Afbeelding

Algemeen

Geen steun voor alsnog passende beloning werkervaringsplaatsen

Wethouder Aalderink neemt afstand van onderzoek Inspectie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - "Een jaar geleden kwamen we er achter dat jonge afgestudeerden voor 50 euro per maand bij de gemeente werkten", begon Theo Hartjes zijn verhaal over de werkervaringsplaatsen. Dat was toen aanleiding voor de PvdA om te pleiten voor een betere beloning. "Dat leidde tot enige commotie en Kamervragen." Minister Asscher van Sociale Zaken gaf daarna de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid opdracht te bekijken of de gemeente de Wet minimumloon wel goed naleefde. Volgens de Inspectie niet. Volgens Hartjes was er sprake geweest van een dienstbetrekking en niet van een werkervaringsplaats. In een motie stelde de PvdA daarom voor de werkzaamheden die in het kader van een werkervaringsplaats zijn verricht alsnog met een normaal loon te vergoeden. Alleen de SP steunde de PvdA hierin.

Geen goed werkgever
Hartjes vond dat de gemeente zich geen goed werkgever had getoond. Hij vond het jammer dat hij deze kwestie alleen door middel van een motie in de raad kon bespreken. Hij had verwacht dat Burgemeester en wethouders dit uit zichzelf zouden hebben gedaan. "Het was ook prettig geweest als u als college een gebaar had gemaakt, dat past bij de uitspraak van de Inspectie. U doet echter helemaal niets. Het enige dat wij in de krant lazen was dat u de begeleiding beter gaat doen." Wethouder Wim Aalderink was het niet met Hartjes eens. "Zoals wij het deden was prima. Goed werkgeverschap is ook het bieden van kansen." Hij gaf wel toe dat de begeleiding beter kan, maar nam verder afstand van de conclusies van de Inspectie. "De vraag of het wel echte werkervaringsplaatsen waren is gebaseerd op drie gesprekken, terwijl er 33 werkervaringsplaatsen waren." Daarmee suggereerde de wethouder dat het onderzoek van de Inspectie niet representatief was.

Geen klacht betrokkenen
Aalderink wees er op dat zij die gebruik maakten van een werkervaringsplaats dat als vrijwilligerswerk deden. Daarvoor waren vrijwilligersovereenkomsten ondertekend. "Er is dan sprake van een vrijwilligersvergoeding en niet van loon." Volgens de wethouder was er geen klacht gekomen van een van de betrokkenen, wat door de PvdA werd bestreden. "De mensen waren tevreden over de werkervaring. 70% vond daarna zelfs een baan." Volgens de PvdA was dit geen feit om jezelf voor op de borst te kloppen, want dat zou voor alle net afgestudeerden gelden. Aalderink rekende de raad voor wat de uitvoering van de PvdA-motie zou kosten: 106.000 euro, en raadde daarom de motie af. B en W had echter wel besloten om aan te sluiten bij de landelijke normen en voortaan 500 euro per maand voor een werkervaringsplaats te betalen. "Dat betekent wel dat er voortaan minder plaatsen zullen zijn."

'Dit college onwaardig'
Minder werkervaringplaatsen werd door Frank Roerdinkholder van de VVD betreurt, maar hij vond dat het college goed bezig is geweest. De hogere vergoeding vond hij redelijk, maar: "Jammer dat er nu minder banen komen." Wim Elferdink van het CDA benadrukte het vrijwillige karakter van de werkervaringsplaatsen. "De Inspectie kwam in actie naar aanleiding van politici, niet naar aanleiding van klachten van betrokkenen. We moeten niet achteraf meer betalen, de mensen wisten waaraan ze begonnen." Winterswijks Belang en D66 steunden eveneens het beleid van B en W. Franklin Vlam (D66) wees er nog op dat een nabetaling zelfs tot problemen zou kunnen leiden, omdat er dan toeslagen en uitkeringen terug betaald zouden moeten worden. Hartjes was niet onder de indruk van de tegengeluiden. "Ik ben geroerd door de wijze waarop het college met het rapport van de inspectie is omgegaan. Die is niet waardig voor dit college."



Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant