't Nonneven. Foto: PR
't Nonneven. Foto: PR

Genoeg te doen voor vrijwilligers

Algemeen

Nog 111 vrijwilligers gezocht voor 11 en 12 maart

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Elk jaar organiseert NL Doet vrijwilligersdagen in heel Nederland. Dit jaar vinden ze plaats op vrijdag 11 maart en zaterdag 12 maart. Iedere organisatie, vereniging of school kan op de website van NL Doet een "klus" aanmelden. Wie geïnteresseerd is in zo'n klus geeft dat aan op dezelfde website. In de afgelopen tien jaar zijn er dankzij deze bemiddeling zo'n 40.000 klussen gedaan door ongeveer anderhalf miljoen vrijwilligers. Het gaat daarbij niet alleen om individuele vrijwilligers. Ook groepen meldden zich aan, zoals families, bedrijven en politieke partijen, die wilden laten zien dat ze voor de lokale samenleving de handen uit de mouwen kunnen steken. Dit jaar zijn er voor Winterswijk 29 klussen aangemeld. Daarvoor worden 162 deelnemers gezocht. Intussen hebben zich 51 mensen hiervoor aangemeld.

Veel hulp nodig bij onderhoud
Het merendeel van de klussen in Winterswijk kunnen als onderhoudswerkzaamheden beschouwd worden. Zo vragen school Kotten en 't Waliën hulp voor het schoolplein en hebben de verenigingsgebouwen Emma (Ratum) en Wilhelmina (Kotten) nieuwe lak en verf nodig. Speeltuinvereniging Hakkie wil de speeltuin renoveren en Scouting Winterswijk gaat bezig met de binnenzijde van het jongensclubgebouw. Bij de kinderboerderij Freriks is het de bedoeling om een fietsenstalling te 'bouwen'. Voor de Pronsweide zijn diverse klussen aangemeld. Die variëren van het schoonmaken van het terras en het aankleden van een nieuw terras, tot belevingsgericht tuinieren en pannenkoeken bakken.

Zagen en snoeien
Wie echter liever actief is in de natuur kan op vrijdag en zaterdag terecht bij het Nonneven in Kotten, het natuurgebied van het Geldersch Landschap dat bij de Borkense Baan en dicht tegen de Duitse grens aan ligt. Om te voorkomen dat de heide en schraallanden dicht groeien met jonge boompjes en struiken moet hier met enige regelmaat de opslag worden verwijderd. Dat wordt al gedaan door schoolklassen en de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, maar er is zoveel opslag dat twee extra 'werk'-dagen zinvol zijn. Wie in Corle aan de slag wil kan terecht in het Lindenarboretum rondom het waterpompstation. Hier zijn allerlei soorten, ondersoorten en varianten van de linde te vinden. Een deel daarvan moet af en toe gesnoeid worden.

Nog onvoldoende vrijwilligers
Van de 18 klussen zijn er (op 18 februari) pas voor drie voldoende vrijwilligers gevonden. Wie Scouting Winterswijk wilde helpen of bezig wilde gaan met het belevingsgericht tuinieren bij de Pronsweide heeft pech. Ook voor het pannenkoeken bakken op zaterdag zijn er voldoende mensen, maar wie dat op de vrijdag graag wil doen bij de Pronsweide kan zich nog aanmelden. Dat kan op de website van NL Doet http://www.nldoet.nl . 'Klus zoeken' staat in de linkerbovenhoek prominent in beeld en hoeft alleen maar aangeklikt te worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant