Louis en Ben exposeren bij Koempoelan

WINTERSWIJK - Van 13 januari tot en met 12 februari exposeren twee vrienden, Ben van Soldt en Louis Kwak hun schilderwerken bij Koempoelan, de galerie van Günter Buhck aan de Wilhelminastraat Winterswijk.

Louis is begonnen met acryl schilderen nadat hij 15 jaar geleden een bezoek aan Ootmarsum had gebracht. De schilderijen die hij daar zag spraken hem erg aan. Hij kocht acrylverf, kwasten en een ezel en is begonnen met schilderen. Hij schildert met name werken na van Picasso en Ton Schulten op zijn eigen wijze. Louis maakt bij voorkeur grote doeken.

Ben van Soldt komt oorspronkelijk uit Rijp Wetering maar verhuisde op jonge leeftijd naar de Achterhoek. Zijn vader was aan het eind van de oorlog als dwangarbeider in Duitsland te werk gesteld. Tijdens zijn terugkeer naar bevrijd Nederland verloor hij zijn hart aan de Achterhoek en keerde negen jaar later terug om hier te wonen en werken."Ik denk dus dat ik wel kan stellen dat ik mijn oog voor de schoonheid van deze omgeving van mijn vader heb", stelt de kunstenaar.
In de beginjaren als schilder maakte Ben werken in een meer magische stijl. Nu voelt hij zich meer een landschapsschilder. Van Soldt bewondert het werk van Monet en Sisley. "Zij werkten direct naar de natuur en zo doe ik het ook bij voorkeur, hoewel ik niet kan ontkennen dat ik ook wel eens de hulp van foto's inroep; tegenwoordig is de kwaliteit hiervan te verleidelijk om te kunnen weerstaan, maar ik wil wel ter plekke geweest zijn om de werkelijkheid en de sfeer in me op te nemen. Overigens betekent het gebruik maken van foto's zeker niet dat er sprake is van naschilderen; het schilderij gaat vanzelf zijn eigen leven leiden en zijn eigen eisen stellen."
"Artistiek gezien zou het zeker mijn voorkeur hebben om mijn schilderij in zijn geheel buiten te voltooien, maar persoonlijk heb ik toch behoefte aan de rust en ongestoordheid van mijn eigen werkplek thuis en door afstand te nemen van het onderwerp (letterlijk en figuurlijk) vind ik het makkelijker om tot de essentie te komen en niet te verdwalen in de overdaad aan indrukken buiten. Dat een schilderij dan soms een beetje een eigen leven gaat leiden vind ik helemaal geen bezwaar", aldus de schilder.

De opening is op 13 januari. Men is welkom tussen 15.00 en 18. 00 uur om de werken te komen bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. Wie daarna de expositie wil komen bewonderen kan een afspraak maken via tel. 0543-530544 of 06-18319709.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden