Het bedrijventerrein Misterweg zou tot aan de Bessinkgoorweg kunnen komen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het bedrijventerrein Misterweg zou tot aan de Bessinkgoorweg kunnen komen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

B en W kiest opnieuw voor nieuw bedrijventerrein aan de Misterweg

Economie

Op bestaande bedrijventerreinen niet voldoende ruimte voor vraag bedrijven

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - “Onze keuze blijft bij de Misterweg”, zegt wethouder Inge klein Gunnewiek. “Het is hoog tijd om die keuze te maken.” Het nieuwe bedrijventerrein zal in het gebied tegenover Obelink in fasen worden ontwikkeld. De beoordeling van de zienswijzen heeft niet tot een andere conclusie geleid. “De Misterweg is het beste te ontwikkelen. Deze locatie raakt de minste woningen en zorgt voor de minste extra verkeersbewegingen op de rondwegen”, zegt de wethouder.

Veel zienswijzen ingediend
In januari kozen burgemeester en wethouders al eerder voor deze locatie. Daarna konden omwonenden en andere belanghebbenden zienswijzen indienen. Daar is volop van gebruik gemaakt. In de winter werd nog uitgegaan van een besluit in mei, maar er is de tijd genomen om de zienswijzen zorgvuldig te beoordelen. B en W heeft daarna in juli de reactie van de beleidsmedewerkers op de zienswijzen openbaar gemaakt, zodat de betrokkenen op tijd kennis konden nemen van de reactie van de gemeente. Wethouder klein Gunnewiek wilde toen nog geen voorkeur uitspreken en zei dat ook de locaties in het Tuunterveld en de Eelinkspoort nog in beeld waren.

Wethouder overtuigd dat er voldoende vraag is
Volgens wethouder klein Gunnewiek is de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein noodzakelijk. “De vraag voor de toekomst staat als een paal boven water. Het is geen exacte wetenschap, maar de vraag komt er.” Daarom kiest B en W nu voor een robuuste oplossing voor de lange termijn. “Dat voorkomt dat we elke keer de discussie over moeten doen.” In diverse zienswijzen werd betwijfeld of de vraag werkelijk groot genoeg is om de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein te rechtvaardigen. Volgens de wethouder is dit echt voldoende onderbouwd met onderzoeken en een enquête onder de ondernemers. Ook een locatie als die van de stoppende Signify is niet voldoende. Bovendien is deze niet helemaal beschikbaar, aangezien delen van het pand al aan andere bedrijven verhuurd zijn. Zelfs als de gehele Signify-locatie ter beschikking komt voor herontwikkeling, dan is dit een oplossing voor een deel van de bedrijven. De nieuwe locatie Misterweg kan dan wel kleiner worden.

Uitgifte nieuw bedrijventerrein zal gefaseerd gebeuren
In januari werd nog uitgegaan van 17 hectare. Er zijn nu zes contourvarianten variërend van 17,2 tot 22,6 hectare. Dat is de bruto omvang, dat wil zeggen inclusief de aanwezige landschapselementen. De uitgeefbare hectares variëren van 10,5 tot 15 hectare. In twee van de varianten moeten vier woningen worden verworven. Wethouder klein Gunnewiek zegt dat er gekozen zal worden voor gefaseerde uitgifte. Het nieuwe terrein zal niet meteen in zijn geheel worden ontwikkeld. “Per bedrijf of groepje bedrijven zal er een op maat gemaakt bestemmingsplan worden gemaakt.” De discussie is nog niet over, want hierna wordt er een omgevingsvisie opgesteld, waarin de keuze verder wordt onderbouwd en diverse aspecten worden belicht. Alle betrokkenen kunnen dan opnieuw hun inbreng hebben. “We begrijpen dat het impact heeft en met veel emoties gepaard gaat. Maar we gaan in gesprek met de bewoners en grondeigenaren” zegt de wethouder. “Ik weet niet wat er uitkomt. Er zijn diverse denkrichtingen. We willen de betrokkenen goed meenemen.” Als de omgevingsvisie klaar is kunnen er opnieuw zienswijzen worden ingediend. Ook bij de bestemmingsplannen kan dat, tot aan de Raad van State aan toe. Het zal daarom nog vele jaren kunnen duren, voordat de eerste schop er in de grond kan.

Grondwaterbescherminsgebied
In een aantal zienswijzen werd nogal een punt gemaakt van dat het bedrijventerrein in een grondwaterbeschermingsgebied ligt en dat dit strijdig is met de bedrijvigheid. Dat is niet zo, want dan zouden er geen landbouwbedrijven in het gebied kunnen liggen. In het gebied geldt wel de plicht om te voorkomen dat het grondwater wordt vervuild. Ook werden de termen drinkwater- en grondwaterbeschermingsgebied met elkaar verward. Het drinkwaterbeschermingsgebied is veel kleiner en ligt in de directe omgeving van het waterpompstation. Van de zes contourvarianten liggen er slechts enkele in het grondwaterbeschermingsgebied. Welke het wordt zal nog blijken en in zo’n gebied kan bedrijvigheid ruimte krijgen zonder dat het grondwater wordt belast. Hierover heeft de gemeente al overleg gehad met de Provincie Gelderland en drinkwaterbedrijf VITENS.

Iedereen die een zienswijze heeft ingediend kan die in de algemene commissievergadering op woensdag 8 september toelichten. De inspreker moet zich hiervoor uiterlijk dinsdag 7 september aanmelden via griffie@winterswijk.nl of (0543) 543 543. In de commissievergadering discussiëren de commissieleden over het B en W-voorstel. In de gemeenteraadsvergadering van 23 september wordt dan een besluit genomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant