Maxime Bennink in actie in Jong Oranje. Foto: Wiljo van Nuland
Maxime Bennink in actie in Jong Oranje. Foto: Wiljo van Nuland

'Het vrouwenvoetbal in Nederland wordt ieder jaar beter'

Maxime Bennink niet verrast door succes
Oranje Leeuwinnen

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het zal in 2009/2010 zijn geweest, ergens op een voetbalveld in de Achterhoek, dat Maxime Bennink (20), voorafgaande aan de wedstrijd van haar toenmalige team Grol D2 meesmuilend met een lach bekeken wordt door jongetjes van de tegenpartij. De linksback denkt deze middag een makkie te hebben tegen de rechtsbuiten van Grol. Het is immers 'een meisje'. Als het rustsignaal geklonken heeft en de teams door elkaar heen de kleedkamer opzoeken is er al algeheel ontzag. Ze maakt indruk met een doelpunt en haar snelheid. "Dat wijf is snel joh," laat de linksback los tegen enkele van zijn teamgenoten. Als Maxime het van haar leider hoort in de kleedkamer, kan ze er smakelijk om lachen.

Maxime maakt indruk, iedere wedstrijd weer. Al snel duiken scouts op, FC Gelre als eerste. De twee jaar daarvoor nog hockey spelende Grolspeelster krijgt er weinig van mee. Als een jaar later de KNVB aanklopt of ze interesse heeft in het uitkomen in een meisjesteam onder 14 jaar in district Oost, maakt ze de overstap. Daar valt ze op bij de scouts van FC Twente en maakt ze de overstap naar de Betaald Voetbal Organisatie in Enschede, tegelijkertijd met vriendin en Grolspeelster Joos van Os. Inmiddels voetballen beide meiden in de Eredivisie, wederom in het blauw-wit, bij PEC Zwolle. Ze staan aan de vooravond van hun tweede seizoen.

Oranje
De overstap naar Enschede lijkt haar ogenschijnlijk makkelijk af te gaan, want niet veel later wordt ze al opgeroepen voor Oranje. Diverse vertegenwoordigende teams heeft ze doorlopen, achter haar naam staan inmiddels achttien jeugdinterlands. De stap naar het grote Oranje maakte ze nog niet. "Misschien komt dat nog," lacht ze bescheiden.

Zijn vele voetballiefhebbers 'in den lande' verrast door de prestaties van de Oranje Leeuwinnen, met een Europese titel als bekroning, Maxime is dit geenszins. "Het zat er al wel een beetje aan te komen al is het behalen van de finale wel heel erg goed. Het vrouwenvoetbal in Nederland wordt ieder jaar beter. Er zijn steeds meer meiden die gaan voetballen. Dat wordt nu alleen nog maar meer," is haar verwachting. "Het gaat er steeds professioneler aan toe en het wordt steeds serieuzer genomen. Ook door de buitenwereld. Het zou een goede ontwikkeling zijn als clubs als Feyenoord en Vitesse ook teams gaan inschrijven voor de Eredivisie. Bij Feyenoord gaan ze aankomend seizoen al met twee meisjes-jeugdteams werken."

Talent
Maxime verwacht niet dat het huidige succes een toevalstreffer is. "Er zit best wel talent achter de huidige generatie Oranjespeelsters. De Oranje meiden onder 19 jaar hebben op het EK afgelopen jaar ook de halve finale gehaald." Ze volgt het EK uiteraard op de voet. In Doetinchem was ze er als toeschouwer bij. Op het veld speelsters waar zij mee samen trainde bij FC Twente, onder meer Renate Jansen (nog steeds FC Twente), Shanice van de Sanden (Liverpool), keepster Sari van Veenendaal (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Stefanie van der Gragt (Ajax). "Zij waren toen al heel erg goed. Ik keek er best wel tegenop," bekent ze. "Naar Shanice keek ik als rechtsbuiten. Dat ben ik ook."

Succes kent vele vaders. Zo duiken overal theorieën in praatprogramma's op over het huidige succes, het voortraject en wat het beste zou zijn voor de verdere ontwikkelingen van de sport die nu een grote stap naar volwassenheid en erkenning zet. Op de vragen wat het beste voor jonge meisjes is, 'zo lang mogelijk met jongens voetballen of 'gewoon' in meisjesteams uitkomen', en wat beter is 'een mannelijke coach of een vrouwelijke', hierin is zij duidelijk. "Een man of vrouw als trainer maakt niet uit. Dat is enkel een kwestie van kwaliteit. Voor meisjes is het denk ik goed dat ze tot en met de D- of C-klasse bij de jongens blijven voetballen en dan daarna naar een goed meisjesteam gaan, maar dat is ook weer afhankelijk van het niveau en de fysieke gesteldheid. Dat kan een probleem zijn als je zo lang mogelijk tussen en met jongens blijft voetballen." Het was in ieder geval de weg die zij bewandelde. Niet zonder succes.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>