Afbeelding

WSG schrijft historie

Algemeen

WINTERSWIJK - WSG speelt voor het eerste in de geschiedenis in de tweede klasse. Dat betekent dat er in heel Nederland nog maar dertig teams hoger spelen dan de Winterswijkse schakers. WSG 2 werd één klasse lager ook kampioen en speelt nu voor het eerst in de geschiedenis in de derde klasse.

Bij Spassky's mocht WSG 1 maximaal met 6-2 verliezen om kampioen te worden. Vooraf geloofden de Groningers nog in een stunt, zeker toen bleek dat vier WSG'ers een kwartier te laat kwamen door logistieke tegenslag. Supersub Khaled Darwisch beroofde de Noorderlingen echter als snel van de hoop op een goede afloop, door met een mooie koningsaanval zijn tegenstander op te rollen. Arjan van Lith verloor zijn partij, zijn koning stond de hele tijd op de tocht. Tom Officier speelde zoals het hele seizoen solide met remise tot gevolg. Han Schuurmans kwam wel goed uit de opening, maar op het moment dat hij dacht dat remise binnen handbereik was, offerde zijn tegenstander een loper met mataanval. Jochem Mullink speelde remise door een zetherhaling en bracht zo het verlossende halfje binnen en en passant werd Mullink daarmee topscorer van de derde klasse B en in die hoedanigheid opvolger van Arjan van Lith. Henrik Lösing speelde een dijk van een partij tegen een tegenstander met een hoge rating. Hij haalde het punt binnen in een stelling waarin hij de ene na de andere pion kon afsnoepen. Gerard Harbers hield met een pion minder een toreneindspel remise. Reinhard Funke moest in een complexe stelling met dame en loper tegen twee torens en loper vechten voor remise. Dat lukte helaas niet. De wedstrijd met 4½-3½ verloren, maar de buit was al binnen.

WSG 2 stond in de hoogste regionale klasse voor min of meer dezelfde opgave, namelijk 2½ bordpunt halen om aan alle onzekerheid een einde te maken. Daar hoefde het team niet lang op te wachten. Bert te Sligte kon aan bord 1 al na acht (!) zetten een vol punt bijschrijven. Zijn tegenstander liet een aftrekschaak toe dat de dame kostte. Invaller Luc van Harxen speelde een zeer solide partij en ruilde (samen met zijn tegenstander) alles af. Om kwart over twee was de remise binnen. Herby Aalbers speelde naar eigen zeggen zijn laatste externe partij en dat deed hij prima. Met een batterij van dame en loper kwam hij binnen op h7 en dat leverde een punt op. Topscorer Hennie Meijer trof de sterkste tegenstander en hielde de zaak keurig in balans (1-3). Dick van Wamelen ging te ver in zijn winstpogingen en kreeg het deksel op zijn neus (2-3). Henri Abbink had, evenals enkele toeschouwers, aanvankelijk niet door dat hij een pion achterstand had. De compensatie was echter voldoende om een remise uit het vuur te slepen. Dick Boogaard won middels een mooie lopervork op c7. Marcel Krosenbrink had met f5 de lont in het kruitvat gestoken, zeker toen zijn tegenstander met f4 counterde. Toen de kruitdampen waren opgetrokken had hij een eindspel met twee lopers tegen toren en hij toonde aan dat de lopers veel sterker waren (2½-5½).
WSG 3 kon hierbij niet achterblijven en won in de laatste ronde van Drienerlo. Reinhard Cvetkovic, debutant Joachim Musholt, André Houwers, een gratis punt en een halfje van Manfred Schmeing zorgden voor de 3½-4½ zege.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant