Vincent in actie. Foto: Ron Rensink
Vincent in actie. Foto: Ron Rensink

Winterswijkse atleet Vincent te Brake snelt naar regiotop

Sport

‘Ik droom van betere tijden’

WINTERSWIJK - Aan hardlopen deed hij al wel, maar op halve kracht, want voor reizen en feesten bleef volop ruimte in de agenda van Winterswijker Vincent te Brake. Tot hij anderhalf jaar geleden het roer drastisch omgooide, naar een regime van gedisciplineerd trainen en sober leven. Het bracht hem naar de regionale top, met een tiental overwinningen en een reeks clubrecords bij zijn atletiekvereniging Archeus. “Maar tevreden ben ik nog niet, ik droom van betere tijden.”

Zijn programma voor komende week staat al tijdenlang vast: tien keer trainen, met een totale omvang van 120 tot 140 kilometer. Met vier sessies op hoge intensiteit en zes wat ‘rustiger’ op een lagere hartslag. Met een baan als clubmanager (bedrijfsleider) bij een sportschool blijft er dan niet veel tijd voor andere hobby’s over, want Vincent te Brake (29) uit Winterswijk moet elke dag ook nog eens zes maaltijden zien te bereiden en verstouwen. “Mensen zeggen weleens wat kun jij eten, man, maar ik verbruik zoveel calorieën dat dat gewoon moet.”

Droom
Vincent heeft het er graag voor over, want hij heeft een droom en wil er alles uithalen.”Ik wil me later zelf niet hoeven te verwijten dat ik er niet alles aan gedaan heb. Ik heb daarom een plan geschreven met mijn doelen voor de komende twee, drie jaar. Daar staat in welke tijden ik op welke afstanden wil lopen en wat ik daarvoor moet trainen. Ik ben voorzichtig om daar veel over te zeggen, want ik wil niet dat ik voor de buitenwereld een verwachtingspatroon creëer. Je weet namelijk nooit waar uiteindelijk je grenzen liggen en of je niet teruggeworpen wordt door blessures of zo.”

Vincent heeft zijn trainingsprogramma zelf geschreven want de Archeus-atleet heeft de CIOS-sportopleiding gevolgd met het specialisme ‘periodisering’, het inplannen van trainingen in specifieke fasen. “Maar ik heb ook nog niet de trainer gevonden die bij mijn streven past om beter te worden.”

Zijn gedisciplineerde aanpak heeft hem sinds begin vorig jaar al clubrecords opgeleverd op de 3, 5, 10, 15 en 20 kilometer en de halve marathon, plus minstens tien overwinningen in prestatielopen en wegwedstrijden in de regio en daarbuiten. “Die overwinningen zijn mooi, maar daar gaat het mij niet direct om. Als ik in een kleine wedstrijd geen tegenstand hoef te verwachten, dan mijd ik die of ik loop ‘m als training. Als snellere lopers uit de regio zoeken we elkaar juist op om uitgedaagd te worden. Want ik droom van betere tijden.” 

Intussen zoekt Vincent ook de nationale top af en toe op. Op het NK 10 kilometer in Schoorl bijvoorbeeld. “Daar werd ik 82e, haha, maar ik was hartstikke blij want ik liep daar 32.47 minuten, een minuut sneller dan mijn persoonlijk record en goed voor een nieuw clubrecord.”
Afgelopen maand volgde nog een clubrecord van 1.13.51 op de halve marathon, “ondanks alle pech die ik daar had met pijn aan de hamstring.”

Heel blijven
Hij besefte daarmee tegelijk dat periodisering essentieel is om heel te blijven. “Daarom schroef ik in de week voor een wedstrijd mijn trainingsomvang tot tweederde terug. Ik wil ook barsten van de energie als ik aan de startstreep sta.”
Waar Winterswijks snelste atleet niet bang voor is, is verveling en opzien tegen weer een training in de regen of kou. “Ik heb echt veel plezier in trainen. Lopers vragen zich ook nooit af of ze wel zin hebben, die gaan gewoon. Wat mij heel erg helpt, is de prachtige omgeving van Winterswijk, die verveelt nooit. Ik loop daarbij veel over zandpaden, dat belast je spieren minder. Ik train daarnaast geregeld met anderen samen en mijn clubgenoten Anouk Schreurs en Twan Berg fietsen vaak mee op een lange duurloop, ook om me onderweg drank of een gelletje aan te reiken.”

Knallen in najaar
Voor de komende tijd heeft Vincent, zo wil hij wel verklappen, een paar stippen op de horizon gezet. “Onder de 32 minuten op de 10 km en onder de 50 op de 15 km. Verder wil ik dit voorjaar onder meer de halve marathon in Leiden doen, de Gerard Tebroke Memorial in Aalten en misschien als training nog de Koningsloop in Aalten en de Obbinkrun van mijn club Archeus.”
Dat alles staat dan weer in het teken van het najaar waarin hij echt wil knallen, op de sterk bezette Kramprun in Varsseveld, de bekende Dam tot Damloop, de NK halve marathon in Breda en de marathon van Eindhoven waar hij clubgenoot Lars Duistermaat gaat hazen. Een mooi goedmakertje voor de clubrecords die Vincent van hem heeft afgesnoept…

Vincent na zijn zege in de Bergrun. Foto: Jan Ruesink
Concentratie bij Vincent. Foto: Ron Rensink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant