Het pand van het Rode Kruis. Foto: Sander Damen
Het pand van het Rode Kruis. Foto: Sander Damen

Rode Kruis Gelderland denkt na over de toekomst van pand aan Gasthuisstraat

Wonen

Optie tot verkoop nog open

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - De osteopaat is vertrokken. Er worden in het cursuslokaal geen lessen aan nieuwkomers meer gegeven. Ook is het al lang geleden dat het Rode Kruis er zelf cursussen heeft gegeven. De begane grond van het Rode Kruisgebouw aan de Gasthuisstraat 78 wordt bewust minder gebruikt. Martijn van den Heuvel die verantwoordelijk is voor het vastgoed van het Rode Kruis in de Oost-Achterhoek legt uit: “Het pand heeft dringend behoefte aan renovatie. We hebben daarom aflopende huurcontracten niet verlengd zodat we in alle zorgvuldigheid kunnen gaan bepalen wat we met het pand gaan doen. Verkoop is ook een optie.”

Verkoop of renovatie. Het zijn opties die het Rode Kruis Gelderland als eigenaar van het pand zorgvuldig wil overwegen. “Als verhuurder hebben we verplichtingen naar de huurders van de bovenwoning, maar ook naar de buren”,  zegt Van den Heuvel. “We willen daarom het besluit in alle zorgvuldigheid nemen. Wel hebben we ervoor gekozen om langerlopende verplichtingen te beëindigen. Renovatie zal een gigantisch bedrag kosten, daarom willen we de optie voor verkoop open houden.”

‘Drie keer opnieuw uit moeten vinden’
Het Rode Kruis heeft in Aalten een pand waar veel van de cursussen voor vrijwilligers plaatsvinden. ,,In de praktijk worden al veel van onze vrijwilligers daar opgeleid”, vertelt Van den Heuvel. “Die trend is voor corona al ingezet. Bij dat pand speelt het renovatieprobleem niet. Daar kunnen we nog een tijd mee vooruit. We hebben een aantal jaren wel aandacht voor ons vastgoed gehad, maar niet met de snelheid die nodig was. Ook wat betreft opleiden is een tijd moeilijk geweest, omdat het tijdens corona alleen online kon. Onze vrijwilligers waren toen hard nodig om de GGD te assisteren bij de vaccinaties. Na corona zijn ze ingezet voor de noodhulp bij de vluchtelingencrisis. Het was hard werken de afgelopen jaren. Als organisatie hebben we onszelf wel drie keer opnieuw uit moeten vinden.”

Herinrichting
Nu krijgt het bestuur meer tijd om over het pand aan de Gasthuisstraat na te denken. Die ruimte wil het Rode Kruis ook nemen. “Zoals gezegd”, zegt Van den Heuvel.  “Wij willen we dit proces in alle zorgvuldigheid afronden. Ik weet op dit moment ook niet hoe het verder gaat.” Tegen die tijd zal de omgeving van het pand er overigens anders uitzien. Zowel het terrein voor als achter het pand wordt de komende weken in opdracht van de gemeente heringericht. De rest van de Boterstraat volgt zodra de laatste woningen daar opgeleverd zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk