Gevangenisstraf voor poging tot mishandeling

WINTERSWIJK/GAANDEREN - De rechtbank veroordeelde een 29-jarige man uit Winterswijk en een 34-jarige man uit Gaanderen tot gevangenisstraffen van respectievelijk 24 en 30 maanden. Zij maakten zich schuldig aan het medeplegen van een poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Een 20-jarige man uit Gaanderen werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan de poging zware mishandeling. De rechtbank veroordeelde hem tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf gecombineerd met een taakstraf. Hij bestuurde de auto.

Op 18 februari 2017 is een stuk illegaal zwaar vuurwerk, een zogenoemde Cobra 8, tegen een raam van het chalet op een camping in Winterswijk gegooid. Doordat de Cobra 8 tegen de tweede ruit van het dubbele glas afketste, is deze onder de overkapping van het chalet tot ontploffing gekomen. De bewoner, die op dat moment in zijn chalet televisie zat te kijken, hoorde ineens glasgerinkel. Hij stond op en keek rond waar het vandaan kwam. Vervolgens hoorde hij buiten een hele harde explosie. Hij zag buiten dat een heleboel spullen die onder de terrasoverkapping stonden, kapot waren. Ook het keukenraam was kapot.
Volgens de rechtbank bevatte het dossier onvoldoende gegevens om te kunnen vaststellen dat het slachtoffer de aanmerkelijke kans liep om te overlijden. Zo ontbrak informatie over de feitelijke situatie in het chalet en over de plek waar het slachtoffer zich bevond, in samenhang met de impact en reikwijdte van de Cobra 8. Hierdoor kon voorwaardelijke opzet op de dood van het slachtoffer niet worden bewezen. De rechtbank sprak de mannen daarom vrij van poging tot moord en poging tot doodslag. De 20-jarige man werd vrijgesproken voor de medeplichtigheid daaraan.

Bewust risico genomen
De rechtbank vindt wel dat de mannen met het gooien van een aangestoken Cobra 8 bewust het risico hebben genomen dat het vuurwerk via de ruit in het chalet zou belanden en binnen zou afgaan. Ook had het slachtoffer naar buiten kunnen komen terwijl de Cobra zou ontploffen. Hiermee rekening houdend vindt de rechtbank dat de mannen op zijn minst voorwaardelijk opzet hebben gehad op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.
Tot slot vond de rechtbank dat sprake was van voorbedachten rade, omdat de mannen een vooropgezet plan hadden om de Cobra 8 naar het chalet te gooien. Voorafgaand aan 18 februari 2017 hebben twee mannen verschillende keren met elkaar contact gehad over hoe ze het slachtoffer te pakken konden nemen. Verschillende mogelijkheden werden daarbij besproken: in elkaar slaan, zijn huisje in brand steken en pepperspray in het huisje spuiten, zodat het slachtoffer naar buiten zou komen. De rechtbank leidde uit die gesprekken af dat de mannen het slachtoffer iets wilden aandoen en dat ze daarvoor een plan aan het maken waren. Hoewel zij op meerdere momenten de gelegenheid hadden om van het plan af te zien, hebben ze het plan doorgezet.
Weliswaar kan niet worden vastgesteld wie van beiden uiteindelijk de Cobra 8 heeft gegooid, maar dit staat aan een veroordeling voor medeplegen niet in de weg. Zoals blijkt uit het gedrag van de beide mannen, hebben ze nauw samengewerkt en hebben ze bij derden de indruk gewekt van een gezamenlijke actie.

De 34-jarige man uit Gaanderen kreeg met 30 maanden gevangenisstraf de hoogste straf. Hij had zich naast de poging tot zware mishandeling ook schuldig gemaakt aan het in bezit hebben van wapen, munitie en illegaal vuurwerk. Deze feiten heeft hij bekend.
De 29-jarige man uit Winterswijk kreeg een gevangenisstraf van 24 maanden opgelegd voor de poging tot zware mishandeling.
De 20-jarige man reed als chauffeur in de auto. Hij kreeg een celstraf van 8 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, opgelegd. Ook veroordeelde rechtbank de man tot een werkstraf van 200 uur. Aan de voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering en moet hij een training volgen.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>