Bernard Harfsterkamp (links) en Ubel Zuiderveld kijken nog even hun boek 'De Smaak van Winterswijk' door. Foto: Bart Kraan 
Bernard Harfsterkamp (links) en Ubel Zuiderveld kijken nog even hun boek 'De Smaak van Winterswijk' door. Foto: Bart Kraan 

De Smaak van Winterswijk

Algemeen

Recepten en verhalen over eten

WINTERSWIJK - De drie patatkramen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw op de plek stonden waar nu restaurant La Promenade gevestigd is. Een plek waar je uitstekende friet en knakworsten kon krijgen. En die patat werd, zoals de in het Woold geboren schrijver Christiaan te Winkel in zijn verhaal 'Een avond van luchtledigheid' aangeeft, nog geserveerd met mosterd.

Door Bart Kraan

En dat door iemand die niet bepaald op zijn voordeligst werd omschreven. Want Te Winkel spreekt van een 'puistige piemel van zestien' die de 'blanke frieten met een schuimspaan in het vet gooide'.

De drie patatkramen op de markt vormen een onderwerp in het boek 'De Smaak van Winterswijk' van Bernard Harfsterkamp en Ubel Zuiderveld. Beiden kennen elkaar al jaren, onder meer omdat ze actief zijn voor de Winterswijkse afdeling van de PvdA, en hebben elkaar nu dus gevonden in het schrijven van een boek met recepten en verhalen over eten uit Winterswijk en omstreken Harfsterkamp en Zuiderveld zijn dan ook zeer geïnteresseerd in eten. Maar daar waar Zuiderveld vanaf 1991 als 'foodservicewatcher' beroepshalve veel over eten maar ook over horeca heeft geschreven, is Harfsterkamp, die in Winterswijk vooral bekendheid geniet als natuurkenner en politicus, vooral uit liefhebberij met eten bezig. "Maar Bernard is een geweldige kok, hij heeft voor de PvdA buffetten verzorgd'', aldus Zuiderveld. "Ik heb destijds ook het afscheidsbuffet voor Christine Stigter (voorganger burgemeester Thijs van Beem, BK) verzorgd. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor koken.''

Het idee om samen een boek over eten en gerechten uit Winterswijk en omgeving, gelardeerd met verhalen, te maken, ontstond naar aanleiding van het boek 'Beleef de natuur van Winterswijk' dat Harfsterkamp en Jan Stronks van Particulier Agrarisch Landschap schreven over het Nationaal Landschap. "Wij dachten dat het leuk zou zijn om een boek te schrijven over gerechten uit het Nationaal Landschap'', aldus Zuiderveld. Hij en Harfsterkamp gingen daarbij verder dan het doorsnee kookboekje. "We wilden veel foto's en verhalen. Er zijn wel boekjes met streekgerechten, maar daar staan geen foto's en verhalen in. Zo'n boek wilden we niet.''

De Smaak van Winterswijk is dus geen boek geworden met louter gerechten uit de gemeente Winterswijk. "We zijn geïnspireerd door Winterswijk, maar er staan recepten uit het hele Nationale Landschap in, dus uit de hele oostelijke Achterhoek en delen van het weten van Münsterland. Bruine bonensoep eten ze in de hele Achterhoek'', aldus Zuiderveld. Harfsterkamp: "En stamppot andijvie eten ze ook in de hele Achterhoek.''

En De Smaak van Winterswijk is ook geen boek geworden dat louter is gericht op traditionele streekgerechten en de verhalen daarachter. Natuurlijk komen gerechten als brokkenbonensoep, Winterswijkse bruine bonensoep en balkenbrij aan bod. Maar Harfsterkamp en Zuiderveld besteden ook aandacht aan Nadia Zerouali, bekend van haar televisieoptredens op onder meer RTL 4 en kookzender 24Kitchen waarin ze de keukens van Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten aanprijst. En het duo gaat in op de smaak van schilder Piet Mondriaan en auteur Gerrit Komrij. Zo bevat 'De Smaak van Winterswijk' een recept voor het Vispotje in de geest van Gerrit Komrij, omdat Harfsterkamp zich nog kon herinneren dat de beroemde schrijver na een optreden in het Literair Café in toenmalig zalencentrum De Eendracht een vispotje at. Voor wat betreft Mondriaan besteedt het boek onder meer aandacht aan gebak en cake waarvan de bakkers zich hebben laten inspireren door het werk van de schilder.

Een aantal recepten voor 'De Smaak van Winterswijk' hebben Harfsterkamp en Zuiderveld van derden gekregen. Dit onder meer dankzij een oproep op het inmiddels ter ziele gegane televisiestation Focus TV. Maar het boek bevat ook zelfverzonnen recepten van Harfsterkamp, zoals dat van het herfststoofpotje met tamme kastanjes. ,,Ik maakte een wandeling door het Rommelgebergte waar ik heel kastanjes vond. Daar heb ik toen zelf een recept bij verzonnen. En ik heb aan stamppotandijvie zongedroogde tomaten en pijnboompitten toegevoegd'', aldus Harfsterkamp die voor het maken van zijn verhalen voor 'De smaak van Winterswijk' zich heeft laten inspireren door zijn werk voor RTV Slingeland, waarvoor hij sinds oktober 2011 een kookrubriek verzorgt. ,,Dat doe ik een keer per week, het is een mooie stok achter de deur voor het maken van verhalen. Het nodigt je uit om je ideeën uit te werken, op die manier ben ik ook aan mijn verhalen voor het boek gekomen.''

Harfsterkamp en Zuiderveld kregen naar aanleiding van de oproep op Focus TV zoveel reacties dat ze hebben besloten zeker nog twee boeken met gerechten en verhalen over eten uit Winterswijk en omgeving te schrijven. "Voor deel 2 hebben we al afspraken gemaakt met Dick Wildeman (bierkenner en columnist van horecavakblad Misset Horeca, BK) over bier en gerechten die daarmee te maken hebben'', aldus Harfsterkamp. Hij en Zuiderveld willen ook in de vorm van een boek dieper ingaan op de smaak van Mondriaan. "We kunnen niemand anders verzinnen die zoveel invloed heeft gehad op food-design'', aldus Zuiderveld. Harfsterkamp: "En misschien komt er ook nog wel een boek over de smaak van Komrij.''

De Smaak van Winterswijk is verkrijgbaar bij de boekwinkels Kramer, Holders en Bruna en het VVV-kantoor in het oude gemeentehuis aan het Kuipers-Rietbergplein.

Fotobijschrift:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant