Van links naar rechts: Arnold Lageschaar,  Jos Klein Gebbinck en Henk Berenschot. Foto: Verona Westera
Van links naar rechts: Arnold Lageschaar, Jos Klein Gebbinck en Henk Berenschot. Foto: Verona Westera (Foto: )

Groot onderhoud langs Schrieverspad

MISTE - "Het lijkt allemaal wat dramatisch, maar het snoeien is wel nodig voor de bomen langs het Schrieverspad." Henk Berenschot, voorzitter van de stichting Schrieverspad is dinsdag en woensdag flink in de weer om onderhoud te plegen aan het Schrieverspad, op zijn landgoed Kotmans.

Door Verona Westera

Hij doet dit niet alleen, maar heeft hulp van Joop Lammers van de Dialectkring en Theo Schuurmans, Arnold Lageschaar en Jos Klein Gebbinck van PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer). "We snoeien alles in een straal van zo'n vier meter rond de bomen langs het Schrieverspad", legt Berenschot uit. "Zo krijgen de bomen ook de kans om groot te worden en kunnen bezoekers tot in lengte van dagen genieten van de diverse bomen langs het pad."

Het onderhoudswerk wordt onder andere gefinancierd uit het 'Baron en barones Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds'. SBNL Natuurfonds beheert dit fonds. "Er zitten natuurlijk wel voorwaarden aan de toekenning van de subsidie. Het moet een natuurproject gaan en er moet ook een educatief aspect aan zitten. Verder gaat het om projecten in het gebied ten oosten van de IJssel", legt Berenschot uit.

In 2004 werd de eerste boom langs het Schrieverspad geplant. "Het idee kwam van Henk Krosenbrink, wiens geboortehuis hier achter is", wijst Berenschot. "Hij stelde voor bomen te planten. Ik moest er in eerste instantie om lachen. Ik zei tegen hem 'jullie schrijvers leven na jullie dood toch voort in wat jullie hebben geschreven'", lacht hij. "Maar naarmate ik er langer over nadacht vond ik het en mooi plan. Omdat het mijn idee was het gebied actief te ontsluiten met goede paden stelde ik voor de bomen langs de paden te planten. Zo is het gegaan." Elk jaar worden mensen genomineerd die veel voor het behoud van de streektaal hebben gedaan. Zij mogen een boom naar keuze planten aan het Schrieverspad. Bij de bomen staan bordjes met namen en een zelfgekozen tekst. Inmiddels staan er 66 bomen en zijn er plannen voor verder uitbreiding langs de Kotmansweg. "We hebben een voorstel bij de gemeente neergelegd. We kunnen nu nog even op dit terrein vooruit, maar we moeten een keer verder."

Na de snoeiwerkzaamheden van deze week wordt een specialist ingeschakeld om de diverse bomen langs het pad te snoeien, indien nodig. "En wellicht moet er ergens een boom vervangen worden", wijst Berenschot op een es die er niet zo best bijstaat. "Hier bijvoorbeeld staat 'Bennie Jolink', zeg ik altijd. Deze es heeft de essentakziekte en ik weet niet of deze het redt. Af en toe leeft de boom weer op en soms lijkt het helemaal mis te gaan. Het lijkt een beetje op Jolink zelf."

Meer berichten