Henrike Oonk-van der Veer schreef een muzikaal kerstspel. Foto: Rayke Knippers
Henrike Oonk-van der Veer schreef een muzikaal kerstspel. Foto: Rayke Knippers

Henrike Oonk schrijft kerstvoorstelling voor scholen

WINTERSWIJK - Henrike Oonk-Van der Veer heeft van haar hobby, muziek maken, haar beroep gemaakt. Ze speelt trompet, cornet en bugel en verzorgt met haar muziekpraktijk De Klankmolen muziek- en instrumentlessen voor particulieren en scholen. Voor het instituut voor kunst & cultuur Boogie Woogie geeft ze muziekimpulslessen op vijf verschillende scholen, waaronder basisschool St. Jozef en OBS Stegeman. Voor deze scholen schreef ze dit jaar voor het eerst een muziekkerstspel. Het verhaal gaat over kerstballen die verdwenen zijn, waardoor het hele kerstfeest wel eens niet door zou kunnen gaan...

Door Sander Damen

"Ik werk in het kader van de landelijke subsidieregeling Muziekimpuls als muziekdocente op de St. Jozefschool en OBS Stegeman", licht Oonk-Van der Veer toe. "Zij hebben mij gevraagd het kerstoptreden te verzorgen. In voorgaande jaren deed iedere groep iets wat ze zelf gekozen hadden zonder verbindende verhaallijn. Het leek de docenten en mij leuk om daar één geheel van te maken. Zo ontstond het idee voor de schoolbrede muziekvoorstelling. Ik had al eens een vergelijkbaar stuk gezien als 'De verdwenen kerstballen' wat ik heel leuk vond maar ik wilde een iets andere, duidelijker lijn in mijn verhaal. Dat verhaal zat al dus wel al een tijdje in mijn hoofd. Ik wilde het voor alle scholen toegankelijk maken en koos daarom niet voor een christelijk verhaal maar voor een verhaal over de kerstman."

Schoolbreed
De verhaallijn lijkt een beetje op de verhaallijnen van het Sinterklaasjournaal. De elfen ontdekken dat de kerstballen verdwenen zijn en ook Rudolf is een tijdje zoek. Gelukkig komt het aan het eind goed. Het uit het hoofd en op papier krijgen van het verhaal kostte haar een paar dagen. Ze bedacht de verhaallijn, schreef de tekst en zocht er bekende kerstliedjes bij die ze bewerkte en/of opnam voor het stuk.
De voorstelling, 'nog net geen musical' aldus Oonk-Van der Veer, bevat twee schoolbrede liedjes en voor elke groep een eigen lied. De opzet is heel pragmatisch, zodat de uitvoering niet veel tijd of moeite kost. "Het is gemaakt voor scholen met acht groepen," licht Oonk-Van der Veer toe, "maar uiteraard is het aan te passen voor scholen met samengestelde groepen. Iedere groep studeert zijn eigen deel in. Er hoeft niet met de hele school geoefend te worden. Dat maakt het makkelijker realiseerbaar. De muziek kan met een mp-3 speler worden afgespeeld maar er is ook bladmuziek beschikbaar voor scholen die een leerkracht hebben die een aantal liedjes op piano, keyboard of gitaar kan begeleiden. Ook zijn er twee liedjes die gespeeld kunnen worden door een schoolorkest. De kinderen kunnen muziek maken met schoolinstrumenten en boomwhackers."

Positief
Het idee ontstond in oktober en Oonk-Van der Veer rondde het stuk in al november af. "Het kostte me wel een paar dagen," zegt ze, "maar het ging eigenlijk heel soepel en ik vond het leuk om te doen. De betrokken docenten van de organiserende commissies bij de scholen hebben er heel positief op gereageerd."
De twee scholen die het stuk gaan opvoeren zijn de St. Jozefschool en OBS Stegeman, allebei Winterswijkse Muziekimpulsscholen.
"Dat zijn scholen die bij Boogie Woogie een subsidie voor muziekonderwijs in de klassen hebben aangevraagd", licht Oonk-Van der Veer toe. "Ik voer die lessen namens Boogie Woogie uit. Het is voor scholen een hele goede en betaalbare manier om muziek de school in te brengen, leerkrachten te professionaliseren op muzikaal gebied én het vak goed zichtbaar te maken in de school. Dit jaar kan de subsidie voor het laatst aangevraagd worden. Ik vind het een echte aanrader."

Spannend
Andere scholen waar dan ook in Nederland die voor dit of komend jaar geïnteresseerd zijn in 'De verdwenen kerstballen' kunnen het stuk bij Oonk-Van der Veer aanschaffen. Ook kan zij de productie begeleiden. De St. Jozefschool voert het stuk de donderdag voor kerst op, OBS Stegeman de dag erna. Het zijn dan drukke dagen voor Oonk-Van der Veer. En een beetje spannend, want het is dan afwachten wat de reacties van de kinderen en het publiek zijn. "Als het iedereen bevalt, kruip ik zeker weer in de pen", aldus een enthousiast Oonk-Van der Veer.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>