Juf Dinie onderweg op de 'Wandelende A'. Foto: Clemens Bielen
Juf Dinie onderweg op de 'Wandelende A'. Foto: Clemens Bielen (Foto: )

Obs Stegeman 'speelt' weer

Speelplein in Beweegwijs-stijl feestelijk geopend

WINTERSWIJK - Met een estafette en een kleurrijke confettiregen werd het nieuwe speelplein van obs Stegeman officieel ingewijd. Een estafette van alle groepen inclusief het team van leerkrachten benadrukte nog eens de gewijzigde rol voor de leerkracht: van 'Pleinwacht' naar 'Pleincoach'. Het team leerkrachten legde, begeleid door een enthousiast 'Hup juffrouw Dinie', het laatste stukje naar de finish af met een grote 'Wandelende A', het kersverse geschenk van 'Beweegwijs'. Toen oudste en jongste leerling, Robbert en Mede, de confettiregen met een knal lieten neerdalen, kon het feest beginnen.

Door onze verslaggever

Beweegwijs maakt gebruik van een doordacht spelconcept, dat via belijning met kleuren aangeeft welk type activiteit hier uitgevoerd kan worden. Gedragszones van wit via blauw, geel, oranje, groen naar rood. Een opbouw van: alleen, om de beurt, naar samen en uiteindelijk tegen elkaar. Fysiek contact en de strijd aangaan, is mogelijk in de rode zone. In die zone zijn respect voor elkaar en sportief spelen van belang, maar je moet wel iets kunnen incasseren. Ook een opbouw in intensiviteit. Verder is er nog een 'pannakooi', een boomstammenroute, survival en voor de kleuters een blote-voetenpad. Maar ook een diabolo en wagentjes met zwenkwieltjes die behendigheid vereisen. Het lopen op blikjes en met stelten is weer terug. Kortom voor elk wat wils, en – om maar in de termen van de kinderen te blijven - 'Supermakkelijk' voor de één, 'Supermoeilijk' voor de ander. Bij de opening werd het beweegconcept aan de ouders gepresenteerd.

Vaste belijning
De uitvoering van dit plan, dat structuur en veiligheid bij het spelen inbrengt, is voor de school niet nieuw. Judith Somsen van 'Beweegwijs' voert het concept al enige tijd uit, maar moest tot vandaag de lijnen elke keer opnieuw met stoepkrijt optekenen om de spellen van de week met de kinderen te spelen. Nu is de belijning definitief vastgelegd in verf. Eenmaal in de week komt zij de nieuwe spellen voor de kinderen introduceren, zodat de leerkrachten in de rest van de week de spellen alleen maar hoeven klaar te zetten. Groep 7 en 8 leveren 'Juniorcoaches', die het in goede banen leiden. Er is ook een koppeling met de gymnastieklessen. Dat het aangeslagen is bij de jeugd, blijkt wel uit het gejuich dat opgaat als haar naam genoemd wordt.

Structuur en veiligheid voorop
Een beeld dat leek te verdwijnen: kinderen die na het luiden van de schoolbel joelend naar buiten rennen om te gaan spelen. Jan de Mooy, directeur van de school sinds 2016, zag weliswaar een groot plein, maar het nodigde te weinig uit om te spelen. De Mooy: "Ondanks de klimtoren, het trapveldje en nog andere mogelijkheden, waren er toch kinderen, die niet wisten wat ze nu eigenlijk moesten gaan doen. Ook bij het speelkwartier is begeleiding bij het spelen welkom in deze tijd. Het werk van de leerkracht houdt niet op als het pauze is; een aantal leerlingen heeft ook in de pauze een extra stukje begeleiding nodig. De pleinwacht wordt nu ingevuld als pleincoach. In Beweegwijs vonden wij de ideale partner om bewegen en veiligheid op gestructureerde wijze aan te bieden."

Geen dwang
Volgens De Mooy blijft het voor elk kind mogelijk om op de eigen manier te spelen: voetballen op het veldje of klimmen in de klimtoren, of één van de andere spellen. De Mooy: "De leerlingen zijn niet verplicht om de spellen te gebruiken, maar voetballen met een bal van een klaargezet spel is niet de bedoeling."
Na de feestelijkheden, toen de ouders al weer hun bezigheden hadden opgevat, leek het normale schoolleven weer in gang gezet. Tot de bel voor de pauze: de kinderen stoven joelend naar buiten als vanouds. Een –op het oog- doods plein kwam tot leven zodra de kinderen er op neerstreken. Het plein werd omgetoverd tot een wervelend tafereel van spelende kinderen met een extra feestelijk tintje. Zo ziet de school het graag.

Meer berichten