Ida vindt het fijn dat zij weer een boek kan lezen. Foto: PR
Ida vindt het fijn dat zij weer een boek kan lezen. Foto: PR

Winterswijk Drempelvrij besteedt aandacht aan Week van de Psychiatrie

Zorg

‘Het kan iedereen overkomen’

WINTERSWIJK - de Week van de Psychiatrie is er landelijk aandacht voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Winterswijk Drempelvrij besteedt hier het hele jaar aandacht aan. Dit keer vertelt Ida haar verhaal.

Ida woont al jaren met veel plezier in haar appartement in een complex aan de rand van Winterswijk. Hier geniet zij nu van haar pensioen. Maar het leven heeft er voor haar helaas wel eens anders uitgezien. Na een stressvolle en emotionele periode in haar leven kreeg Ida last van waanideeën. “Op dat moment wist ik en mijn omgeving niet wat er aan de hand was. Ik had waanideeën en hoorde stemmen in mijn hoofd. Dat bleek de voorbode te zijn van een psychose. In de jaren erna is Ida meerdere keren opgenomen geweest.

Geen aanstellerij
In eerste instantie was niet duidelijk wat er aan de hand was met Ida. Dit zorgde voor onbegrip bij haar omgeving. Ida: “Sommige mensen begrepen het niet. Zij dachten dat het aanstellerij was. Of begrepen niet dat het door de psychose kwam dat ik raar deed.” Daardoor keerden mensen zich van haar af, waardoor Ida zich best eenzaam heeft gevoeld. “Ik praatte niet makkelijk. Maar doordat mensen zich vanwege mijn gedrag van mij afkeerden, ging ik mij schamen. Ik dacht dat het aan mij lag.” Voor mensen die iemand kennen die psychisch kwetsbaar is, heeft Ida een advies: “Probeer contact te blijven houden. Blijf mensen bezoeken, ook al begrijp je ze niet. Het is geen aanstellerij, maar het komt door de aandoening. Als je ze alleen laat, verergert het vaak.”

Steun
Na een paar keer een terugval te hebben gehad, gaat het nu al een aantal jaren goed met Ida. “Ik wandel graag. Soms doe ik dat ook samen met mijn zoon. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken. En ik luister graag naar muziek. Nu ben ik zelfs een boek aan het lezen. Dat heb ik heel lang niet gekund, omdat ik me niet kon concentreren.” Haar vriendinnen, familie en buren helpen haar indien nodig. Daarnaast heeft Ida veel steun aan het geloof. “Tijdens mijn opname in Warnsveld ging ik regelmatig naar de kerk. Eenmaal thuis ben ik de kerk blijven bezoeken. Dat heeft mij er doorheen getrokken. Ik was erg blij dat ik in coronatijd de diensten online kon volgen. Dat was voor mij erg belangrijk.”

Praat erover
De vriendinnen van Ida hebben haar de laatste jaren zien veranderen. Door alle hulp, maar ook door het contact met een maatje, is Ida meer gaan praten. Die tip heeft ze ook voor andere mensen die het psychisch moeilijk hebben: “Praat erover, ook als je je schaamt. Ik heb nooit gepraat, vanwege schaamte. Ik zocht de fout bij mezelf en dacht dat het allemaal aan mij lag. Maar het kan echt iedereen overkomen. Zoek iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt. Door er op tijd over te praten kun je misschien erger voorkomen.”

Ida heeft nog altijd contact met haar maatje. Verder heeft ze regelmatig contact met een medewerker van Sociaal Team De Post. Ida: “Dat vind ik erg fijn. Als ik ergens mee zit, kan ik haar bellen. Ze biedt een luisterend oor. Daar heb ik soms behoefte aan. Dat helpt mij.”

Met alle hulp die Ida nu krijgt, ziet Ida de toekomst positief tegemoet. En hoopt ze nog vele jaren te kunnen genieten op haar eigen plekje aan de rand van Winterswijk.

Hulp nodig?
Zoek je iemand om je verhaal bij te doen? Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met verlies, scheiding of omdat je je niet lekker in je vel voelt? Een maatschappelijk werker van Sociaal Team de Post kan je misschien helpen. Je kunt het sociaal team bereiken door te mailen naar depost@winterswijk.nl, of bel naar telefoonnummer 0543-543 960.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant