Organisatoren van de Benefietstocht voor Alpe d'HuZes zijn Arjan Gussinklo en Dirk van Eerden. Foto: Karin Stronks
Organisatoren van de Benefietstocht voor Alpe d'HuZes zijn Arjan Gussinklo en Dirk van Eerden. Foto: Karin Stronks

'Benefiets' voor Alpe d'HuZes

Fietstoertocht voor KWF kankerbestrijding

Door Karin Stronks

LINTELO – Op zondag 28 februari organiseert Dirk van Eerden de 'Benefiets' toertocht voor Alpe d'HuZes.  De ongeveer vijftig kilometer lange koers voert langs alle Aaltense buurtschappen en is ook voor ongetrainde mountainbikers goed te doen. Deelnemers kunnen starten tussen 8.30 en 10.00 uur vanaf de Sondernweg 16B in Lintelo.

Gemotiveerd
Dirk doet op 2 juni voor het eerst mee met Alpe d'HuZes, de massale beklimming van de beroemde Alp. Hij zegt met klem: "Mijn vrouw Anke heeft borstkanker gehad, dat heeft mij gemotiveerd om aan deze actie mee te doen. Met Anke gaat het nu gelukkig goed. Veel mensen zitten echter middenin een medisch traject, moeten zich schikken in hun lot en hopen op een goede afloop… Het kan niet genoeg worden benadrukt dat er veel, heel veel geld nodig is om deze ziekte te overwinnen. Daarom doe ik mee met Alpe d'HuZes, daarom organiseer ik deze 'Benefiets'tocht!"

'Benefiets'
De 'Benefiets'tocht gaat van start bij pluimveehouder Arjan Gussinklo aan de Sondernweg 16B in Lintelo, waar ook de finish is. Met pijlen wordt de route aangegeven. Op ongeveer de helft van het parcours is een pauzeplek met een hapje en drankje. Het parcours voert langs alle Aaltense buurtschappen. "Deelnemers aan de Benefietstocht voor Alpe d'HuZes kunnen starten tussen 8.30 en 10.00 uur. We hebben het startgeld vastgesteld op € 10,- euro. Meer geven mag, minder niet! De hele opbrengst, ook van de verkoop van soep, gaat naar Alpe d'HuZes KWF kankerbestrijding. Het parcours gaat over verharde wegen en goed begaanbare zandwegen en bospaden. We hebben bewust gekozen voor een toegankelijke route die ook voor minder- of niet getrainde mountainbikers te volbrengen is. Het is een win-win situatie, je bent lekker in beweging en steunt ook nog een goed doel", zegt Dirk van Eerden enthousiast. Hij vervolgt: "Een klein deel van de route voert over privéterrein, we hebben hiervoor eenmalig toestemming gekregen." Na afloop kunnen de fietsen worden schoongespoten en er is een kop soep te koop. Koffie met iets erbij is gratis.

Uitdaging
Dirk gaat voor de eerste keer de uitdaging aan om zes keer de Alpe d'Huez te beklimmen. Pluimveehouder Arjan Gussinklo deed in 2015 al mee voor het goede doel. Arjan en Dirk zitten in het Vitelia6 team, onderdeel is van BIG Challenge, farmers against cancer. Namens deze organisatie komen 29 teams met totaal 232 deelnemers gerelateerd aan de agrarische sector in actie tegen kanker. BIG Challenge is in 2009 in het leven geroepen door Herman Houweling die in 2010 is overleden aan darmkanker. In 2009 bracht Herman in zijn eentje maar liefst € 113.000,- euro bij elkaar. BIG Challenge is daarna enorm gegroeid. In zeven edities hebben 800 deelnemers totaal ruim 5,3 miljoen euro bij elkaar gefietst.

Keuze
Arjan: "Wij hebben een keuze tijdens het beklimmen van de Alpe d'Huez. Wij kunnen na vier keer afhaken als het niet meer gaat. Kankerpatiënten niet, zij moeten vaak heel erg afzien tijdens behandelingen, zij kunnen niet uitstappen. Met die gedachte stap je toch maar weer op de fiets om voor de vijfde en zesde keer te gaan klimmen." Dirk voegt toe: "We hopen op een groot deelnemersveld bij onze Benefiets Alpe d'HuZes-toertocht zodat we een mooi bedrag bij elkaar fietsen op zondag 28 februari. Mensen kunnen gewoon naar de Sondernweg 16B komen, ter plaatse inschrijven en de donatie van minimaal € 10,- euro doen. Ik zeg: Doe mee!"

Meer berichten