Sylvia Heinen, Harry ten Brinke (midden) en Henk Rijks in gesprek over The Big Draw. Foto: Karin Stronks
Sylvia Heinen, Harry ten Brinke (midden) en Henk Rijks in gesprek over The Big Draw. Foto: Karin Stronks

The Big Draw: tekening 17e-eeuws Bredevoort

Wereldwijd tekenfestival in Koppelkerk

Door Karin Stronks

BREDEVOORT – Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november wordt in de Koppelkerk The Big Draw gehouden. Het wereldwijde tekenfestival voor jong en oud, dat zijn oorsprong kent in Engeland, wordt in het najaar in tientallen steden georganiseerd. Van Rome tot Hongkong, van Washington tot Bredevoort.

Megaproject
Sylvia Heijnen, directeur van stichting De Koppelkerk, is erg enthousiast over het megaproject. Ze legt uit: "Voordat het werkelijke tekenen kan beginnen wordt de binnenzijde van de Koppelkerk geheel bekleed met blanco papier. Er is maar liefst 750 vierkante meter papier nodig en, niet te vergeten, de hulp van een groot aantal vrijwilligers! Op woensdag 2 en donderdag 3 november komen alle scholieren van 't Bastion en Bredevoortse senioren hier die gewapend met kwasten en verf, pennen en stiften een begin maken met een reusachtige tekening van het Bredevoort in de 17e eeuw, het Bredevoort van Hendrickje Stoffels. Creatieve vrijwilligers geven desgewenst tips of advies. Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 november, van 11.00 tot 17.00 uur, is iedereen van harte welkom om 'The Big Draw' af te ronden, deelname kost € 2,50 euro per persoon."

Workshops
Sylvia vervolgt: "Eén van onze vrijwilligers wees ons op dit bijzondere tekenfestival, we vonden het een geweldig project, we zijn meteen plannen gaan maken en hebben instanties benaderd. Basisschool 't Bastion wilde graag meedoen, gelijk werden opa's en oma's ingelicht. We hebben senioren bezocht in het Praothuusken en er is een tekenworkshop georganiseerd in het Kulturhus. Binnenkort wordt de tweede gratis workshop gegeven in het Ambtshuis. Educatieve medewerkers van de Koppelkerk denken met de senioren op creatieve wijze na over hoe het kasteel, de bastions, de gevangenis en de huizen in het 17e-eeuwse Bredevoort eruit zagen. Het is gewoon heerlijk om op deze manier te pionieren! We hopen natuurlijk dat The Big Draw een groot succes wordt, wellicht gaan we er een jaarlijkse happening van maken!"

Prachtig evenement
The Big Draw wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Het Pact, een initiatief van acht gemeenten uit de Achterhoek en de provincie Gelderland, promoot de culturele identiteit van de regio. Bovendien streeft het pact naar verbinding tussen ouderen en jongeren en stimuleert deze beide groepen om samen bezig zijn met cultuur en erfgoed. Harry ten Brinke, woordvoerder van het Cultuur en Erfgoedpact, geeft aan: "Het evenement The Big Draw is een prachtige gelegenheid om het thema erfgoed én verbinding tussen jong en oud tot uiting te laten komen! Daarom zijn hier de leerlingen van 't Bastion en senioren uitgenodigd om samen aan de slag te gaan. Het enthousiasme bij de organisatie is groot, we hopen dat tijdens het tekenen kinderen en ouderen met elkaar in gesprek gaan. Senioren kunnen een heleboel over vroeger vertellen, kinderen zijn van nature leergierig. Plezier en ontmoeting is hier heel belangrijk."

Film
Ook wethouder Henk Rijks uit zich positief over The Big Draw in de Koppelkerk. "Het contact tussen jong en oud is zo belangrijk, het samen iets leuks doen, in gesprek gaan, begrip voor elkaar krijgen, elkaar versterken. Het lokale erfgoed moeten we koesteren, dat lééft overigens best bij de jeugd. Wij stellen een projectsubsidie ter beschikking voor het maken van een film over dit tekenfestival."

Iedereen kan tekenen
The Campaign for Drawing is in Engeland sinds 2000 actief met als groot jaarlijks evenement The Big Draw in het najaar. Het doel: "Tekenen helpt ons om de wereld te begrijpen, te denken, voelen en ideeën doorgeven. Het is leuk, altijd voorhanden en van onschatbare waarde, in opvoeding en in het leven van alledag." Inmiddels worden er in 26 landen over de hele wereld Big Draws georganiseerd, in Nederland werd het tekenfestival in 2009 opgestart in Haarlem, Roermond en Arnhem. In 2014 is de Nederlandse Campaign for Drawing opgericht om de tekencampagne structureler en landelijker op de kaart te zetten.


www.thebigdrawbredevoort.nl

Meer berichten