De nummers 1, 2 en 3 bij het NK kegelen voor de jeugd, met Leah Meeusen uit Winterswijk als kampioen bij de meisjes. Foto: PR
De nummers 1, 2 en 3 bij het NK kegelen voor de jeugd, met Leah Meeusen uit Winterswijk als kampioen bij de meisjes. Foto: PR

Dirk van Leipsig en Leah Meeusen Nederlands kampioen kegelen

WINTERSWIJK - Op zondag 5 november werd in kegelhuis Hamaland het Nederlands Kampioenschap Junioren 2017 gehouden. Het was de dag, waar veel jongeren en jongvolwassenen naar toe hadden geleefd. Zij kwamen uit alle windstreken van Nederland. Van de Winterswijkse Kegelbond deden acht jeugdleden mee. Dat waren bij de Dames de zussen Leah, Amber, en Milaya Meeusen, Rianne ten Thije, en Jennifer Dietz. Bij de Heren waren dat Rik Vriesen, Timo Jansen, en Daan Theunissen.

Iedereen was er om 10.45 uur klaar voor. Gerrit Hendriksen, voorzitter van de Winterswijkse Kegelbond, heette iedereen welkom. Alle deelnemers alsmede de griffiers werden voorgesteld. Daarna konden de deelnemers hun proefballen gooien op de baan waarop zij moesten beginnen.
Direct daarna begon de wedstrijd. Op alle 6 banen moesten in totaal 60 ballen worden gegooid. Daarna werd een Finale gehouden tussen de 3 hoogste Dames en Heren van de totaaluitslag. In de Finale moesten 10 ballen worden gegooid. De hoogste gooier zowel bij de Dames en de Heren is dan Kampioen van Nederland. D.m.v. loting werd bepaald, dat de Heren op de oneven banen, en de Dames op de even banen hun 10 Finaleballen moesten gooien.
In de wedstrijd werd de toon al direct gezet door Koen van Arem uit Delft, die 87ht gooide op zijn eerste baan. Dat bleek de hoogste score van de dag te zijn. Naarmate de wedstrijd vorderde, werden de verschillen tussen de top en de rest steeds wat groter.
Na 60 ballen werd Robin Wijnants uit Delft bij de Dames eerste met 448ht, Leah Meeusen werd tweede met 436ht, en Sanne de Wild uit Doesburg derde met 424ht. Zij gingen door naar de Finaleronde. Amber Meeusen werd vijfde met 399ht, Rianne ten Thije elfde met 316ht, en Jennifer Dietz twaalfde met 298ht.
Bij de Heren werd Koen van Arem uit Delft eerste met 481ht, zijn plaatsgenoot Dirk van Leipsig werd tweede met 458ht, Filip Kalevski werd derde met 450ht. Zij gingen door naar de Finaleronde. Rik Vriesen werd achtste met 313ht, Timo Jansen negende met 298ht, en Daan Theunissen tiende met 293ht.
De Finaleronde was spannend! Het leek wel of er zonder publiek werd gekegeld, stil werd het achter de banen. Bij de Dames gooide Sanne de Wild op baan 2 65ht en eindigde daarmee op het podium als derde, Robin Wijnants gooide op baan 4 73ht en werd daarmee tweede. Leah Meeusen uit Winterswijk gooide op baan 6 80ht en werd daarmee voor de derde keer Nederlands jeugdkampioen, een geweldigde prestatie.
In de Herenfinale gooide Filip Kalevski op baan 1 74ht en werd daarmee derde, Dirk van Leipsig gooide op baan 3 80ht, Koen van Arem gooide op baan 5 ook 80ht. Dit was nog nooit voorgekomen. Er volgde een barrage tussen Dirk en Koen van twee maal tien ballen op dezelfde banen. Koen wist de eerste ronde van tien ballen met 4ht verschil te winnen, doch Dirk kwam sterk terug aan het eind van de tweede ronde, en wist deze te winnen met 5ht verschil. Met het kleinst mogelijke verschil van 1 houtje werd Dirk hiermee Jeugdkampioen van Nederland. Koen werd helaas naar de tweede plaats verwezen.
Alle prijzen werden uitgereikt door Pierre Broersma, regerend Kampioen van Nederland bij de Heren. Met het Wilhelmus werd deze memorabele- en schitterende kegeldag afgesloten.
 

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>