Justin de Zwart probeert tevergeefs een voorzet van Longa'30-aanvaller Thomas Kerperien te blokken. Zijn teamgenoten Drejton Pepa en Cornelis Hofman (achtergrond) en de Lichtenvoordse verdediger Dirk Harmelink kijken toe. Foto: Marco ter Haar.
Justin de Zwart probeert tevergeefs een voorzet van Longa'30-aanvaller Thomas Kerperien te blokken. Zijn teamgenoten Drejton Pepa en Cornelis Hofman (achtergrond) en de Lichtenvoordse verdediger Dirk Harmelink kijken toe. Foto: Marco ter Haar.

FC Winterswijk ontpopt zich in 1E als reuzendoder

Wens De Zwart om centraal achterin te mogen spelen, komt sneller uit dan verwacht

LICHTENVOORDE/WINTERSWIJK – FC Winterswijk ontpopt zich in de eerste zondagklasse E meer en meer als een reuzendoder. Versloeg de equipe van trainer John Gielink ruim twee weken geleden op eigen veld nummer twee RKZVC met 2-1, afgelopen zaterdagavond was FC Winterswijk op sportpark De Treffer in Lichtenvoorde met 1-3 te sterk voor koploper Longa'30.

Door Bart Kraan

De gasten pakten zodoende uit hun laatste vier wedstrijden tien punten en nestelden zich daarmee stevig in de middenmoot, daar waar ze voor deze reeks nog op een plek stonden die na afloop van de reguliere competitie het spelen van extra duels om handhaving in 1E inhoudt. "We zijn met een goede reeks bezig, die moeten we proberen zo lang mogelijk door te trekken", aldus verdediger Justin de Zwart. "Onze trainer heeft gezegd dat we veilig zijn als we nog vier keer winnen."

FC Winterswijk speelde in Lichtenvoorde een zeer verdienstelijke wedstrijd. Het schiep meer en betere kansen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met twee goals van centrumspits Lenn Redeker (0-1 in de 25ste en 1-2 in de 82ste minuut) en een doelpunt van vleugelaanvaller Daniël te Winkel (1-3 in de 87ste minuut). Longa'30 zette daar maar bitter weinig tegenover. De ploeg zorgde met name voor rust wel voor dreiging, kreeg ook wel een aantal corners, maar werd zelden echt gevaarlijk. Ook een 'Sturm- und Drang'-periode in het eerste kwartier van de tweede helft had voor de Lichtenvoordenaren niet het gewenste effect. Het was tekenend voor het spel van Longa'30 dat het een dubieuze penalty nodig had om tot scoren te komen. Linksachter Drejton Pepa kreeg, zonder dat hij er wat aan kon doen, in de 37ste minuut van dichtbij de bal op zijn arm, waarna de niet altijd even overtuigend leidende arbiter Meilink de bal op de stip legde. Aanvoerder Simon Klein Goldewijk bleef van elf meter koel: 1-1. Het was het enige wapenfeit van betekenis voor de Lichtenvoordenaren die het duel met tien man beëindigden omdat Nick te Veldhuis vanwege een overtreding op Redeker zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg.

Naderhand sprak De Zwart terecht van een verdiende zege. ''We hebben op basis van het aantal kansen verdiend gewonnen, we hebben meer mogelijkheden geschapen. En we hebben achterin weinig weggegeven. Na rust zetten zij wel druk maar die ging na een minuut of vijftien liggen. Toen het 1-3 werd, was het gespeeld.''
Dat de defensie van FC Winterswijk vrijwel geen krimp gaf, is wellicht opmerkelijk omdat deze linie ten opzichte van de eerste competitiehelft behoorlijk is gewijzigd. Rechtsachter Kay Redeker kan vanwege zijn studie niet zo veel meer trainen en speelt nu hoofdzakelijk in het tweede. Terwijl routinier Maarten Sesink voorlopig (?) zijn basisplaats is kwijtgeraakt aan De Zwart die van de linksbackpositie naar het centrum is verhuisd. Tom Stemerdink en Drejton Pepa fungeren nu als vleugelverdedigers en doen dat in de optiek van De Zwart prima. ''Tom en Drejton hebben dit seizoen veel in het tweede gespeeld, dan is het knap wat ze nu laten zien. Ze hebben nu vier of vijf duels op rij in het eerste gespeeld, ze doen het uitstekend.''

Met zijn verhuizing naar het centrum van de verdediging komt een wens voor De Zwart in vervulling, maar dat is wel wat sneller gegaan dan hijzelf had verwacht. ''Ik wilde op termijn naar het centrum vanwege de verantwoordelijkheid in de coaching die je in de as hebt'', aldus de verdediger die er dus nu al staat nadat hij in het met 1-3 gewonnen bekerduel tegen Hulzense Boys Sesink had vervangen omdat die toen ziek was en die tijdens de met 2-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Quick 1888 centraal achterin speelde omdat de Borculose routinier vanwege een veldverwijzing tegen Stevo geschorst was. "Tijdens de bespreking voor het duel tegen Hulzense Boys zei de trainer dat ik centraal achterin zou spelen. Zo is het gegaan. Nee, op de training is dat niet ter sprake gekomen, je kon ook niet zien dat ik in het centrum zou gaan spelen. Maar het verbaasde me ook niet, want ik kan zelf de poppetjes ook wel invullen. Tegen Hulzense Boys was het wel even zoeken en wennen. Ik heb in de jeugd wel eens centraal achterin gespeeld, maar dat is al weer even geleden."

Ook tegen RKZVC stond de 23-jarige De Zwart centraal achterin en hield trainer Gielink Sesink op de bank. Dit tot lichte verbazing van de linksbenige verdediger, die dus ook tegen Longa'30 de voorkeur kreeg boven de ervaren Sesink. ''Want Maarten heeft heel veel krediet opgebouwd. Maar goed, je kunt alle verdedigers van onze trainingsgroep zonder problemen opstellen. Wie je ook laat spelen, de verdediging wordt er niet minder van. De trainer heeft gezegd dat hij per wedstrijd kijkt wie hij nodig heeft en hoe hij het beste de verdediging kan neerzetten'', aldus De Zwart die dus niet zeker van is dat hij zondag tegen Tubantia weer centraal achterin voetbalt. ''Het is mogelijk dat Maarten weer speelt.''

De Zwart speelt nu naast aanvoerder Joost Mulder met wie hij goed kan samenwerken. "Hij schuift graag in", aldus De Zwart. "Als Joost mee naar voren gaat, blijf ik staan om de rugdekking te verzorgen. Dat werkt prima, we voelen elkaar goed aan. Nee, we hebben daar niet over gepraat, zoiets ontstaat gewoon. Drejton gaat ook graag mee. Als hij opkomt, houd ik de linkerzone in de gaten. We kennen elkaars kwaliteiten en weten wat we aan elkaar hebben."
FC Winterswijk treft zondag met Tubantia de huidige club van voormalig FC Winterswijk-trainer Eric van Zutphen. De formatie van trainer Gielink verloor de eerste ontmoeting, in Hengelo, met 2-0. De aanvang is om 14.00 uur.

Meer berichten