Edwin van der Vliet legt uit hoe het werkgevers servicepunt werkt.
Edwin van der Vliet legt uit hoe het werkgevers servicepunt werkt.

Startsein voor sectorplan Nieuw Werk

Algemeen

ACHTERHOEK - Woensdag 17 februari was Philips Lighting in Winterswijk de gastheer voor een flink aantal werkgevers, intermediairs, opleiders en bestuurders (gemeentelijk en FNV). Zij kregen een toelichting op het sectorplan 'Nieuw Werk'. Dit plan is gemaakt om een oplossing te bieden voor de arbeidsmarktproblemen in de Achterhoek en moet leiden tot 1000 nieuwe banen. Daarnaast is het de bedoeling zoveel mogelijk vakkennis in de Achterhoek te houden.

Door Joost van de Nadort

De aanwezigen worden welkom geheten door Erwin Klijn, industrial operations manager bij Philips Lighting. Na een korte uitleg over de werkzaamheden die op deze Philips locatie worden uitgevoerd zegt Klijn: "Ook wij hebben moeite om bijvoorbeeld jonge HBO'ers te werven voor vacante functies. We zijn soms zes maanden bezig om een vacature op te vullen. Wij hebben het geluk dat we een grote organisatie achter ons hebben en als het lokaal echt niet lukt dan proberen we werknemers uit Eindhoven te interesseren voor een overstap naar de Achterhoek." Die mogelijkheden zijn er voor de meeste werkgevers in de Achterhoek echter niet. Vanuit de zaal worden desgevraagd meer functies genoemd die moeilijk op te vullen zijn. Het gaat onder andere om chauffeurs, praktijkondersteuners voor een huisartsenpraktijk, fietsenmakers, hoveniers en wijkverpleegkundigen.

Sectorplan
Rigo van Raai, procesmanager en adviseur sectorplan: "De uitvoering van het sectorplan zie ik als een meertrapsraket. Wanneer kandidaten aangeven dat ze een carrièrestap willen maken, kunnen ze worden bijgeschoold, zodat ze aan de bovenkant van het arbeidsmarktsegment moeilijk op te vullen vacatures kunnen bezetten. De vacatures die daardoor ontstaan aan de onderkant van het arbeidsmarktsegment kunnen dan weer door anderen worden bezet. Hierdoor ontstaat de nodige mobiliteit." Hans van Es, procesmanager bij Werknet, dat jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt: "Hier hebben wij zeker wat aan. Er komt ruimte vrij, maar er zijn ook mogelijkheden om kandidaten met bijvoorbeeld een vorm van autisme naar het hogere arbeidsmarktsegment te begeleiden."

Bron: Regio8

Financiering
Het totale budget voor de uitvoering van het sectorplan bedraagt 8,3 miljoen euro. De helft hiervan is beschikbaar gesteld door de overheid en de andere helft door het bedrijfsleven in de Achterhoek. Dit betekent dat er voor de 1000 begeleidings- en scholingtrajecten gemiddeld 8000 euro per traject beschikbaar is. Iets meer dan de helft van het budget is bedoeld voor werk naar werk trajecten. Rigo van Raai: "We hebben besloten dat we geen nee gaan verkopen, ook niet als we een vraag krijgen die niet past binnen het sectorplan. Wanneer dat laatste het geval is gaan we kijken of er andere mogelijkheden zijn om een dergelijke vraag te financieren."

Opleiding
Onderwijsinstellingen spelen bij de uitvoering van het sectorplan een cruciale rol. Zij moeten ook kortdurende en zeer gerichte opleidingen gaan aanbieden. Dat vereist een omslag in het traditionele (denken over) onderwijs. Er zal naast de traditionele instroom steeds vaker een instroom zijn van oudere leerlingen die in een periode van ongeveer 8 weken een gerichte opleiding volgen. Na deze opleiding krijgen zij een certificaat maar geen erkend diploma. Van Raai: "Het is de bedoeling dat wanneer een leerling na deze korte opleiding (weer) werk heeft gevonden als bijvoorbeeld c en c- operator (in de avonduren) de volledige opleiding voor dit beroep gaat volgen, zodat hij uiteindelijk beschikt over een erkend diploma. Dit vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Op dit moment wordt dit plan nog uitgewerkt."

Werkgevers servicepunt
Werkgevers kunnen met een vraag terecht bij het werkgevers servicepunt, onderdeel van het UWV. Sinds kort is er één werkgevers servicepunt voor de gehele Achterhoek met twee accountmanagers die werken vanuit Doetinchem en Winterswijk. Edwin van der Vliet, regiomanager bij het UWV, is ongeveer zeven maanden geleden begonnen in de Achterhoek. Wat hem opvalt is de grote bedrijvigheid in de Achterhoek. Het servicepunt fungeert als eerstelijns contact voor werkgevers die een vacature hebben. Het servicepunt brengt vraag en aanbod bij elkaar. Werkgevers kunnen het gesprek aangaan met inhoudelijk deskundigen van het servicepunt om kijken wat de mogelijkheden zijn. Van der Vliet: "Werkgevers zijn doorgaans op zoek naar het schaap met de vijf poten. Steeds vaker blijkt dat dat er niet is. Met ondersteuning door het sectorplan kan worden gekeken of er kandidaten te vinden zijn die door scholing en begeleiding over de gewenste competenties kunnen gaan beschikken." Hierbij is de vraag van de werkgever leidend. Er is een bestuurlijk akkoord gesloten met de gemeenten in de Achterhoek. Dit was hard nodig omdat bleek dat lokale bestuurders vooral de werkzoekenden uit hun eigen gemeente zo snel mogelijk aan het werk wilden hebben. Daar hadden werkgevers last van en het leidde tot een stroperig proces. Daar is door het sluiten van het bestuurlijk akkoord een einde aan gekomen. Voor de 118 ontslagen V&D medewerkers in Doetinchem heeft Van der Vliet nog een tip: "Neem even wat tijd om het ontslag te verwerken, maar niet te lang en kom daarna in actie. Het sectorplan kan kansen bieden om weer aan de slag te gaan." Van Raai: "Waarom zouden ex-medewerkers van V&D, die ervaring hebben met verkoop, niet omgeschoold kunnen worden tot bijvoorbeeld commercieel medewerker binnendienst?"

Workshops
Het tweede deel van de middag is gereserveerd voor deelname aan workshops. Opleiders, intermediairs en werkgevers kunnen elk hun eigen workshop volgen en meer vragen stellen aan de deskundigen. Het overgrote deel van de aanwezigen maakte gebruik van deze mogelijkheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant