De wethouders Ilse Saris en Wim Aalderink willen armoede in Winterswijk echt aanpakken. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De wethouders Ilse Saris en Wim Aalderink willen armoede in Winterswijk echt aanpakken. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Positiever woord gezocht voor armoedeaanpak gemeente

Algemeen

Niet alleen meer pleisters plakken, maar oorzaak armoede echt aanpakken

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wethouder Wim Aalderink sprak bijna een jaar geleden op het symposium van het Sociaal Steunpunt voor het eerst de ambitie uit dat er in Winterswijk in 2040 geen armoede meer moet bestaan. Begin dit jaar was er een bijeenkomst van de gemeente met allerlei organisaties, die regelmatig met mensen die in armoede leven in aanraking komen, hoe dit concreet aangepakt kan worden. In juni gaf de nieuwe coalitie van CDA en Winterswijks Belang aan dat die armoedeaanpak een van de belangrijkste speerpunten is voor de komende vier jaar. Vorige week namen Burgemeester en wethouders een besluit over de werkwijze en planning van de "opgave Armoedevrij Winterswijk 2040".

Relatief veel armoede
De aanpak van de zichzelf opgelegde opgave werd deze week toegelicht. De verantwoordelijk wethouders Ilse Saris en Wim Aalderink herhaalden dat ze de armoede in Winterswijk fundamenteel willen aanpakken. "Winterswijk is niet armoedig, maar ten opzichte van de omgeving bestaat er meer armoede", zei Saris. Er maken meer gezinnen gebruik van de pakketen van de voedselbank en het bedrag dat besteed wordt aan bijzondere bijstand is gestegen tot anderhalve miljoen euro. Toen Saris voor het eerst wethouder werd in 2010 was dat nog "slechts" 600.000 euro. "In de vorige raadsperiode zijn al stappen gezegd", vertelde Saris, "maar we willen nu stoppen met alleen maar pleisters plakken." Natuurlijk zullen mensen die (financiële) hulp nodig hebben nog steeds geholpen worden, maar de aanpak zal er meer op gericht zijn om de oorzaken van de armoede aan te pakken. "Wij hebben hier geen derde wereldarmoede, maar wel armoede waardoor mensen niet mee kunnen doen in de samenleving", zei wethouder Aalderink.

Echte oorzaken achterhalen
Met een andere aanpak van de armoede ben je niet in vier jaar klaar. Het is beleid dat voor de langere termijn ontwikkeld moet worden. 2040 is daarbij een symbolische stip op de horizon. Als Winterswijk eerder armoedevrij is, mag dat ook. De berichten van Prinsjesdag doen ogenschijnlijk vermoeden dat alles goed gaat in Nederland. Iedereen zou er op vooruit gaan. "Maar de burger aan de onderkant schiet er geen barst mee op", zei Aalderink. "De samenleving zit ingewikkelder in elkaar", voegde Saris toe. "Iedereen komt niet mee." Waarom dat zo is, is niet altijd duidelijk. Om dat te achterhalen kiest de gemeente nu voor een andere aanpak. Er wordt niet meteen beleid geformuleerd en hoe dat uitgevoerd moet worden. Eerst wordt tot februari geprobeerd te achterhalen wat de werkelijke oorzaken van de armoede in Winterswijk zijn. Daarvoor wordt de komende tijd gesproken met allerlei inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven. "We willen hetzelfde beeld krijgen van armoede", lichtte beleidsmedewerker Noortje Schuddebeurs toe.

Niet één oorzaak of aanpak
Na februari wordt de aanpak preciezer ingevuld. Omdat er niet één oorzaak van armoede is, zal er ook niet één oplossing zijn. Er is al wel gekeken hoe andere met Winterswijk vergelijkbare gemeenten langdurige armoede proberen aan te pakken, maar die zijn volgens Schuddebeurs al te veel op de oplossing gericht zonder de oorzaken helder te hebben. Het zijn echter wel inspiratiebronnen. Intussen wordt er ook naar een positiever woord gezocht voor de armoedeaanpak. "We willen een titel met hoop bedenken voor het hele project", zei wethouder Saris. De Winterswijkers moeten het gevoel hebben dat het onderwerp positief wordt benaderd. Als volgend jaar het beeld van de armoede helder is en de mogelijke oplossingsrichtingen zijn geformuleerd kunnen mensen die in armoede leven echt geholpen worden. Tot die tijd blijft de gemeente wel bezig met het pleisters plakken en andere projecten, waarmee mensen met armoedeproblemen worden geholpen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant