ze één voor één zo'n 25 minuten na de start weer binnendruppelen.
Onderweg zijn ze dan door 24 controleposten beoordeeld op hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht.
Voor de leerkrachten is er intussen koffie/thee met een grote, warme appelflap.
Alles in goede banen geleid door een tiental vrijwilligers van VVN-Winterswijk, vanuit de dubbeldeks bus van Frank Massop, dat als coördinerend centrum fungeert.
Marcel Zieverink, voorzitter van de lokale afdeling, maakt wel duidelijk, dat zonder hulp van enkele postouders van deelnemende scholen én een klas leerlingen uit het voortgezet onderwijs van Winterswijk, die meehelpen in het kader van hun maatschappelijke stage, dit verkeersexamen in deze vorm niet zou kunnen plaatsvinden. "Het is nu voor de tiende keer dat we het verkeersexamen zo organiseren. Door de vele beoordelingen onderweg, komen vanzelf die leerlingen bovendrijven, die nog niet helemaal klaar zijn om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Deze leerlingen laten we over enkele weken terugkomen, om de route in groepjes van 2 of 3, onder begeleiding van een vrijwilliger van ons, nogmaals te fietsen. Om vervolgens ook hun fietsdiploma in ontvangst te mogen nemen!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant