De winnende creatie. Foto: PR
De winnende creatie. Foto: PR

Hans Oonk Koning van Miste

Algemeen

MISTE - Miste heeft afgelopen weekend het jaarlijkse School- en Volksfeest gevierd. Hans Oonk won het koningsschieten en dus nu de titel 'Koning van Miste'.

Na het succes van vorig jaar werd ook dit jaar de aftrap verzorgd door Die Slingetaler met een zeer onderhoudende show met luister- en dansmuziek. Al snel gingen de voetjes van de vloer en kon Miste de eerste dag alweer als zeer geslaagd beschouwen.
De vrijdag ging natuurlijk weer van start met de optocht, wederom een mooie combinatie van bloemenwagens en zitwagens. Het weer werkte helaas niet mee want tijdens de optocht regende het behoorlijk. Toch was de optocht weer een lust voor het oog. Maar liefst 8 jeugdwagens en 3 A-wagens vormden het corso, dit aangevuld met diverse zitwagens. Onder aanvoering van Excelsior, hoog en droog op de muziekwagen, trok de stoet via de Brinkeweg, Heenkamppieperweg naar de stop bij aan de Smeekstegge waar iedereen weer hartelijk werd ontvangen door de familie Voskuil.
Bij de A-wagens werd het een spannende strijd; de Pöppels trokken aan het langste eind met hun 'Helizoeptor', een reddingshelikopter met een volledig medische entourage. De Tunnelkroepers behaalden de tweede plaats met hun 'Koemeel', een fantasierijke kruising tussen een koe en een kameel. Voor een moment van bezinning zorgden de Pumpelbuukskes met 'Mister Zen', een mooie Boeddha die ook wel van een biertje houdt.
Bij de jeugdwagens was het ook dit jaar weer een hele klus voor de jury, Roy Stammers, Monique Waayman en Vic Hulshof om de prijzen te verdelen. De debutantengroep 'De buurjongens' trok aan het langste eind met 'Eindelijk de sleutel naar de overwinning', een uitbeelding van Buurman en Buurman die dit keer hun klus wel wisten te klaren. Op de tweede plaats eindigden de 'Vlielanders' met de gelijknamige wagen waarmee de groep 8 van dit jaar een ludiek protest aantekenden tegen het feit dat de beroemde Vlielandweek met één dag wordt ingekort. Op de derde plaats eindigde 'Bekiek 't oe moar', met hun 'Klein maar fijn', omlijst met muziek en de kabouterdans.
De Heenkamppieperhook ging op 'Safari' en behaalde daarmee de prijs voor de mooiste zitwagen.
Na de optocht werd het feest officiëel geopend door de voorzitter. Namen het gemeentebestuur sprak wethouder Saris de zaal toe. Johan Wilterdink sprak namens de school. Hij benadrukte het feit dat het een School- en Volksfeest is en wat de betekenis is van een school voor de kleine kernen in het algemeen en Miste in het bijzonder.
Na de officiële opening werd het programma vervolgd met de schoolspelen en de volksspelen. Inmiddels was de lucht opgeklaard en konden alle buitenactiviteiten gewoon plaatsvinden. Hoogtepunt van de vrijdag blijft het Jeugdkoningsschieten. Na een klein uurtje bestookt te zijn door fanatieke schuttertjes gaf de vogel zich uiteindelijk gewonnen na het verlossende schot van Nick Holdampf, hij mag zich het komende jaar Jeugdkoning van Miste noemen.
Bij wijze van experiment was besloten om geen pauze in te lassen maar het middagprogramma meteen te laten doorlopen in de avond. Aan DJ's Thom & Jerry de taak om dit muzikaal te omlijsten en het was meteen volop feest. Om 22:00 werd de vrijdagavond afgesloten. Na een hapje bij de viskraam of de Timp kon iedereen op tijd naar huis om de volgende dag weer fris en fruitig aan te kunnen treden voor de afsluitende dag.
Zaterdagmorgen vertrok de lege Koningskoets met in het kielzog de volledige optocht om de aftredende Koningin Judith de Vries en haar man Jelmer op te halen. Via de Misterweg, Halteweg en de Binnenboomweg arriveerde de stoet om 9:30 op de Klomp. Daar werden de Mistenaren en genodigden hartelijk ontvangen door het Koningspaar en was het alweer snel zeer gezellig, dit mede dankzij Excelsior die in zeer grote bezetting was aangetreden. Nadat de voorzitter Judith en Jelmer had bedankt voor de innemende wijze waarop zij invulling hadden gegeven aan het koningschap nam Judith nog even het woord; zij schetste in het kort het achterliggende 'vruchtbare' jaar en gaf aan dat het Koningsschap niets is om bang voor te zijn. Niets moet, maar er is erg veel wat gewoon leuk is om mee te maken.
Terug bij Den Tappen werd de vogel van 2018 in de bak gehesen en begonnen 16 schutters aan de strijd om de opvolging. Na 85 schoten viel het verlossende schot door Hans Oonk. Samen met zijn vrouw Rianne weet Miste zich verzekert van een Koningspaar dat daar volop van gaat genieten en op waardige wijze invulling aan zal geven.
Het Koningsbal op de zaterdagavond werd dit jaar verzorgd door de Millennium Showband. De zaal was vanaf het eerste nummer in full swing en het Misters Feest 2018 kende daarmee weer een spetterende afsluiting.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant