Reddingshonden gaan op examen

Het vrolijk en attent volgen naast de geleider is een van de gehoorzaamheidsoefeningen die beoordeeld worden. Foto: R. Gerritsen
Het vrolijk en attent volgen naast de geleider is een van de gehoorzaamheidsoefeningen die beoordeeld worden. Foto: R. Gerritsen (Foto: )

CORLE - Bij Duitse Herdervereniging de Grensstreek in Corle wordt op zondag 15 juli het eerste reddingshondenexamen gehouden. Dit onderdeel wordt sinds ongeveer anderhalf jaar met een kleine groep getraind bij deze club, die binnenkort 50 jaar bestaat.

Het reddingshondenwerk kent verschillende zoekonderdelen, zoals het vlakte revieren, zoeken op puin en het speuren. Op zondag 15 juli worden vier honden op hun geschiktheid voor het vlakte revieren getest, en ook vier honden op het niveau Vlakte A.
Bij vlakte revieren gaat het erom, dat een hond in een bos of moeilijk toegankelijk terrein een vermiste persoon gaat zoeken. Als hij de vermiste persoon heeft gevonden, gaat hij blaffen om zo aan zijn geleider duidelijk te maken waar die persoon zich bevindt. De hond kan dat ook door 'bringselen' duidelijk maken: dan zal hij bij de vermiste persoon een leren kokertje, dat om zijn hals hangt, in de bek pakken en naar zijn geleider brengen. Die vraagt dan de hond: 'laat zien', waarna de hond terug loopt naar de vermiste persoon en de geleider hem volgt.
In het examen Geschiktheid moet de hond één vermiste persoon vinden en in het Vlakte A examen twee personen.
Behalve dit zoekwerk moet de hond nog enkele oefeningen in gehoorzaamheid laten zien, en over een aantal hindernissen lopen of springen, zoals door een tunnel gaan, over een ladder lopen, over een beweegbare vatenbrug gaan, en in een bepaalde volgorde naar drie veertig meter uit elkaar staande tafels lopen en daar opspringen.
Verder doen deze dag nog vier honden het examen Verkeerszekere hond (VZH). Dit is het eerste examen dat een werkhond doet voor hij andere examens mag doen. Hij moet dan eerst oefeningen in gehoorzaamheid op het trainingsveld tonen en daarna volgen de praktijkoefeningen, zoals rustig langs de weg lopen, terwijl er een jogger, een auto, wandelaars of een andere hond langs komen.
Keurmeester is Joop Meijer, internationale keurmeester voor reddingshonden van de FCI en de IRO.
Op het prachtige terrein van VDH kringgroep de Grensstreek' aan de Veenhuisweg te Corle zullen deze examens op 15 juli vanaf 9.00 tot circa 16.00 uur plaatsvinden. Bezoekers zijn van harte welkom om te komen kijken. Meer informatie over VDH kringgroep 'de Grensstreek' vindt u op de website: www.vdh-degrensstreek.nl

Meer berichten