Wel vergoeding geven voor gebruik stembureau

Algemeen

WINTERSWIJK – Stemmen kan op vele plekken in Winterswijk, zoals in het gemeentekantoor, scholen en verzorgingstehuizen. In het buitengebied worden de verenigingsgebouwen gebruikt en in Meddo Eetcafé en zalencentrum Spiekerman. Wilma Elsinghorst (CDA) bracht daar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een groot deel van de dag door als lid van het stembureau. "We werden er netjes van een natje en droogje voorzien", vertelde ze in het vragenhalfuur van de gemeenteraadsvergoeding. Tussendoor was er ook tijd om met de eigenaar te praten. Die vertelde tot haar grote verbazing dat Spiekerman geen vergoeding krijgt voor het gebruik als locatie om te stemmen. Elsinghorst verzocht Burgemeester en Wethouders dit voor komende verkiezingen te corrigeren.

Door Bernhard Harfsterkamp

'Niet goed opgelet'
Elsinghorst was zo eerlijk de hand in eigen boezem te steken. Ze herinnerde aan de kerntakendiscussie uit 2011. "Er moest enorm bezuinigd worden. Daartoe voerden we een kerntakendiscussie. Met zweet aan de rand en bloed aan de muur zijn we eruit gekomen." Daarbij sneuvelde ook de vergoeding voor ambtenaren, die bij verkiezingen zitting namen op een stembureau. Een goede zaak, vond ze, want die konden daar gewoon in de tijd van de baas aanwezig zijn. "Maar blijkbaar hebben we toen niet goed opgelet en hebben we ook de vergoeding voor het gebruik van de zalen geschrapt", zei Elsinghorst.

'We gaan dit regelen'
Het CDA-raadslid vond het wegbezuinigen van de vergoeding vreemd. Verschillende eigenaren stellen toch een ruimte ter beschikking en zorgen bovendien nog voor eten en drinken. Daarom verzocht zij B en W in de komende kadernota het per ongeluk genomen besluit terug te draaien. Locoburgemeester Rik Gommers reageerde kort en bondig. "Het is een goed uitgangspunt om mensen die een gelegenheid ter beschikking stellen voor verkiezingen iets te vergoeden. Het precieze bedrag dat hiervoor nodig is zullen we nog uitzoeken. Maar we gaan dit regelen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant