De organisatoren van Winterswijk Wonderland. Van links naar rechts Fred Koskamp, Roy Stammers, Heike Wubbels en Matthijs Scheuten. Foto: Bart Kraan
De organisatoren van Winterswijk Wonderland. Van links naar rechts Fred Koskamp, Roy Stammers, Heike Wubbels en Matthijs Scheuten. Foto: Bart Kraan

Winterswijk Wonderland nu op vijf plekken in winkelcentrum

Ook foodtrucks en kramen met eten bij derde editie

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Hetzelfde en toch weer wat anders. Dat gaat op voor de derde editie van Winterswijk Wonderland die op zaterdag 16 en zondag 17 december in het winkelcentrum wordt gehouden. Evenals voorgaande jaren komt er ook ook nu weer in de Notaristuin achter de Hema een kunststof schaatsbaan voor de jeugd. En vindt er weer een tweedaagse kerstmarkt plaats. Op zaterdag is de start om 10.00 uur, op zondag om 12.00 uur.

Door Bart Kraan

Maar in tegenstelling tot afgelopen jaar en 2016 is er in de Roelvinkstraat volop eten te verkrijgen. Bovendien staan de kramen van de deelnemers aan de kerstmarkt niet meer her en der door de winkelstraten verspreid. Ze worden nu geconcentreerd op vijf plekken: Meddosestraat, Weurden/Willinkplein, de Markt, de Notaristuin/Roelvinkstraat en het Spekende (deel van de Misterstraat tussen de Jonenstraat en de Gasthuisstraat). "We brengen de kramen op vijf plekken samen om meer gezelligheid te creëren'', aldus Heike Wubbels, die met Roy Stammers, Matthijs Scheuten en Fred Koskamp de organisatie van Winterswijk Wonderland vormt. "Als de kramen over alle straten van het winkelcentrum verspreidt, krijg je zo'n onsamenhangend geheel", zo vult Koskamp aan. "Dat willen we vermijden door alles gezellig bij elkaar te brengen. Het is nu een compact evenement."

Dat de kramen op vijf plekken worden geconcentreerd, wil niet zeggen dat op zaterdag 16 en zondag 17 december elders in het winkelcentrum niets te doen is. "De winkels zijn gewoon open en de winkeliers zetten ook dingen buiten", aldus Wubbels. "Ze versieren de etalages. En er trekken muzikanten door de straten."

Dat de kramen nu op vijf plekken worden neergezet, betekent dat de organisatie een bepaalde indeling kan hanteren. "We gaan nu themagericht te werk en hebben elke plek dus een thema gegeven'', aldus Wubbels. Zo vindt in de Meddosestraat vindt een traditionele kerstmarkt plaats, met onder meer muziek, een ritje met een T-Fordbus en kramen waar standhouders onder andere kerstdecoraties en cadeauartikelen verkopen. "Deze markt wordt al heel lang gehouden, maar is nu onderdeel van Winterswijk Wonderland", aldus Koskamp. "Dit jaar is het de tweede keer dat de kerstmarkt in de Meddosestraat op zaterdag en zondag plaatsvindt."

Op het Weurden en het Willinkplein vindt een brocantemarkt plaats en worden sfeerartikelen, zoals kaarsen en oliën, verkocht. Op de Markt wordt voor het weekeinde gebruikelijke warenmarkt gehouden, met dien verstande dat deze ook zondag 17 december toegankelijk is. "En de marktondernemers maken er iets bijzonders van", aldus Wubbels.

De Roelvinkstraat is zaterdag 16 en zondag 17 december het domein van vijf of zes foodtrucks en vier of vijf kramen met eten. Het is de eerste keer dat er foodtrucks en kramen met eten staan. "Een extraatje, op die manier verbinden we de Notaristuin met de Roelvinkstraat", aldus Stammers. Op beide dagen zijn er zowel Nederlandse als buitenlandse gerechten en hapjes verkrijgbaar. "Er worden Portugese, Syrische en Molukse hapjes geserveerd", zo geeft Wubbels enkele voorbeelden.

In de Notaristuin ligt, evenals in de voorgaande jaren, de schaatsbaan die al op vrijdag 15 december voor de jeugd toegankelijk is. De officiële opening neemt burgemeester Joris Bengevoord om 10.00 uur voor zijn rekening. De baan wordt in de twee dagen daarvoor opgebouwd, een karwei dat voor rekening komt van vrijwilligers. "Dat opbouwen kan wel in een dag, maar dan wordt het een hele klus", aldus Koskamp. "Ook omdat je niet met voertuigen het terrein op kunt en dus alles vanaf de straat naar de tuin moet worden gesleept. Het zou mooi zijn als de Notaristuin eens een goede ontsluiting krijgt."

In tegenstelling tot voorgaande jaren blijft de schaatsbaan tot na de jaarwisseling liggen. ''Voorheen werd de ijsbaan voor oud en nieuw weggehaald", aldus Scheuten. "Nu laten we hem in verband met de vakantie tot zondag 7 januari liggen."

Op het Spek-Ende staan ambachtslieden met hun producten. "Het aanbod is heel breed. Er komt iemand met gerookte forellen, iemand met handgemaakte sieraden en iemand met klompen met daarop teksten. Deze ambachten passen prima bij het Spek-Ende, omdat bijvoorbeel ook boekhandel Holders speelgoed van hout verkoopt en er een glasatelier en een woonwinkel gevestigd zijn."

De organisatie kan nog wel wat standhouders voor het Spek-Ende gebruiken. Zij kunnen zich opgeven via de website www.Winterswijkwonderland.nl.

Om Winterswijk Wonderland wat meer bekendheid in de regio te geven, zijn de organisatoren een actie op Facebook begonnen. Vier mensen kunnen een cheque van 250 euro winnen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten belangstellenden op de site de Facebookpagina van Winterswijk Wonderland liken dan wel vrienden en familie taggen. De winnaars kunnen zaterdag 16 december hun prijs ophalen bij café-restaurant 't Spek-Ende aan de Misterstraat.

Rotary Club Winterswijk houdt zondag 17 december voor de tweede keer tijdens Winterswijk Wonderland de Santa Run, een liefdadigheidsloop waarvan de opbrengst s bestemd voor ShelterBox. Die internationale hulporganisatie voorziet mensen die zijn getroffen door natuurrampen of conflicten van noodonderkomens. De aanvang is om 14.00 uur. Aanmelden via: winterswijk.rotary-santarun.nl/inschrijven.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>