Promotieprijs voor SKB

Waarderingen bij patiënten en in onderzoeken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Winterswijk in de museumwerkplaats Transit Oost werd gewoontegetrouw de winnaar bekend gemaakt van de promotieprijs Winterswijk. Juryvoorzitter Marlies Joldersma maakte bekend dat de prijs, die voor de 21ste keer werd uitgereikt, dit jaar voor het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is. Het ziekenhuis wordt goed beoordeeld door de patiënten, maar valt ook op in landelijke onderzoeken. "Ook in het vorige jaar hoorde het SKB bij de top in Nederland. En daarmee zetten zij Winterswijk ook landelijk op een goede manier op de kaart", zei Marlies Joldersma.

Goede beoordelingen voor het streekziekenhuis
Het streekziekenhuis is belangrijk voor vele Winterswijk en andere bewoners van de Oost-Achterhoek. Ze hoeven niet te ver te reizen voor goede zorg. "Als je mensen spreekt die in het ziekenhuis gelegen hebben zijn zij zo positief over ons SKB", zei Joldersma. "De persoonlijke benadering, de verzorging, het wordt enorm gewaardeerd." Het zijn echter niet alleen de patiënten die tevreden zijn. Het weekblad Elsevier doet jaarlijks een uitgebreid onderzoek naar de ziekenhuizen in Nederland. Hierbij wordt naar zevenhonderd verschillende indicatoren gekeken. In het onderzoek van 2018 kreeg het streekziekenhuis Koningin Beatrix met zeven andere ziekhuizen de hoogste beoordeling. "De patiëntgerichtheid en de dienstverlening wordt heel goed beoordeeld", zei Joldersma. "En dat geldt ook voor de medische zorg."

Ondenkbaar dat SKB uit Winterswijk zou verdwijnen
Dat het SKB belangrijk is voor Winterswijk bleek rond 2011 toen er even sprake was van een fusie van het ziekenhuis met het Slingeland in Doetinchem en nieuwbouw van een nieuw ziekenhuis bij Varsseveld. Hiertegen kwam meteen verzet vanuit de samenleving en vanuit de gemeenteraad. Het was ondenkbaar dat het SKB uit Winterswijk zou verdwijnen. Intussen heeft er wel een besturenfusie plaats gevonden tussen SKB en Slingeland, maar daarbij is nadrukkelijk afgesproken dat beide locaties blijven bestaan. Om het ziekenhuis te 'versterken' werd het zorghotel Beatrix bedacht, dat ernaast moet verschijnen. Nazorg en revalidatie zullen hier centraal staan, maar er kunnen ook familieleden terecht van patiënten die van verder weg komen om er wat langer te verblijven. Het SKB heeft immers ook specialiteiten, waardoor er patiënten van verder weg komen. Het zorghotel is inmiddels omgedoopt in het Park Achterhoek en het bestemmingsplan hiervoor heeft al ter inzage gelegen.

Prijs voor het bekender maken van Winterswijk
De promotieprijs is zo'n twintig jaar geleden ingesteld door de ABH-Cityvereniging, Horeca Winterswijk, de OWIN, de gemeente, de VVV en de stichting Marketing Winterswijk. Doel was om bedrijven, organisaties en personen te onderscheiden, die er aan hebben bijgedragen om Winterswijk bekendheid te geven in andere delen van Nederland. Bedrijven die de prijs hebben gewonnen zijn bijvoorbeeld Obelink en Grijsen park en -straatdesign. Organisaties die de prijs wonnen zijn bijvoorbeeld het Zandsculptuurfestival en het Steengroevetheater. De laatste drie jaar kreeg telkens een kok de prijs. Nadia Zerouali, Mike Vrijdag en Nel Schellekens toonden aan dat er ook aandacht voor bijzonder eten is in Winterswijk.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden