Gerrie Kuenen en Johan Toebes voor het 'Meistershoes'.
Gerrie Kuenen en Johan Toebes voor het 'Meistershoes'.

'Meistershoes' Kotten gemeentelijk monument

Algemeen

KOTTEN - Het 'Meistershoes' in Kotten is door de gemeente bestempeld als gemeentelijk monument. Een onverwachte meevaller voor de Historische Kring Kotten, die de aanvraag had ingediend. Door deze aanwijzing blijft het pand vrijwel zeker gevrijwaard van de sloophamer. Henk te Kulve en Johan Toebes van de Historische Kring en initiatiefneemster Gerrie Kuenen reageren verheugd op het bericht van de gemeente. Maar zij hopen stilletjes dat er nog méér in het verschiet ligt.

Door onze verslaggever

Het 'Meistershoes' staat naast de Kottense basisschool en werd in eclectische bouwstijl in 1888 gebouwd als ambtswoning voor het schoolhoofd in Kotten. Ook Brinkheurne bezit in dezelfde stijl zo'n woning met het predicaat gemeentelijk monument. Opvallend zijn de zijpilasters en een midden travee, maar wat het huis extra bijzonder maakt is de geschiedenis er achter. Een schoolhoofd was in vroeger tijden bepalender in een buurtgemeenschap dan tegenwoordig en tot 1977 was de meester zelfs verplicht om de woning te betrekken. Vele meesters hebben hun stempel gedrukt op de Kottense samenleving.
Henk te Kulve: "Het 'Meistershoes' stamt uit een tijd dat kleine kernen verbonden werden door het onderwijs. De schoolhoofden waren ondersteunend en verbindend voor het sociaal-culturele leven."

Meester Meinen
Het 'Meistershoes' heeft vooruitstrevende onderwijzers als bewoners gekend. Meester Meinen is misschien wel de bekendste. Hij schreef onder andere stukjes in de Graafschapbode en is natuurlijk bekend van de verhalen van 'Knelis en Willem', die als beeldje op de markt in Winterswijk prijken. Henk te Kulve en Gerrie Kuenen hebben nog les gehad van Leussink, de laatste meester die het huis bewoonde. Gerrie bewaart fijne herinneringen aan het 'spannende' huis met een lange gang, vele kamers en een opkamertje, waar zij als buurmeisje vaak speelde met de dochter van de bovenmeester. Leussink had evenals zijn voorgangers een hart voor de Kottense gemeenschap. Hij zette het zwemonderwijs op en was de oprichter van 'De Ontmoeting'. Een verzameling van verhalen uit deze school- en buurtkrant is zeer recent nog door de Historische Kring in boekvorm uitgegeven om een beeld te geven van de historie van Kotten.

Overeenkomst liep af
Toen Leussink in 1983 met de VUT ging, mocht hij in het huis blijven wonen. Van de omringende kruidentuin wilde de gemeente echter twee bouwkavels maken. Begeleid door toenmalig raadslid Bea Nuis zijn de naobers toen naar het gemeentehuis gestapt en is overeengekomen, dat er niet gebouwd mocht worden op de geliefde tuin van Leussink, zolang de familie er nog woonde. Afgelopen zomer was het zover dat weduwe Leussink het pand ging verlaten. Het ging ineens zo snel dat Gerrie haar idee om er een museum van te maken in duigen zag vallen. In een brief aan de cultuurhistorische commissie schreef zij: "Meester Leussink was een verzamelaar van historische dingen op allerlei gebied. Van schoolse zaken tot huishoudelijke artikelen, speelgoed en nog veel meer artikelen van historische waarde, keurig gerangschikt in het pand. Wat zou een 'Kotten Museum' mooi zijn in dit pand." Zij vroeg of de gemeente wilde nadenken over de verdere bestemming ervan.

Plan maken
"Dat de buitenkant bewaard blijft, is prachtig", zegt Johan Toebes van de Historische Kring, die de ideeën van Gerrie heeft ondersteund, "maar wij willen er graag een vervolg aan geven. Als Historische Kring moeten we nu gaan nadenken wat we ermee willen gaan doen en welke verdere initiatieven we in samenspraak met de Kottense samenleving kunnen ontwikkelen om het als een mooi bruikbaar plan te kunnen presenteren."

Ideeën zijn er genoeg: museum, vergaderruimte voor verenigingen, een kaartmiddag, ontmoetingscentrum, een terras in de zomer voor fietstoeristen. Wel geeft Toebes aan dat hij graag zou zien, dat in ieder geval het geplande bouwkavel tussen de school en het 'Meistershoes' van tafel gaat. Een woning tussen de beide gebouwen zou de eenheid verstoren. Toebes getuigt van realiteitszin als hij een vraagteken zet bij de haalbaarheid van de plannen. "De gemeente heeft tenslotte geen geld," zegt hij, "maar wat betreft de kavels hebben we de tijd wel een beetje mee. Er staat op dit moment in Kotten een flink aantal kavels te koop dat moeilijk te verkopen is."
"We gaan eerst maar eens de behoefte van de Kottense bevolking peilen en misschien komen we dan wel met een goed doorwrocht plan, waar de gemeente mee verder kan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant