Reinoud Wentink. Foto: Leander Grooten
Reinoud Wentink. Foto: Leander Grooten

Reinoud Wentink nieuwe voorganger Groenlo en Winterswijk

Algemeen

'Als je niks doet, gebeurt er niks'

OOST GELRE/WINTERSWIJK – Met het afscheid van dominee Fransien van Keulen zocht de Protestantse Gemeente Winterswijk een nieuwe predikant. Ook de Groenlose Hervormde Gemeente bleek op zoek. Deze twee kerken hebben gezamenlijk een nieuwe voorganger gevonden in de persoon van de 62-jarige Reinoud Wentink die op 13 januari zijn intrededienst houdt in de Jacobskerk in Winterswijk.

Door Leander Grooten

Het 'beroep' dat Wentink heeft aanvaard is een duobaan: zestig procent van zijn tijd zet hij zich in Winterswijk in, vijfentwintig in Groenlo. Ook nu is de predikant actief in twee gemeenten, te weten het Drentse Emmer Compascuum, tevens zijn huidige woonplaats, en Zwartemeer.

Terug naar de wortel
Reinoud Wentink is een Achterhoeker. Geboren als boerenzoon in Dinxperlo in een groot gezin hielp hij mee in het bedrijf. Zijn interesse in de Bijbel en het geloof was er toen ook al, maar toch ging hij naar de lerarenopleiding. Na een carrière van bijna dertig jaar in het onderwijs, besloot hij theologie te studeren, waarna ook de kerkelijke opleiding aan de Protestantse Theologische Universiteit volgde. Sinds tien jaar is hij predikant en besluit nu terug te gaan naar zijn 'roots': de Achterhoek. Wentink: "Ik spreek de taal en ken de volksaard. Het 'noaberschap' en de gemoedelijkheid zijn mooie eigenschappen."

Leraar – herder
Een predikant kent twee kenmerken: hij is de herder die zorg draagt voor de kudde en de leraar die zijn gemeente uitleg geeft. Met zijn carrière als docent lijkt het logisch dat Wentink meer leraar als herder is. "En toch heb ik mij gespecialiseerd in het pastoraat, ik wil meeleven met de mensen." Maar hij buigt niet met iedereen mee. "Ik wil ook mensen een spiegel voorhouden. Soms is tegengas geven meer helpend dan alleen een schouder zijn om op uit te huilen."

Kijk op kerk
Het Sociaal Cultureel Planbureau onderzocht in december 2018 dat dagelijks 267 leden zich uitschrijven uit de kerk. "We staan behoorlijk aan de rand van de samenleving," erkent Reinoud Wentink. Hij noemt als oorzaken de vergrijzing, individualisering en economische invloeden. "Ik noem het de economie van het nooit genoeg: dat je nooit tevreden mag zijn en meer wilt." Anno 2019 zoekt Wentink verbinding: "Ongeacht van welke stroming we zijn, we zijn christenen. Kerkmuren zijn slechts gebouwd door mensen, wij moeten over die muren heen kijken, of ze afbreken," aldus de leraar in hem.
De toekomst ziet hij ondanks alles als hoopgevend. "De geschiedenis toont aan dat er elke eeuw een opleving van het geloof is. We zien een afname van het aantal protestantse leden, maar een toename van andere uitingsvormen. We weten niet altijd hoe we de mensen kunnen bereiken, maar laten we het vooral op allerlei manieren proberen. Als je niks doet, leidt het zeker tot niks."

Onvoorwaardelijke liefde
De Bijbel is een boek boordevol verhalen. "Het verhaal van de verloren zoon spreekt mij bijzonder aan, het emotioneert mij." Een vader van twee totaal verschillende zonen houdt evenveel van beiden, ook al maakt de ene er een potje van en blijft de ander hem trouw. "De liefde van God zit prachtig verpakt in dat verhaal. Die vader ontfermt zich zowaar ook over dat rot joch. Onze God is zo'n vader, daar mogen we enorm trots op zijn."

Groenlo en Winterswijk
Dominee Wentink zal voorgaan in de Hervormde Gemeente Groenlo en de Protestantse Gemeente Winterswijk. In zijn zondagse uitleg wil hij graag de geschiedenis van het volk Israël verweven in de bijbeluitleg. "Daarnaast geef ik nadenkertjes mee, zoals of met de klimaatverandering en een ramp zoals de recente tsunami in Indonesië de voorspelde eindtijd niet nabij is. Die dingen houden mij bezig."
In Groenlo neemt Wentink met name het pastoraat voor zijn rekening. In Winterswijk werkt hij in een team van collega's, die elk voor een deel van de gemeente zorgt. "Ik zie ernaar uit om in teamverband te werken. Je mag je er kwetsbaar in opstellen en leren van elkaar." Wentink heeft daarnaast de taak samen te werken met de burgerlijke gemeente en andere geloofsgemeenschappen, vanuit de visie van een missionaire gemeenteopbouw.

Compassie
Na tien jaar in een kleine dorpsgemeente als enige voorganger betrokken te zijn geweest, zal hij ongetwijfeld Emmer Compascuum gaan missen. "Het was mijn eerste baan als dominee, dat blijft je toch bij." Uiteraard hoopt hij in de Achterhoek veel terug te vinden, zoals de betrokkenheid en saamhorigheid. "Ik heb net een periode in het ziekenhuis gelegen, het is overweldigend hoeveel compassie er dan is vanuit de gemeente."

Intrededienst
Samen met zijn vrouw Meena verhuist Wentink in februari naar Winterswijk. Enkele weken daarvoor, op 13 januari is om 14.30 uur de "dienst van verbintenis en intrede" in de Jacobskerk in Winterswijk. "Ik heb er zin in, en vind het ook wel spannend. Het is bijzonder dat ik op mijn 62ste jaar iets nieuws begin." Waarna Wentink eraan toevoegt: "Om het wat gedragen te zeggen: ik voel mij gezegend."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant