Willem Hollink te midden van Roos Willemsen en Raymond Pennings (rechts) en Jay Wossink. Foto: Bart Kraan
Willem Hollink te midden van Roos Willemsen en Raymond Pennings (rechts) en Jay Wossink. Foto: Bart Kraan

Willem Hollink krijgt bij afscheid van Pronova eigen plein

Algemeen

Erevrijwilliger houdt het na achttien jaar voor gezien

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Hij is bij de leerlingen van Pronova een graag geziene figuur, Willem Hollink. Terwijl de docenten Marion te Stroet en Nanny Reilink van de Groen-afdeling van de in Winterswijk gevestigde praktijkschool hem er graag bij hebben, omdat hij als vrijwilliger een waardevolle assistent is. Toch houdt Hollink het, na een 'dienstverband' van achttien jaar, voor gezien en heeft hij vorige week afscheid genomen waarbij het naast de hoofdingang gelegen plein naar hem werd vernoemd en nu het Willems-plein heet.

Het besluit om Pronova vaarwel te zeggen, is hem enerzijds ingegeven door zijn gezondheid, anderzijds door het gedrag van de leerlingen. ''Mijn gezondheid gaat achteruit, het lopen gaat niet meer zo best'', aldus Hollink. "En ik hik een beetje tegen de mentaliteit van de kinderen aan, ze zijn een stuk brutaler dan voorheen."
Omdat Hollink veel heeft betekend voor Pronova en populair is onder de leerlingen van de Groen-afdeling, wilden docenten en kinderen zijn afscheid niet onopgemerkt voorbij laten gaan. En dus ontbeet hij vorige week woensdagmorgen in gezelschap van zijn kinderen en kleinkinderen met de leerlingen in de kantine van Pronova en kreeg hij een eigen boom. Voor aanvang van de ochtendpauze werd Hollink door Pronova-directeur Roos Willemsen, Te Stroet en Reilink meegenomen naar het plein naast de hoofdingang. Daar sprak Willemsen hem toe, waarbij ze gebruik maakte van een boekje dat was gemaakt door leerlingen Raymond Pennings en Jay Wossink. Dat boekje, dat ook een aantal foto's van Hollink tijdens zijn werk bevatte, schetsten een mooi beeld van de scheidende vrijwilliger. Zo gaf hij de leerlingen altijd mee dat ze hard moesten werken, maar dat ze altijd wel af en toe 'vijf van de baas' moesten nemen, oftewel even konden pauzeren als de baas niet oplette. "Ik heb het meegemaakt dat de jongens na tien minuten werken al bij me kwamen en vroegen of ze vijf van de baas konden nemen", glimlachte Hollink toen hij in de docentenkamer aan de koffie en tompouce zat. "Maar dan zei dat ze nog maar even door moesten werken."
Vervolgens moest Hollink het bordje aan een van de muren van de school onthullen en werd duidelijk dat het plein vanaf dat moment zijn naam droeg en hij nu als erevrijwilliger van Pronova door het leven gaat. Ook dat bord hadden Raymond en Jay geregeld. "Die jongens hebben alles gedaan", aldus Willemsen. "Ze zijn bij me gekomen en hebben me gevraagd of ze dit mochten doen. Toen hebben ze dat boekje gemaakt en het bord geregeld. Hartstikke leuk."

Hollink ging als vrijwilliger voor Pronova aan de slag op het moment dat de school aan de Wielewaalstraat in Winterswijk werd geopend. Hij was toen net met de VUT gegaan en was gescheiden, waardoor hij zijn huis aan de Spechtstraat diende te verlaten en naar een flat aan de Spreeuwstraat verhuisde. "Toen ben ik hier als vrijwilliger gaan werken omdat ik niet achter de geraniums wilde gaan zitten. En het is lekker dichtbij. Als om kwart voor negen 's ochtends de claxon ging en ik dan uit bed kwam, was ik toch nog als eerste in de klas."
Hoewel hij tijdens zijn werkzame leven als beroepschauffeur en monteur zijn geld verdiende, is Hollink bij Pronova altijd actief geweest op de Groen-afdeling. "Ik hield me met de jongens bezig met herbestrating, de planten water geven, het herstel van straten, hemelwaterleidingen leggen", aldus Hollink die ook nog hielp met de bouw van de kassen en het aanpassen van de fietsenstallingen. Hoewel hij het werken met jongeren niet gewoon was, paste Hollink zich goed aan en kon hij goed met de leerlingen van Pronova opschieten. "Maar de mentaliteit van de kinderen is nu harder, zowel tegenover medeleerlingen als volwassenen. Maar ik heb het altijd wel leuk gevonden, anders was ik eerder gestopt", aldus Hollink die er ook nooit verstek liet gaan.

"Ik was wel vrijwilliger. En bij sommige verenigingen, scholen en instanties betekent dat dat je er altijd moest zijn op de afgesproken tijdstippen. De afspraak was dat als ik geen zin had, ik niet hoefde te komen. Maar ik was er altijd."

Nu Hollink is gestopt, heeft hij meer dan voldoende tijd om wat anders te gaan doen. Maar wat precies, weet hij nog niet. "Ik was er elke dag van negen tot drie uur, dus ik werkte dertig uur per week. Wat ik met die tijd ga doen, moet ik nog even bekijken", aldus de erevrijwilliger die nog wel wat blijft doen voor Pronova. "Ze hebben me al gevraagd om in de zomer de planten in de kassen water te geven. Dat deed ik het weekeinde ook al. En als ik zin, kom ik hier eten. Dat deed ik al, dan eet ik hetzelfde als de leelingen."

Met het vertrek van Hollink verliest Pronova iemand die populair is bij de leerlingen. "De kinderen lopen met hem weg", aldus docente Kim Oesterholt. "Toen op Facebook werd gemeld dat hij afscheid zou gaan nemen, kwamen er heel veel reacties van oud-leerlingen. Iedereen kent hem ook. Hij maakt graag grapjes, maar is ook wel streng. De docenten Groen hadden hem er heel graag bij, voor hen was zijn aanwezigheid hartstikke gemakkelijk."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant