Mooi weer, slecht weer, wij gaan altijd door’. Sportief op de Alinker. Nieuwe deelnemers zijn welkom. Foto: Han van de Laar
Mooi weer, slecht weer, wij gaan altijd door’. Sportief op de Alinker. Nieuwe deelnemers zijn welkom. Foto: Han van de Laar

Platform Winterswijk in Beweging streeft naar verbetering van de gezondheid

Algemeen

‘We willen echt heel laagdrempelig zijn’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK – Zaterdag 18 september is de aftrap van het platform Winterswijk in Beweging. De doelstelling van het platform is om echt iedereen in beweging te krijgen; van jong tot oud, ongeacht fysieke of mentale gezondheid. “We richten ons met name op mensen die om welke reden dan ook niet of onvoldoende bewegen. Of het nu door medische, psychische of sociale redenen komt of door overvolle agenda’s en wisselende werktijden,” aldus Else Klomps.

Aftrap 18 september om 10.00 uur 
Zaterdag 18 september kan iedereen vanaf 9.30 uur in de kantine van atletiekverenging Archeus aan de Vredenseweg 136 terecht voor een kopje koffie of thee. Om 10.00 uur begint het programma. Er wordt informatie verstrekt en beschikbare hulpmiddelen worden gedemonstreerd, net als het reserveringssysteem, waarbij men online via de website van Winterswijk in Beweging materialen kan lenen. Een voorbeeld hiervan zijn de aangepaste fietsen van het Samenrijderspunt Winterswijk, zoals duofietsen en EasyRiders, maar ook de aanwezige trainingsmaterialen van Atletiek4You en de Alinker-club. Het gebruik is in principe gratis. Ook wil Winterswijk in Beweging de inzet van al aanwezige hulpmiddelen verder optimaliseren.

Geen excuus
Harrie Garritsen vult aan: “Voor bewegen hoef je echt geen lid van een sportschool of sportvereniging te zijn. Als je dat niet bent is het geen excuus om niet te bewegen. Je kunt namelijk ook samen met iemand anders of alleen in beweging komen. Het verbetert de gezondheid en daar heeft iedereen baat bij.” “Daar heb je geen speciale sportkleding of -schoeisel voor nodig,” vult Else aan, die zelf een spierziekte heeft. Wordt men liever in de eigen vertrouwde omgeving op weg geholpen, dan kan dat ook. Iedere donderdag is er van 15.00 tot 16.00 uur een inloopuur bij Archeus, zowel voor individuen als voor verenigingen. Hier kan men beweegtips krijgen en worden wensen en mogelijkheden onderzocht. Daarnaast is het streven om vanaf medio november met periodieke workshop te beginnen. Wie een passende workshop wil verzorgen kan zich melden bij het platform. Drempels om te bewegen, letterlijk of figuurlijk, worden zoveel mogelijk verlaagd of weggenomen. Op deze manier wil het platform het bewegen aanmoedigen. Een sociaal isolement kan zo worden doorbroken, wat ook een positief effect heeft op het welbevinden en de gezondheid van mensen.

Actieve benadering
Else: “De doelgroepen worden via verschillende lijnen bereikt. We betrekken buurtsportcoaches bij de plannen. Huisartsen, praktijkondersteuners, medisch specialisten, diëtisten, fysio- en ergotherapeuten worden actief benaderd. Daarnaast verschijnen er artikelen en advertenties in de krant.” Het platform Winterswijk in Beweging bestaat uit Nicole Haarman, specialist Ouderengeneeskunde; Monique Wieskamp, werkzaam bij de KNGU; Else Klomps van het Samenrijderspunt Winterswijk; Frank de Vries van Jong Zorg en Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging. Voor meer inlichtingen: 0543 20 00 36 of info@winterswijkinbeweging.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant