Tijd om aan de slag te gaan in je eigen moestuin. Foto: Sander Damen
Tijd om aan de slag te gaan in je eigen moestuin. Foto: Sander Damen

Ruimte voor een eigen volkstuin bij D'n Goarden

Algemeen

WINTERSWIJK - Mede dankzij de spaaracties van een grote supermarktketen is het zelf kweken van groenten en fruit populairder geworden. Desondanks merkt Volkstuintuinvereniging D'n Goarden daar niet zo veel gevolg van. Het ledental neemt zelfs licht af de laatste jaren. Het bestuur van de vereniging die bijna honderdzeventig leden telt en over twee complexen in Winterswijk beschikt, denkt dat de vereniging mogelijk niet bekend genoeg is en is daarom een charme offensief voor nieuwe leden begonnen. "Het werken in je eigen moestuin is heel erg ontspannend", zegt voorzitter Berty Jansen. "En zelf gekweekte groenten en fruit wordt als lekkerder ervaren dan wat je in de supermarkt koopt."

De vereniging die vorig jaar haar veertigjarig bestaan vierde, heeft tuintjes aan de Beusinkweg en de Achterweg. Het ledenbestand is heel gevarieerd, zegt Jansen. "De jongste is vijfentwintig, de oudste tachtig. Er zijn stellen en alleenstaanden. Het merendeel van de leden is uiteraard van Nederlandse afkomst, maar dankzij leden met een Turkse, Syrische, Vietnamese en Molukse achtergrond kent de vereniging ook een internationaal tintje. Zij verbouwen soms voor ons onbekende groente en fruit dat ze uit hun thuisland hebben meegenomen of op laten sturen. Dat maakt het extra leuk."

Sfeer
De sfeer binnen de vereniging is goed, vertelt Jansen. "Iedereen heeft de vrijheid om op zijn eigen manier te kweken. Sommige houden daarbij rekening met de maanstand, anderen doen het zoals van hun ouders of grootouders geleerd hebben. Het staat iedereen vrij het land op de eigen manier te bewerken. Binnen de vereniging is veel respect voor elkaar."
Er is wel een aantal regels waar de leden zich aan moeten houden. "De meeste van die regels hebben betrekking op de ordelijkheid van het terrein", zegt Jansen. "We willen als bestuur dat alles er netjes uitziet en dat er niet te veel kassen of andere elementen gebouwd worden. In het westen van het land zie je dat moestuintjes recreatielandjes geworden zijn. Dat willen we niet. Leden die kassen of schuurtjes op het land willen plaatsen, moeten daarom eerst het bestuur om toestemming vragen."
Een andere, misschien wel de belangrijkste, regel is dat leden geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. "Daar zijn we heel streng op," aldus Jansen.

Thermoskan
Bij D'n Goarden draait het om het verbouwen van groenten en fruit. Er zijn wel af en toe sociale evenementen, maar die blijven beperkt tot de jaarlijkse ledenvergadering met een lezing, de plantjesmarkt (dit jaar zondag 6 mei van 14 tot 18 uur) en een activiteit voor kinderen. "Natuurlijk zijn er ook leden die het leuk vinden sociale contacten op te doen en te onderhouden", zegt Jansen. "Die nemen dan een thermoskan thee mee en houden een gezellig praatje met andere leden. Leden die daar geen behoefte aan hebben, gaan gewoon hun eigen gang. Daar doet niemand moeilijk over."
De vereniging vindt het ook belangrijk een maatschappelijk bijdrage te leveren, zegt Jansen: "Wij verzamelen groente en fruit dat over is en schenken dat aan de voedselbank. We staan geen chemische bestrijdingsmiddelen toe en we proberen bijen en insecten zoveel mogelijk te ondersteunen. Ook zamelen we oud gereedschap in voor een stichting die dat waar nodig opknapt en vervolgens naar Afrika verzendt."

Vrije percelen
Op het terrein aan de Achterweg is nog een ruim aantal percelen vrij. "Nu de Albert Heijn weer een actie heeft gehad, zijn mensen misschien meer geïnteresseerd in een moestuin en het lidmaatschap. Ik zou het vooral ook leuk vinden als er meer jonge gezinnen zouden komen, zodat de kinderen zien hoe voedsel ontstaat."
Belangstellenden mogen zich altijd melden bij Jansen (535727/heike.berty@gmail.com) of de secretaris van de vereniging, Stef Geenen (512306/stefgeenen@gmail.com). De contributie is vijftien per jaar en een moestuintje van honderd vierkante meter aan de Achterweg kost twintig euro per jaar, inclusief gebruik van water.
Het bestuur, de commissieleden en de leden helpen nieuwkomers graag op weg: "Nieuwe leden kunnen zoveel begeleiding krijgen als ze willen. We helpen ze graag op weg. Het werken in je volkstuin is echt heel ontspannend. Het maakt je de kop mooi leeg. En je houdt er nog lekkere groente en/of fruit aan over. "

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant