Jan Mulder en Kees van Kooten in Villa Mondriaan bij opening van de expositie Kunst van Komrij. Foto: Peter Konings
Jan Mulder en Kees van Kooten in Villa Mondriaan bij opening van de expositie Kunst van Komrij. Foto: Peter Konings

Derde Komrijweek: veelzijdig en bijzonder

Algemeen

Kunst, eten, uitwisseling en een lezing

WINTERSWIJK - "De derde Komrijweek wordt een heel bijzondere." Daarvan is Ed de Graaf, voorzitter van de kersverse Stichting Komrij Winterswijk overtuigd. Naast de tentoonstelling Kunst van Komrij in villa Mondriaan ziet hij de culinaire en toneeluitwisseling met de Portugese middelbare school uit Oliveira als hoogtepunten van de Komrijweek. "En vergeet ook de Komrijlezing op 12 oktober door Jan Mulder niet!" Het programma van de derde Komrijweek is zo uitgebreid dat één week niet genoeg is voor alle activiteiten.

KomrijCulinair
Onder de titel 'KomrijCulinair' verzorgen tien leerlingen van de afdeling consumptief uit het Portugese Oliveira do Hospital samen met de leerlingen consumptief van het Gerrit Komrij College op maandag 3 oktober een Portugese lunch. Op dinsdag 4 oktober volgt een Portugees diner. Hoogtepunt wordt ongetwijfeld een workshop Portugees koken voor ouders, docenten en andere belangstellenden op 5 oktober. In het voorjaar van 2017 brengen de Winterswijkse leerlingen een tegenbezoek aan Oliveira.

KomreisTheater
Het tweede deel van de uitwisseling is het 'KomreisTheater'. Tien Winterswijkse leerlingen en tien Portugese leerlingen verzorgen in dit Shakespearejaar samen, onder leiding van docente Tineke Ubbels, op woensdag 5 oktober een toneelvoorstelling van The Tempest; dit stuk werd door Gerrit Komrij vertaald. Improvisatie, tekstfragmenten, muziek en dans zijn de ingrediënten oor dit collagetoneel. Het eerste weekend van november vertrekken de Winterswijkse leerlingen voor een tegenbezoek naar Portugal. Daar is op vrijdag 11 november op het marktplein van Oliveira d'Hospital de finale opvoering.

Het Komrijdictee
Op dinsdag 11 oktober wordt dit jaar voor de vierde maal op het rij het Komrijdictee gehouden. Het dictee begint 's middags om twee uur in de theaterzaal. Het dictee wordt voorgelezen door Friederieke de Raat, journaliste en schrijfster van 'Hoe bereidt je en paard?' en 'Geen hond die ernaar kraait'.
Scholieren uit de Oost-Achterhoek gaan met elkaar deze spellingswedstrijd aan. In het dictee komen natuurlijk ook weer spitsvondigheden en zinswendingen uit het werk van Gerrit Komrij voor. Na afloop neemt Friederieke samen met de deelnemers de fouten door.

De Komrijlezing
Woendagavond 12 oktober om 20.00 uur gaat oud-voetballer Jan Mulder in de theaterzaal in op het dwarsliggen van zijn veel te vroeg overleden vriend Gerrit Komrij. Beiden hadden een diepe bewondering voor elkaar. Grote overeenkomst tussen Gerrit en Jan is dat ze beiden bekend staan als dwarsliggers en notoire mopperkonten. "Bij het bezoek aan Mulder in het Groningse, blijkt ook hij een alleraardigste en zeer gastvrije man te zijn met een brede literaire belangstelling. Waarschijnlijk konden ze het daarom zo goed met elkaar vinden", vertelt Ed de Graaf.
Na Mulders inleiding over collega-dwarsligger Gerrit Komrij, gaat Domien Esselink met hem in gesprek over de recente ontwikkelingen in het vaderlandse voetbal.
In het middagprogramma is Jan Mulder eregast bij de high-tea in de bibliotheek. Kaartverkoop voor de derde Komrijlezing start op maandag 19 september bij de receptie van het Gerrit Komrij College of boekhandel Kramer. Kaarten kosten 10 euro per stuk.

Van Komrijm tot Komrap
Op donderdag 13 oktober maken scholieren van het GKC op de Markt gedichten en brengen deze ten gehore. Het doel daarvan is om leerlingen kennis te laten maken met poëzie, taal, muziek of een combinatie daarvan. Omstanders worden uitgenodigd hun favoriete gedichten te declameren. Vorig jaar was dit een groot succes. Ook wordt er tussen 10 en 15 uur weer een caravan beschilderd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant