Elvira Schepers. Foto: Leander Grooten
Elvira Schepers. Foto: Leander Grooten

Lijsttrekker Schepers (PvdA) gaat voor samen

WINTERSWIJK – Wat ooit begon met een protestmars, leidde tot meedenken, meepraten en uiteindelijk tot het leiden van de partij. Geboren in een Overijssels 'rood' nest, is Elvira Schepers na dertien jaar lidmaatschap opgeklommen tot lijsttrekker van de PvdA van Winterswijk. In gesprek over drijfveren, doelen en speerpunten.

Door Leander Grooten

Als jonge ouder voerde ze actie tegen het verdwijnen van een peuterspeelzaal en kwam daarom ook bij een raadsvergadering. Ze was verbaasd over de grijsheid aldaar en bedacht zich dat zij onvoldoende raakvlak hadden met peuters om goed te besluiten. "Mijn man zei me dat ik niet moest klagen, maar meepraten. Dat motiveerde mij actief te worden." En daarmee werd de toen eind twintiger bestuurslid van de PvdA om anno 2017 twee termijnen in de raad te hebben gezeten en nu lijsttrekker te zijn.

'Rekel' Theo Hartjes
Veel heeft ze geleerd in de partij en de gemeente, niet alleen door studies maar vooral van mensen. "Welke burger krijgt nu de kans om zoveel van Winterswijk te zien. De ene dag spreek ik met een jongerenwerker, de andere ben ik op de boer. Het is fantastisch werk. Ik heb een groot hart voor mensen", aldus de politiek actieve verpleegkundige.
Het meest heeft ze wel geleerd van de recent plotseling overleden Theo Hartjes. Ze schiet vol als ze aan hem denkt. "Ik mis hem enorm, ik zat naast hem en heb veel van hem geleerd en ik genoot van zijn ondeugende streken. Hij was mijn mentor. Ik heb veel aan hem te danken. Zijn verlies is het persoonlijke dieptepunt in mijn carrière tot dusver."

Lijsttrekker 2018
Voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat Schepers de strijd aan als lijsttrekker. "We strijden op inhoud, het wordt nooit persoonlijk. Het enige moment dat het dat wel wordt, is in de strijd om het lijsttrekkerschap. Dan gaat het om jou, op andere momenten gaat het om de partij of om Winterswijk."
De inmiddels 41-jarige Schepers heeft regelmatig ervaren dat het goed zaken doen is met andere partijen. "In de politiek leer je onderhandelen. Partijen zijn van elkaar afhankelijk in de gemeentepolitiek." Met de lijsttrekker van de VVD, Inge klein Gunnewiek, heeft ze zelfs op de basisschool gezeten in Lichtenvoorde. "Beiden komen we niet uit Winterswijk, maar zitten nu beide in de politiek en zaten ook samen in het bestuur van FC Trias. Maar op inhoudelijk gebied gaan we de komende maand strijden!"

Samen succes
Die strijd zal Schepers vooral voeren voor belangen van mensen. "Winterswijk ligt er goed bij: mooie sportvelden, bloeiend toerisme, Gerrit Komrij College, noem het maar op. Maar nu is het moment aangebroken om te investeren in mensen, en niet meer in steen." Die strijd voert zij weliswaar aan, maar doet zij niet alleen. Ze benadrukt het gezamenlijk strijden met haar partijgenoten. "In een plaats als Winterswijk boek je successen altijd samen, met partij en gemeenteraad. Het is niet eerlijk om dat op je eigen conto te schrijven."

Pitbull
Samen betekent het vinden van een compromis, maar wanneer bijt de kersverse lijsttrekker zich echt in de zaken vast? "Het moet wat mij betreft altijd gaan over mensen boven cijfers, anders word ik een felle pitbull." Schepers wordt gedreven door het bestrijden van oneerlijke kansen. "Ik kan daar gewoon niet tegen. Doe toch gewoon wat je belooft en draai mensen geen loer. Dat verlang ik van B&W, maar ook van ieder ander waar ik mee werk. En ik hoop dat velen het met mij eens zijn."

Wethouderschap
De inzet voor de strijd voor de PvdA wordt wel duidelijk: gezamenlijke verantwoordelijkheid, samen werken en mensgericht.
"Hoe dat op de posters terecht komt, moeten we nog besluiten, maar dit is de kern."
Zelf heeft Schepers ambities door te groeien in de politiek. "Ik wil vooral een goede volksvertegenwoordiger zijn, dat is het leukste wat er is. Als de PvdA genoeg stemmen krijgt om een wethouder te leveren, dan denk ik daar over na."

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>