Fred Koskamp en Matthijs Scheuten van Winterswijk Wonderland. Foto: Bart Kraan
Fred Koskamp en Matthijs Scheuten van Winterswijk Wonderland. Foto: Bart Kraan

Twee weekeinden kerstmarkt in winkelcentrum van Winterswijk

WINTERSWIJK – Mensen die het leuk vinden om op een kerstmarkt rond te struinen, krijgen daarvoor in Winterswijk tijdens twee weekeinden de gelegenheid. De organisatoren van de vierde editie van het jaarlijkse Winterswijk Wonderland hebben namelijk besloten om de Notaristuin achter de Hema voor de zaterdagen 15 en 22 en de zondagen 16 en 23 december om te toveren tot een plek waar liefhebbers alvast de kerstsfeer kunnen opsnuiven.

Door Bart Kraan

Op dezelfde dagen wordt op het Weurden ook een kerstmarkt gehouden, die overigens ook onder de vlag van Winterswijk Wonderland plaatsvindt. De winkeliers van 't Spekende en de Ratumsestraat 'beperken' zich tot zaterdag 15 en zondag 16 december, terwijl de Meddosestraat alleen op laatstgenoemde zondag het toneel van een kerstmarkt is. Ook deze evenementen worden gehouden onder de naam van Winterswijk Wonderland.
Het is de eerste keer dat in Winterswijk tijdens twee opeenvolgende weekeinden kerstmarkten worden gehouden. Matthijs Scheuten, Fred Koskamp, Heike Wubbels, Roy Stammers en Bernard Witte van Winterswijk Wonderland hebben besloten om ook zaterdag 22 en zondag 23 december een kerstmarkt te houden omdat tussen dat weekeinde en de twee kerstdagen slechts een dag (maandag 24 december) zit. "Zaterdag 22 en zondag 23 december zitten kort op de Kerst. Met een 'brugdag' (die maandag, BK) heb je dan vijf feestdagen", legt Koskamp uit. "Daarom leek het ons wel leuk om tijdens dat weekeinde ook een kerstmarkt te houden. Op die manier kun je de mensen alvast een mooi kerstgevoel geven. Dat weekeinde krijgen ook veel mensen vakantie en zijn ze in de stemming voor een gezellige kerstmarkt."
Tijdens dat weekeinde is ook voor het eerst de schaatsbaan, aangelegd in de Notaristuin, open. Die schaatsbaan komt in tegenstelling tot de afgelopen jaren bij de heg aan de Roelvinkstraat te liggen in plaats van midden in het park. Daar komen nu de kramen die worden gebruikt om spullen te verkopen, te staan. "Op die manier hebben we meer ruimte voor verenigingen en instellingen geschapen", aldus Koskamp. "Ook een aantal goede doelen is aanwezig en we hebben ruimte voor de verkoop van nijverheidsproducten zoals kaarsen en wanten. Het zijn andere producten dan die in de traditionele winkels worden verkocht. Het is ook een ander soort kerstmarkt dan de gewone."
"Het moet geen restantenmarkt worden", zo neemt Scheuten over. "We willen vooral een gezellig evenement."
Daarom besteden hij en de vier andere organisatoren ook de nodige aandacht aan de aankleding van de kerstmarkt in de Notaristuin. Zo komen er meer lichtjes en kerstbomen met lampjes. En worden de metalen hekken rond de schaatsbaan vervangen door exemplaren van hout en komen er strobalen te liggen. In het midden van de Notaristuin ligt zaterdag 22 en zondag 23 december een podium waarop orkesten en koren optreden. "Dweilorkest Van Toeten Noch Bloazen speelt en Kwartet Voices zingt", zo noemt Scheuten enkele voorbeelden. "Verder is er een open podium waar artiesten die willen, kunnen optreden", vertelt Koskamp. "En als het podium bezet is, mag ook op andere plekken in de Notaristuin worden opgetreden. We zijn nog op zoek naar mensen die kerstmuziek kunnen maken."
De organisatie zorgt er ook voor dat het bezoekers voor wat eten en drinken betreft aan niets ontbreekt. Want op de Roelvinkstraat komen dat weekeinde zo'n tien foodtrucks te staan waar op culinair gebied van alles te koop is. Het is tevens mogelijk dat op de Roelvinkstraat dat weekeinde de warenmarkt wordt gehouden. "We zijn in gesprek met Niek Oonk (bestuurslid van de vereniging van marktkooplieden, BK)", vertelt Koskamp. "Het ligt aan de animo voor de markt van 22, 23 en 24 december. Als daar veel belangstelling voor is, wordt die gewoon op de Markt gehouden. Bij geringe belangstelling verhuist de warenmarkt naar de Roelvinkstraat."
Wordt het volgens Koskamp en Scheuten op zaterdag 22 en zondag 23 december heel gezellig in de Notaristuin, ook op de kerstmarkten op de vier andere plekken in Winterswijk is er volgens het duo genoeg te beleven. "Er is een behoorlijk aantal kramen, er wordt voor eten en drinken gezorgd, er lopen kerstmannen rond en er klinkt muziek", aldus Scheuten.

De kerstmarkt in de Notaristuin is op de zaterdagen 15 en 22 december open van 10.00 tot 17.00 en op de zondagen 16 en 23 december van 12.00 tot 17.00 uur. De organisatie hoopt dan dat er op de Markt een grote kerstboom staat. "Dat willen we graag. Die boom moet tussen de twaalf en vijftien meter hoog worden en hij moet verlicht zijn", aldus Koskamp.

Meer berichten